امید معماریان
منیژه گازرانی، همسر محسن حکیمی فعال کارگری، نویسنده ومترجم وعضو کانون نویسندگان که همراه چندتن دیگر ازفعالان جامعه کارگری روز جمعه 23 آذر ماه درپارک چیتگر دستگیر شدند درگفت وگو با روز اعلام کرد که قاضی پرونده از پاسخگویی نسبت به این بازداشت، که وی آن را غیرقانونی می داند، خودداری می کند. گازرانی می گوید: فشار را برجامعه کارگری آنچنان زیاد کرده اند که حتی نمی توانند تجمع خانوادگی آنها در پارک را هم تحمل کنند. این گفت وگو درزیر می آید.
ده روزی از دستگیری همسرتان و دیگر فعالان کارگری می گذرد. با توجه به اینکه خود شما شاهد بازداشت بودید بگویید ماجرا ازچه قراربود؟
ما وجمعی ازفعالان کارگری به همراه خانواده هایشان درجمعی دوستانه به پارک چیتگر رفته بودیم و آنجا مشغول صحبت بودیم که ماشین گشت نیروی انتظامی آمد. اول آقای ابراهیم گوهری را صدا زدند و کارت شناسایی خواستند. بعد همسرم وآقای اختری رفتند که اوراق هویت آنها را خواستند. سپس انها را همراه آقای حسین غلامی به پاسگاه مستقر درپارک چیتگر بردند. خانواده ها به نحوه دستگیری اعتراض کردند، اما مامورین پاسخی ندادند. عصرهمان روزهم همسران ما رابه پاسگاه 137 نصر منتقل کردند وشب آنجا نگه داشتند. ما هم تا آخر شب پشت در پاسگاه بودیم. آخرین جوابی که به ما دادند این بود که دستگیرشدگان را فردا به دادگاه انقلاب منتقل می کنیم تا موضوع در آنجا بررسی شود. صبح روز بعد به دادگاه انقلاب، شعبه دوم دادیاری امنیت ملی مراجعه کردیم. معلوم شد آنها رامورد بازپرسی قرارداده اند و آنها هم به دستگیری شان اعتراض کرده اند. اتهامی که به این فعالین کارگری تفهیم شد “تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی” بود. آنها اعتراض کردند واین اتهام را نپذیرفتند وآن را واهی دانستند. درنهایت برای همسرم محسن حکیمی، آقای علیرضا عسگری و آقای حسین غلامی قرارکفالت و ضمانت بیست میلیون تومانی و برای آقای ابراهیم گوهری قراروثیقه بیست میلیون تومانی صادر شد. این قرار به آنها ابلاغ شد وبه رویت عزیزان ما رسید وامضا کردند. قاضی رسیدگی کننده به پرونده هم به صورت تلفنی این قرار را به ما ابلاغ کرد و گفت فردا به همراه مدارک لازم به دادگاه بروید؛ درصورتی که مدارک آماده باشد، دستگیر شدگان را آزاد می کنند. روز بیست وپنجم حتی مدارک آقای عسگری وغلامی راپذیرفتند و کارهای اداری هم انجام شد. اما ازخانواده حکیمی وگوهری، درحالی که کفیل ووثیقه آماده بود، مدارک را نپذیرفتند. درنهایت هرچهار نفر را به زندان اوین منتقل کردند والان مدت ده روز است که اینها در بازداشت هستند بدون اینکه قراربازداشت برایشان صادر شده باشد.
درقبال چنین روندی واکنش شما و فعالین یاد شده چه بوده؟
ما، خانواده ها، شکایت خود را به رییس دادگاه انقلاب ومعاونت دادستان تهران ارائه کرده ایم. البته ثبت این شکایت بسیار دشوار بود. عزیزان ما هم ازداخل زندان شکایتی را تهیه کرده اند. آقای محمد شریف، وکیل همسر من هم نسبت به این دستگیری اعتراض کرده است.
