حاکمان ایران یک هنرمند را به اتهام کشیدن کارتونی از نمایندگان مجلس، پس از تصویب قانون محدودیت روش های ضدبارداری برای زنان، بازداشت کردهاند.
رسیدگی به اتهام آتنا فرقدانی 28 ساله، روز 19 ماه مه در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد و اکنون در انتظار صدور حکم است. به گفته سازمان عفو بینالملل، او با تصویر کردن مقامات به شکل حیوان، متهم به “توهین به نمایندگان مجلس با نقاشی” شده است. هنوز مشخص نیست چه حکمی برای او صادر شود.
یکی از اقوام فرقدانی به فاکسنیوز گفته است: “او واقعا یک فرشته است. عاشق آدمها و حیوانات است و در کنار تمام استعداد هنریش، حامی سفت و سخت حقوق بشر است”.
خانواده فرقدانی تهدید شدهاند. این منبع میگوید: “این فقط راهی دیگر برای تحت فشار گذاشتن آتنا و اطمینان از صحبت نکردن آنها [خانواده] با رسانههاست. مسخره است که بخاطر یک کارتون اسمش همهجا پخش شده، چون او بدون سروصدا کارهای بسیار خوب زیادی برای کمک به بشریت کرده و هرگز به دنبال کسب اعتبار نبوده.”
به گفته سازمان عفو بینالملل، ماه اوت گذشته ماموران امنیتی به خانه فرقدانی حمله کردند و چشم هایش را بستند، وسایل او را ضبط کردند و او را به زندان انداختند.
به گزارش خبرگزاری فعالان حقوق بشر، در ماه نوامبر او برای مدت کوتاهی آزاد شد اما شش هفته بعد به اتهام این که بصورت علنی از شکنجه توسط ماموران زندان گفته و بدرفتاری علیه خود را در شبکه یوتیوب به اشتراک گذاشته به زندان فراخوانده شد.
وقتی قرار بود دوباره به زندان برود در صفحه فیسبوک خود نامه سرگشادهای به رهبر انقلاب نوشت: “آنچه شما «توهین به نمایندگان مجلس توسط کارتون» میخوانید، از نظر من بیان هنری [درباره] خانه ملت ماست، که ملت ما مستحق آن نیست! برای همین من باید بخاطر دفاع از مردم بی دفاع عزیزم کیفر ببینم.”
وی از آن زمان در سلول انفرادی زندان اوین بسر میبرد. گفته میشود فرقدانی در ماه فوریه، پس از سه هفته اعتصاب غذا و حمله قلبی به بیمارستان منتقل شد.
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای گفت: “آتنا زندانی عقیدتی است و هیچ جرمی مرتکب نشده. فقط بخاطر این که به حق آزادی بیان خود عمل کرده است با او بدرفتاری میشود. ما از رهبر ایران و رئیس قوه قضاییه این کشور میخواهیم آتنا را فورا آزاد کنند. اگر نه، ما به مبارزه برای آزادی او ادامه خواهیم داد.”
قاضی ابوالقاسم صلواتی که مسئولیت پرونده او را بر عهده دارد، بخاطر صدور احکام اعدام بیشمار، خصوصا علیه روزنامهنگاران، وبلاگنویسان، هنرمندان و فعالان سیاسی به “قاضی مرگ” مشهور است. او قضاوت پرونده جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتن پست را نیز برعهده دارد.
به گفته گروه حقوق بشر ایران، از آغاز سال 2015 حداقل 400 زندانی در این کشور اعدام شدهاند.
محمود امیریمقدم، بنیانگذار این سازمان حقوق بشر مستقر در نروژ میگوید: “متاسفانه این که مقامات ایران افراد را بخاطر ابراز عقیده زندانی میکنند تعجببرانگیز نیست. پرونده آتنا زنگ هشداری برای جامعه بینالمللی است تا حقوق بشر را در راس برنامه خود در مذاکره با مقامات ایرانی قرار دهند.”
فرقدانی مانند بسیاری از کارتونیستهای سراسر جهان، بخاطر انتقاد و استهزای شخصیتهای مذهبی یا سیاسی هدف قرار گرفته است.
جالب است که رژیم ایران خود میزبان مسابقات کارتون سیاسی با مضامین مناقشه برانگیزی نظیر هولوکاست و داعش است و به شدت کارتونهای بینالمللی درباره پیامبر اسلام را محکوم میکند.
منبع: فاکس نیوز - 29 مه 2015