یاسمین منطقی
درحالی که به نظر می رسید جراحی چشم رییس دربند سندیکای رانندگان شرکت واحد در مهرماه سال جاری با موفقیت انجام شده است، خبرهای تازه از وخامت حال منصور اسانلو و انتقال او به بیمارستان و عمل جراحی مجدد حکایت دارد.
در همین ارتباط همسر اسانلو به سایت خبری دسترنج گفته است که: “منصور اسانلو روز پنجشنبه گذشته با نظارت ماموران از زندان اوین به بیمارستان لبافی نژاد منتقل شد و هم اکنون حال عمومی او خوب است”.
همسر اسانلو همچنین درباره وضعیت جسمی اسانلو که از ناراحتی قلب، کلیه و چشم رنج می برد، گفته: ”بنا بر نظر پزشکان، منصور اسانلو پس از عمل جراحی باید بین سه تا چهار هفته تحت مراقب پزشکی قرار بگیرد. البته با توجه به ضعف جسمی او، کمیسیون پزشکی و مسئولان زندان با مرخصی یک ماه و نیمه او موافقت کرده اند اما مسئولان قضایی در شعبه چهارده هنوز نظری در این مورد ابراز نکرده اند”.
منصور اسانلو، رییس سندیکای رانندگان شرکت واحد که در پی اعتراض و اعتصاب دو سال گذشته رانندگان شرکت واحد و اعضای سندیکا بارها به همراه سایر فعالین این سندیکا بازداشت ، زندانی و احضار شده است، در تیرماه امسال برای چندمین بار پیاپی بازداشت شد. شبکه چشم چپ منصور اسانلو نیز که هم اکنون مورد جراحی دوباره قرار گرفته است “درتیرماه امسال، موقع دستگیری ” پاره شد.
خودسوزی راننده شرکت واحد
خبر بستری شدن و جراحی چشم منصور اسانلو درحالی منتشر شد که رسانه های داخلی و مطبوعات از انعکاس اخبار اعتراض های کارگری و همچنین فعالان سندیکایی منع شده اند و خبرگزاری ایلنا، تنها خبرگزاری که طی سال های گذشته اخبار مربوط به اعتراضات کارگری را منتشر می کرد، با شکایت دولت توقیف شده است.
با این حال هنوز اخبار کارگران و اعتراضات کارگری، اگرچه در ابعاد کمتری، انتشار می یابد. در همین راستا روز گذشته سایت خبری دسترنج خبر داد که:“یک راننده شرکت واحد درمقابل هیات نظارت بر خصوصی سازی شرکت واحد واقع در میدان پاستور دست به خودسوزی زده و بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست داده است.“
این کارگر که یکی از رانندگان اتوبوس های خصوصی شرکت واحد بوده است پس از مراجعه مکرر به هیات نظارت بر خصوصی سازی، به دلیل مشکلات اقتصادی و معیشتی دست به خودسوزی زده است.
مرگ این راننده و همچنین ادامه بازداشت منصور اسانلو دبیر سندیکای کارگران شرکت واحد درحالی است که بسیاری از رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه پس از اعتراضات سندیکایی خود طی سال های 84 و 85 ،بازداشت و از کار اخراج و با مشکلات فراوان معیشتی مواجه شده اند.
بازداشت هفت ماهه
غروب روز 19 تیرماه امسال ماموران لباس شخصی، اتوبوس عمومی حامل منصور اسانلو، رئیس هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد تهران و حومه را در نزدیکی منزل مسکونی او در شرق تهران متوقف کردند و پس از ضرب و شتم اسانلو و اطرافیانش، او را به زوربردند. در جریان این ربایش،ماموران لباس شخصی که از دخالت مردم که از پس فریاد های اسانلو و رانندگان اتوبوس به سمت ماموران آمده بودند، نگران شده بودند با اعلام اینکه” دزد گرفته ایم” ، رییس سندیکای کارگران شرکت واحد را به نقطه نامعلومی منتقل کردند.
اسانلو که پیش از این نیز نزدیک به هفت ماه در زندان به سر برده بود پس از آزادی بارها مورد تعقیب و آزار ماموران لباس شخصی قرار گرفته بود.
اسانلو پیش از دستگیری در 19 تیرماه در سفری به لندن و بروکسل در کنگره فدراسیون جهانی حمل و نقل در انگلیس شرکت کرد. او در اجلاس فدراسیون های جهانی اتحادیه های کارگری در لندن، با تشریح وضعیت فعلی طبقه کارگر ایران و اقدامات خلاف قانون جمهوری اسلامی در جلوگیری از تشکیل تشکل های آزاد کارگری، خواستار توجه محافل حقوق بشری و نیز کارگری جهان به سندیکای کارگران شرکت واحد و احقاق حقوق اتحادیه ای کارگران ایران شد.
رییس هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه در سخنرانی های خود که علت مجدد بازداشت او شد، تاکید کرده بود که کارگران ایرانی چشم به راه رسیدگی به موارد فوق توسط سازمان بین المللی کار هستند تا بتوانند فعالیت های سندیکایی خود را پیش ببرند و اتحادیه یا فدراسیونی سراسری درکشور تشکیل دهند.
اسانلو همچنین اعلام کرده بود که: “چنین حمایت هایی به ما کمک می کند تا درجهت رفع مشکلات فراوان طبقه کارگر در ایران گام های موثری برداشته شود و در این راه نیزآماده پرداختن هزینه در این راه حق طلبانه هستیم.”
اسانلو پس از بازگشت به ایران، توسط نهادهای امنیتی بازداشت شد و هنوز برغم وضعیت جسمی نامناسب در بازداشت به سر می برد.
هرچند که پس از بازداشت مجدد اسانلو، به دعوت نمایندگان اتحادیه ها و نهادهای کارگری بین المللی در سراسر جهان ،کارگران بسیاری از کشورها در روز پنجشنبه 18 مردادماه با اعلام همبستگی با اسانلو و کارگران شرکت واحد در مقابل سفارتخانه های ایران در کشور های خود تجمع کردند و خواهان آزادی وی شدند، اما مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی توجهی به این مساله نکرده و همچنان این فعال کارگری را در بازداشت نگه داشته اند.