اداره شهر بدهکار تهران به چه کسی می رسد؟

نویسنده
فیروزه متین

» راستگرایان در صدد حفظ صندلی شهرداری

با قوت گرفتن احتمال شهردار شدن محسن هاشمی، فرزند آیت الله هاشمی رفسنجانی، رسانه های وابسته به اصولگرایان بر حجم شایعات خود درباره “قطعی بودن شهرداری قالیباف” افزوده و حتی آنطور که سایت بهار نیوز گزارش داده ادعایی را به دروغ از طرف آیت الله خامنه ای مطرح کرده اند.

ترکیب شورای شهرتهران در دوره جدید به گونه ای ست که ائتلاف چهار نفره ورزشکاران(جدیدی، ساعی، دبیر، رضازاده) که فاقد گرایش های مشخص سیاسی هستند، در تعیین شهردار جدید تهران بسیار اهمیت دارد.

در این بین، عباس جدیدی تنها عضو شورای شهر تهران و ائتلاف ورزشکاران است که حمایت رسمی خود را از قالیباف اعلام کرده.سه عضو دیگر این تیم درباره انتخاب شهردار سخنی نگفته اند.

این کشمکش ها در حالیست که محمد باقر قالیباف، کاندیدای ناکام انتخابات ریاست جمهوری که رای اندکی از تهرانیان گرفت، برای حفظ پست شهرداری،دهها سایت و روزنامه تحت اختیارش را فعال کرده است.

در این میان، گزارش هایی نیز از اظهارات کذب برخی از چهره های راستگرای حامی وی در شورای شهر درباره “نظر آقا” حکایت دارد؛ ادعاهایی که سایت تازه تاسیس “بهار نیوز” آنها را به نقل از یک منبع آگاه در شورای شهر تکذیب کرده است.

بهار نیوز نوشته: “شنیده شده است که برخی از اعضای اصولگرای شورای شهر چهارم القاء می کنند که رهبرانقلاب درباره تداوم شهرداری قالیباف در تهران نظر خاصی دارد و می خواهند اینگونه برای قالیباف در شورا رای جمع کنند. در همین زمینه یکی از اعضای شورای شهر به نقل از منابع آگاه گفته است که بعد مطرح شدن این شایعه در شورای شهرما طی تماس هایی که با مقامات مسوول داشتیم، آنها هرگونه ورود رهبر انقلاب به موضوع انتخاب شهردار تهران را رد کردند واعلام داشتند که ایشان هیچگونه نظری برای تداوم شهرداری قالیباف در تهران ندارند”.

این سایت نزدیک به اصلاح طلبان به نقل از منبع خود افزوده است: “همانطور که رهبرانقلاب به طور صریح نظرشان را در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کردند در انتخاب شهردار هم صریحا اعلام کرده اند که ورود پیدا نمی کنند و این بحث هایی که مطرح شده است فقط شایعه است. ما دوستان اصولگرای شورای شهر را به تقوا و راستگویی دعوت می کنیم و تقاضا داریم کمک کنند تا یک شهردار شایسته برای تهران انتخاب کنیم تا مردم تهران در رفاه و آسایش باشند”.

احتمال شهردار شدن محسن هاشمی، علاوه بر ترکیب جدید شورای شهر ناشی از انتشار گزارش هایی از “تخلف” و “سندسازی” در زمان مدیریت محمدباقر قالیباف است.

