نادر ایرانی
همراه با وخیم تر شدن اوضاع اقتصادی، صدای مخالفان سیاست های دولت احمدی نژاد هم بلند تر شده است. این صداها فقط متعلق به جناح مقابل دولت که “ارائه آمارهای نادرست” را “خلاف راستگویی و اصول گرایی” می دانند نیست، بلکه همفکران دولت نهم، از جمله حزب موتلفه و علی لاریجانی را نیز در بر می گیرد.
در آخرین واکنش ها نسبت به گزارش های مطرح شده از سوی احمدی نژاد واعضای کابینه او درمورد وضعیت اقتصادی کشور، سیدمحمدخاتمی آمارهای ارائه شده را نادرست ذکر کرد و آن را خلاف راستگویی و اصولگرایی برشمرد. همان آمارهایی که به گفته محمد رضا باهنر، نایب رییس مجلس شورای اسلامی و از حامیان اصلی احمدی نژاد در مجلس هفتم منجر به کسری بودجه 30 میلیارد دلاری شده است.
به زعم باهنر این کسری بودجه دولت را ملزم می کند تا برای برداشت از حساب ذخیره ارزی لایحه ای به مجلس ارائه کند. هر چند علی لاریجانی، رییس مجلس جمهوری اسلامی، اعلام کرده است که با برداشت این میزان کسری بودجه از حساب ذخیره ارزی موافق نیست و دولت باید “درچارچوب همان بودجه ای که دارد کار خود را انجام دهد.“
مرکز پژوهش های مجلس به ریاست احمد توکلی، دیگر چهره سرشناس راست نیز درخرداد ماه گذشته درباره “برداشت های هنگفت” از حساب ذخیره ارزی هشدار داده و اعلام کرده بود که این اقدام علاوه بر هدر دادن سرمایه ملی باعث افزایش تورم می شود.
اما الیاس نادران، از حامیان اولیه و مخالفان امروز رئیس دولت نهم حتی پا را از این فراتر گذاشته و دولت را متهم به برداشت غیر قانونی ۸۴۰ میلیون دلار از حساب ذخیره ارزی کرده است. نادران در گفت و گویی با خبرگزاری فارس گفته دولت با این بودجه اقدام به “واردات کالاهای غیرضروری” کرده است.
او افزوده: “دولت برای کاهش فشار مشکلات ناشی از افزایش قیمت بنزین چندین میلیارد دلار از پول نفت را بدون مجوز مجلس صرف واردات بنزین کرده است.” آن هم در حالیکه پیش از این در تاریخ ۲۰ آذر ۸۶، مجلس با لایحه دولت مبنی بر برداشت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری از حساب ذخیره ارزی برای ”واردات کالاهای اساسی” مخالفت کرده بود.این نماینده اصولگرای مجلس گفته است که بر اساس گزارش ”برخی از مسئولان وزارت بازرگانی” که نامی از آن ها برده نشده، مبلغ اختصاص یافته برای واردات کالا ۸۴۰ میلیون دلار بوده که صرف خرید کالاهای “غیر ضروری” شده است.
نادران البته توضیحی در باره ماهیت این معاملات نکرده، اما در سخنان خود به عنوان مثال به واردات بی رویه میوه های خارجی برای کنترل قیمت میوه پیش از آغاز نوروز اشاره کرده است.الیاس نادران، نماینده تهران و استاد اقتصاد دانشگاه تهران، همان کسی است که سال گذشته به عنوان مدافع دولت در یک مناظره تلویزیونی با حسین عبده تبریزی، دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران شرکت و از سیاست های اقتصادی دولت دفاع کرد. اما اکنون نادران، به منتقد سیاست های اقتصادی دولت بدل شده است و در گفت وگو با فارس دولت را متهم به اتخاذ سیاست های “کوتاه مدت و پرنوسان” کرده و این سیاست ها را به عنوان عواملی آسیب دیدگی اقتصاد ایران در سه سال اخیر معرفی کرده است.
روزنامه جمهوری اسلامی هم به نقل از یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس “تحریم های بین المللی و قطع برخی ارتباطات دولت ایران با دیگر کشورها راباعث کاهش ارزش پول ملی طی چندین سال گذشته” دانسته و تاکید کرده است که: “نبود روال خاص و درست در سیستم اقتصادی، اوضاع اقتصادی دوران جنگ و محدودیت ارتباطات بعد از وقوع انقلاب نیز بر کاهش ارزش پول ملی در مقابل ارزهای خارجی تاثیر بسزایی داشته است.“
جناح مقابل
حال در شرایطی که همفکران احمدی نژاد نیز به صدا در آمده اند، او به همراه دیگر اعضای گروه خود مخالفان خود را به کارشکنی در سیاست هایش متهم می کند. کاری که از دید سید محمد خاتمی برای “تخریب گذشتگان” است در حالیکه: “اتفاقا مهمترین محورهای اصول گرایی راستگویی به مردم و درست صحبت کردن با مردم است.“
خاتمی افزوده: “مگر رهبران آمریکا ناچار نشدند که به ۵۰ سال خطاها و سیاست های نادرست سردمداران خود در ایران اعتراف و از ملت ایران عذرخواهی کنند؟ مبارزه با استکبار، بالا بردن هزینه های اداره کشور نیست.“
حسن روحانی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در تاریخ ۱۸ شهریور ماه جاری در یک سخنرانی با اشاره به “جاروکردن هر ماهه حساب ذخیره ارزی” از سیاست های اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد انتقاد کرد و گفت: “در این مدت به جز برخی خریدهای جزئی از خارج و واردات آن به داخل چه پروژه بزرگ و کار سرنوشت سازی انجام شده است؟ ما در این مدت یک فرصت طلایی بزرگ و باورنکردنی، یعنی فرصت نفت ۱۲۰ دلاری را به سادگی از دست دادیم.“
او همچنین در مورد سیاست های اقتصادی دولت گفته است: “سخنان و شعارهای محاسبه نشده و بدون مطالعه و دقت برای ملت و کشور هزینه فراوانی داشته است.“
پیش از این اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان هم از سیاست های دولت نهم انتقاد کرده و گفته بود که “در این دو سه سال عقب تر رفته ایم.” درادامه انتقادهای صریح به برنامه های دولت احمدی نژاد، مهدی کروبی، دبیر کل حزب اعتماد ملی ایران و رییس مجلس ششم هم با اشاره به گزارشی که رییس جمهور در دیدار “کارگزاران نظام” با آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران ارائه داد، گفته است: “گزارش رییس جمهوری به نحوی بود که انگار جامعه ما یک بهشت برین است، همه ما در آن جلسه مبهوت شدیم و گفتیم جلالخالق از این زندگی خوب، و حتی بزرگواری بعد از جلسه به من گفت واقعا جامعه ما این طور است که ما خبر نداریم و در مجموع، در آن جلسه چیزهای عجیب و غریب و البته شنیدنی مطرح شد.“