این رقیب پیشتاز محمود احمدی نژاد- رئیس جمهور بنیادگرای ایران- در اولین سخنرانی خود پیش از انتخابات خرداد ماه به روزنامه فایننشیال تایمز گفت ایران «تجربه بدی» در خصوص توقف غنی سازی داشته است.
وی گفت ایران در فاصله سال های 2003 تا 2005 به امید اعتماد سازی درخصوص صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هسته ای خود، غنی سازی را متوقف کرد.
موسوی با اشاره به اینکه قدرت های غربی در آن زمان اصرار داشتند تمام فعالیت های ایران باید به طور نامحدود متوقف شود، گفت این اقدام به «ابزاری برای محروم ساختن ایران از دسترسی به دانش فنی هسته ای» تبدیل شد.
آقای موسوی- مهندس معمار گوشه گیر و هنرمند نقاش- در دهه 1980 و در خلال جنگ ایران و عراق، عهده دار مقام نخست وزیری ایران بود اما بیشتر وقت خود در دو دهۀ گذشته را صرف هنر کرده است. این نامزد 69 ساله توجه بین المللی را به خود جلب کرده است که بخشی از آن، به دلیل پشتیبانی محمد خاتمی- رئیس جمهور اصلاح طلب ایران- از وی است.
آقای خاتمی در تلاش برای اتحاد جبهه اصلاحات در پشت سر آقای موسوی، از نامزدی در انتخابات کنار کشید. مهدی کروبی- نامزد روحانی انتخابات- هنوز در دور رقابت ها باقی مانده و و می تواند منجر به تقسیم آرای اصلاح طلبان شود. با این حال چالش هائی که آقای موسوی پیش کشیده درحال جلب آرای جوانان ایرانی است که اکثریت جمعیت کشور را تشکیل می دهند.
سخنان آقای موسوی حکایت از آن دارد که بلندپروازی های هسته ی و مناقشه بر سر آن، کمتر تحت تأثیر انتخابات خردادماه قرار خواهد گرفت.
ایران از مدت ها پیش اصرار دارد آماده اطمینان دادن درباره ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای خود است. با این حال، این کشور با بازرسی های نهاد ناظر هسته ای سازمان ملل، همکاری کامل به عمل نیاورده است. سیاست خارجی ایران عمدتاً تحت کنترل آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی این کشور است. مشاوران آقای موسوی می گویند وی تغییرات افراطی را مدنظر ندارد، بلکه امیدوارست افراط گرائی نظام در دوره احمدی نژاد را تعدیل کند.
تحلیلگران و دیپلمات ها می گویند یک چهره کمتر ماجراجو در مقام رئیس جمهور، می تواند گفتگوهای هسته ای را آسان تر کند؛ خصوصاً در دوره ای که آمریکا به تغییر رویه در سیاست خود در قبال ایران و حرکت به سوی برقراری تماس رو آورده است.
دولت اوباما هفته گذشته اعلام کرد از این پس به گفتگوهای هسته ای که میان ایران و سایر قدرت های دنیا وجود داشته می پیوند و ایران نیز از این اقدام آمریکا استقبال کرده است.
آقای موسوی خاطر نشان کرد «نقش رهبر عالی ایران بسیار تعیین کننده است.» با این حال، وی گفت «تصمیمات در خصوص دانش فنی هسته ای قطعاً باید بر اساس توافق در سطح ملی باشد.»
آقای موسوی تلاش کرده هم برای اصلاح طلبان و هم محافظه کاران، چهرۀ محبوبی باشد. با این حال، برخی اصلاح طلبان می گویند وی تلاش کافی برای تبیین دلمشغولی های آنها نخواهد کرد، و به همین دلیل از کروبی حمایت می کند. برخی محافظه کاران نیز که از آقای احمدی نژاد رو برگردانده اند می گویند آماده پشتیبانی از آقای موسوی هستند.
یکی از نگرانی های محافظه کاران، نقطه نظر رهبر عالی ایران است که در دهه 1980 و زمانیکه عهده دار مقام ریاست جمهوری کشور بود، با آقای موسوی دچار اختلاف شد.
آقای موسوی در تلاشی که به ظاهر برای رفع این نگرانی ها انجام شده، اعلام کرد هفته گذشته با آقای خامنه ای دیدار کرده است و گفتگو با وی را «بسیار مثبت» خواند.
وی گفت درصورتیکه خردادماه به مقام ریاست جمهوری برسد، سعی می کند سیاست هایش را به دیدگاه های رهبر نزدیکتر کند.
پایگاه دیگری که نیازمند دریافت اطمینان خاطر است، جامعه تجاری ایران است. آنها آقای احمدی نژاد را به نادیده گرفتن بخش خصوصی متهم می کنند که خود تحت فشار تحریم های بین المللی است.
آقای موسوی را به عنوان یک سیاستمدار چپگرا و کسی که دستور تخریب ساختمان اتاق بازرگانی در دهه 1980به دنبال خودداری تجار از پناه دادن به مهاجران جنگی را صادر کرد، می شناسند. با این حال، آقای موسوی می گوید این حادثه را به خاطر نمی آورد و تأکید می کند به اعتقاد او مشکلات کشور نمی تواند بدون حضور بخش خصوصی حل شود.
منبع: فایننشیال تایمز- 13 آوریل 2009