احمد حکیمی‌پور یکی از اعضای شورای شهر تهران در این باره به سایت “روز نو” گفته است: “بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان طی این سال‌ها جهت اداره شهر تهران هزینه شده است و باید گفت تمامی این هزینه‌ها را شهروندان تهرانی پرداخت کرده‌اند. برای تامین هزینه‌ها، مدیران شهری یا شهر را فروخته‌اند یا نرخ خدمات شهری را آنقدر بالا برده‌اند تا از پس تامین بخشی از هزینه‌های شهر برآمده‌اند و باید بدانیم که شهرداری تهران یکی از بدهکارترین شهرداری‌های کشور است یعنی مدیریت شهری آینده باید بدهی‌های شهردار قبلی را بپردازد درصورتی که در دوره اول شورای شهر تهران باحجم بالای کارهای عمرانی و توسعه‌ای بودجه شهرداری طی چهار سال کمتر از سه هزار میلیارد تومان بود. درنتیجه متوجه می‌شویم مدیریت شهری تهران طی این هشت سال چه بار مالی هنگفتی را برای شهروندان رقم زده است. تعداد پرسنل شهرداری تهران بالای ۶۰هزار نفر است؛ جمعیتی که هیچ‌گونه نظارت جدی بر عملکرد آنان نبوده است. متاسفانه در بدنه مدیریت شهری، تخلفات مالی نظیر سندسازی و هزینه‌کرد فاقد سند وجود دارد. مدیریت شهری تهران عملامردم را به شهروند درجه یک و درجه دو تقسیم‌بندی کرده است و به برخی از شهروندان نگاه ویژه‌ای دارد. امکان برخورداری از رانت اطلاعاتی، شرکت در مناقصات با ترک تشریفات و خیلی از مسائل دیگر که ویژه شهروندان درجه یک بوده است”.

انتشار این گزارش ها موجب شده تا سایت فردا، نزدیک به قالیباف که به تازگی از نزاع با هواداران سعید جلیلی به دلیل عدم اجماع راستگرایان در انتخابات ریاست جمهوری دست کشیده، در یادداشتی احساسی با عنوان “این رسم رفاقت نیست”، این چنین بنویسد: “این روزها حرفهایی از برخی افراد درباره شهردار موفق تهران که در عین حال یکی از کارآمدترین و محبوب ترین مدیران کشور نیز محسوب می شود، به گوش می رسد که بیش از هر چیز رنگ و بوی بی انصافی دارد و بار دیگر خاطرات تلخ گذشته را در ذهن ما زنده میکند. با وجود تمام این تجارب ناگوار تاریخی گویا امروز نوبت محمد باقر قالیباف است که به جرم ناکامی در انتخابات ریاست جمهوری، تمام خدمات و توانایی هایش به فراموشی سپرده شده و به خیل عظیم سرمایه های اجتماعی و مدیریتی نابود شده ملت ایران بپیوندد”.

فردا افزوده است: “قالیباف چه باز هم شهردار تهران باشد و چه نباشد پیاده روهای سنگفرش شده تهران و بزرگراهها و بی آرتی ها و ایستگاهها و خطوط مترو و سینماها و پارکها و هزاران کار دیگری که کرده است از کارنامه او پاک نخواهد شد اما قضاوت غیرعادلانه و نامنصفانه ما در برابر یکی از مدیران خدوم و کارآمد این کشور در حافظه تاریخ باقی خواهد ماند”.

سایت راستگرای صراط هم که برای حفظ جایگاه اصولگرایان تلاش می کند، مدعی اختلاف نظر اصلاح طلبان شورای شهر شده و نوشته است: “هنوز اصلاح‌طلبان به اجماع بر سر گزینه نهایی شهرداری نرسیده‌اند. پیش از این اخباری در خصوص دودستگی اصلاح طلبان شورای شهر برای انتخاب شهردار تهران منتشر شده بود. بر این اساس اصلاح طلبان به دو گروه تقسیم شده‌اند، عده‌ای به سمت مهر علیزاده گرایش پیدا کرده‌اند و گروهی دیگر به محسن هاشمی دلبسته‌اند و علی رغم تلاش برخی بزرگان اصلاح طلب هنوز به اجماع نرسیده اند”.

گفتنی ست، شورای شهر چهارم ۱۲ شهریور آغاز به کار می کند و قرارست، رییس شورای شهر تهران در همان روز انتخاب شود. شماری از اعضای شورای شهر نیز خواستار انتخاب شهردار در همان جلسه شده اند.شورای شهر تهران ۳۱ عضو دارد و انتخاب شهردار پایتخت به دست کم ۱۶ رای اعضا نیاز دارد.