جو لوریا
آمریکا از سازمان ملل خواست تا بعد از این که شورای امنیت اعلام کرد که ایران قوانین بین المللی تحریم صادرات مهمات را ، نقض کرده، علیه این کشور وارد عمل شود.
مقامات آمریکایی می گویند که این اتفاق در روز 19 و 20 ماه ژانویه افتاده است، زمانی که کشتی حامل محموله ایران با پرچم قبرس به نام “مونچگورسک” توسط نیروی دریایی آمریکا در دریای سرخ متوقف شد. به کشتی دستور داده شد که در بندری در قبرس پهلو بگیرد و به گفته مقامات قبرسی به وال استریت جورنال، 1980 جعبه چوبی حاوی باروت برای اسلحه 130 میلی متری و 1320 جعبه حاوی باروت برای اسلحه 125 میلی متری، در این کشتی پیدا شد.
همچنین آن ها 60 بشکه حاوی پوکه 36 میلی متری، 810 جعبه خرج اسلحه 125 میلی متری و هشت جعبه اجزای خمپاره 120 میلی متری را حمل می کردند. سه تا از 98 جعبه در کشتی برای حمل بیش از اندازه سنگین بود و همچنان جستجوی آن ادامه دارد. مهمات در قبرس انبار شده اند.
سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل، بعد از اجلاس سران 15 کشور عضو شورای امنیت در روز سه شنبه به خبرنگاران گفت که او بطور آشکار نقض قوانین توسط کشتی مونچگورسکی را محکوم کرده است. او گفت که از اقدام کمیته شورای امنیت و تحریم کردن ایران و سوریه ظرف 10 روز کاری تا زمانی که توضیحات قانع کننده در مورد این اقدامشان ارائه بدهند، حمایت می کند.
خانم رایس گفت: “ما بعد از این ده روز از کمیته انتظار داریم که قضیه را پیگیری کند و نسبت به آن اقدام کند و اقدام مناسب انجام بدهد”. با این حال وی افزود: “من فکر نمی کنم اینجا جای مناسبی برای فاش کردن اینکه این اقدام چیست، باشد”.
بعد از جلسه شورای امنیت، ایران بیانه ای منتشر کرد که طی آن به یافته های سازمان ملل بی اعتنایی کرد و اعلام کرد که برنامه های اتمی اش صلح آمیز است.
این حادثه باعث شد که نگرانی ها درباره برنامه غنی سازی اورانیوم ایران بیشتر شود، که غرب می ترسد که با اهداف نظامی باشد. ایران می گوید که این برنامه ها صرفا صلح آمیز است. شورای امنیت سه بار ایران را تحریم کرده است تا این کشور دست از غنی سازی اورانیوم بردارد.با وجود اینکه دولت اوباما تمایلش را برای برقراری روابط با ایران نشان داده است، خانم رایس بعد از این حادثه به شورای امنیت گفته است که سازمان ملل باید تلاش هایش را برای تحریم ایران دوچندان کند.
کشف اسلحه باعث نگرانی آمریکا شده است زیرا آمریکا و اسرائیل از مدت ها پیش گمان می کردند که ایران و سوریه نظامیان حزب الله در لبنان و حماس در غزه را تجهیز می کنند.
در قطعنامه ماه مارس 2007 شورای امنیت صادرات اسلحه ایران را ممنوع کرد تا این گروه های نظامی تجهیز نشوند. در این قطعنامه آمده است که در صورت این قانون تنبیه های غیر نظامی برای این کشور در نظر گرفته می شود؛ مثل قطع دوره ای یا کامل راوبط اقتصادی و سختگیری در روابط دیپلماتیک.
منبع: وال استریت جورنال 11 مارس