به چه کسی شکایت کردید وموضوع آن چه بود؟
ریاست دادگاه انقلاب تهران و به معاون دادستان تهران، آقای حداد. موضوع شکایت، یکی دستگیری است ودیگری رد اتهامات یاد شده واینکه به هرحال هیچ توجیهی برای دستگیری یک جمع دوست و خانواده که در پارک نشسته اند وجود ندارد و اتهامی که به این افراد نسبت داده اند را مورد اعتراض قراردادیم. دیگر اینکه چرا وقتی قرار کفالت و وثیقه آماده بوده انها را بازداشت کردند که این غیرقانونی است.
پاسخ شان به شما چه بود؟
هیچ پاسخی ندادند. ما توانستیم معاون دادستان را ملاقات کنیم، اما به ما گفتند قرارها تشدید خواهدشد. یعنی قاضی بعدا به این نتیجه رسیده که این قرار ناکافی بوده وباید قرارسنگین تری برای این افراد تعیین می کردند.
می دانید وثیقه های سنگین تر چقدر است؟
نه؛ منتها این کار هم انجام نشده و قراربازداشت صادر نشده و اینها بدون اینکه قراربازداشت برایشان صادر شود تا الان مدت ده روز است که درزندان به سرمی برند؛ این بازداشت غیرقانونی است.
با همسرتان درتماس هستید؟
هرچهارنفر دربند عمومی هستند وازامکان ملاقات هفته ای یک بارو تلفن برخوردارند. من توانستم همسرم را روز شنبه ملاقات کنم. حال جسمی وروحی ای او خوب بود.
آیا طی روزهای اخیر بازجویی شده اند؟ تفسیر همسرتان از ادامه ماجراچه بود؟
بازجویی شده اند. همسرم درملاقات گفت ممکن است دستگیرکنندگان بخواهند ما را با قرارسنگین تر وبه مدت طولانی تر نگه دارند.
دلیلشان تنها همان تجمع خانوادگی درپارک بوده است؟
آن چیزی که آنها می گویند خیلی پوچ است. به هرحال آدم ها با همدیگر معاشرت می کند. هیچ تجمع ویا سخنرانی نبوده و فقط ملاقات دوستانه بوده است.
تفسیر خودشما ازچنین بازداشت عجیب وغریبی دروسط پارک چیست؟
برداشت ما این است که به هرحال اعتراضات کارگری رو به گسترش است. فشار روی طبقه کارگر بسیاراست. اخراج، اعتصاب و بازداشت فراوان شده. مسائل کارگری هر روز به علت فشار اقتصادی بیشتر می شود، کارگرها هر روز از کارخانه ها بیرون می ریزند و اعتراض می کنند. 9 ماه 9 ماه حقوق نمی گیرند. درنتیجه کارگرها برای احقاق حقوقشان درپی ایجاد تشکل های خود هستند. بنابراین فشار می آورند و حتی این فشار را به جایی رسانده اند که ازاینکه چهار خانواده هم که با هم رابطه دارند ودور هم جمع شوند وبا هم حرف می زنند، ممانعت به عمل می آورند. می خواهند حتی مانع چنین روابطی هم بشوند.
رابطه دستگیرشدگان با هم چیست؟
اقای گوهری عضو هیات مدیره سندیکای شرکت واحد هستند، بقیه این دوستان هم در جاهای مختلف کارمی کنند اما فعال کارگری هستند.
آیا قراری برای دیدار با مسئولین مربوطه برای درخواست آزادی همسرتان دارید؟
درطی این مدت ما هر روزبه دادگاه انقلاب مراجعه و تلاش کردیم با قاضی پرونده ومسئولین دیگر ملاقات کنیم. قاضی پرونده که اصلا اجازه ملاقات با ما را نمی دهد. او به سردفترش سپرده که وقتی ما زنگ می زنیم اصلا جواب ندهد؛ حتی اجازه نمی دهد به دفترش برویم. گفته است به ما بگویند پرونده درمرحله تحقیق است و بعدا با ما تماس می گیرند. ما به مسئولین بالاتر رسیدگی کننده شکایت کردیم که با دشواری زیاد توانستیم حرف خودمان را به گوش آنها برسانیم. حالا منتظریم ببینیم نتیجه این اقدامات چه خواهد بود.