در همین ارتباط احمد خرم، وزیر و راه ترابری دولت دوم خاتمی گفته است: “اگر آقای خاتمی یا مهندس موسوی، تا آخر این هفته نظر نهایی خود را برای حضور در انتخابات اعلام نکنند بهتر است اصلاح طلبان از صحنه رقابت کنار بکشند زیرا شکست آنها قطعی است”.
خرم که با پایگاه خبری هواداران خاتمی (یاری) گفتگو می کرد با بیان اینکه “هم اکنون هم یک ماهی برای اعلام نامزدی خاتمی یا موسوی دیر شده” افزوده است: “تشکیل ستاد و کارهای اجرایی انتخابات چندین ماه زمان میبرد بنابراین اصلاح طلبان باید یک ماهی پیش از این وضعیت خود را روشن می کردند و اگر تا آخر این هفته یا نهایتا تا پایان دهه فجر تکلیف مشخص نشود بهتر است از حضور در انتخابات منصرف شوند و کاندیدای دیگری به میدان آید”.
وی با تاکید بر اینکه “حتی اگر کار به آخر بهمن هم بکشد شکست اصلاح طلبان قطعی است”، گفته است: “هرچه زمان بگذرد گروهها و احزاب و اقشار مختلف با کاندیداهایی که زودتر وارد صحنه شدند به توافق میرسند و تفاهم میکنند”.
اشاره احمد خرم احتمالا به همراهی تعدادی از چهره های سرشناس اصلاح طلبان مانند، کرباسچی، عبدی، مهاجرانی، جمیله کدیور و…. با مهدی کروبی است که از چند ماه پیش آمادگی خود را برای شرکت در انتخابات اعلام و برای این کار هم برنامه ریزی کرده است.
از این رو وی طرح این مساله که “خاتمی فرد شناخته شدهای است و اگر حتی سال آینده هم اعلام نامزدی کند باز هم دیر نیست” را رد کرده و گفته است: “در سطح انتخابات ریاست جمهوری مساله شناخته بودن مطرح نیست، آنچه در این میان مهم است کارهای اجرایی مانند دیدار با گروهها، اقشار، احزاب و تشکل های مختلف، تلاش برای یارگیری، مذاکره و جذب افراد به خود، تهیه برنامه تبلیغاتی، سازماندهی رای، فعالیت بخش حقوقی در مسائلی مانند سلامت انتخابات و مسائل دیگر است که گاه ممکن است تا شش ماه زمان ببرد.”
مرتضی مبلغ و یدالله اسلامی نیز در گفتگو با یاری بر همین موضوع تاکید کرده اند. مبلغ معتقد است که “به تاخیر افتادن بیش از این اعلام کاندیداتوری خاتمی یا مهندس موسوی قابل توجیه نیست” و اسلامی نیز می گوید: “مگر تا انتخابات چقدر فرصت مانده است. با این زمان کم فرصتی برای برنامه ریزی نمی ماند. زمان که به خاطر ما کش نمی آید”.
رای خاتمی فقط برای خاتمی
با این حال امکان حضور مهندس موسوی، نگرانی اصلاح طلبان، به ویژه طیف طرفدار حضور خاتمی را دو چندان کرده است، چرا که آنها معتقدند نمی توان پایگاه اجتماعی خاتمی را تنها با توافق این دو تن به پایگاه رای میرحسین موسوی منتقل کرد. ضمن آنکه گفته می شود میرحسین موسوی نیز تمایل چندانی به استفاده از آنان در دولت خود نشان نخواهد داد و خبر می رسد که وی پیشاپیش اعلام کرده است که کابینه او را جمعی از دانشگاهیان و متخصصان تشکیل خواهند داد و نه نیروهای سیاسی.
یدالله اسلامی، دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس هم روز گذشته در این مورد هشدار داده است که: “آقایانی که در تردید طولانی ماندهاند نباید بر این باور باشند که مردم هم همپای آنها این تردید را ادامه می دهند.”
یدالله اسلامی افزوده است: “اینگونه نیست که تصور کنیم مردم یک لشکر آماده به جنگ گوش به فرمان هستند که هرگاه اراده کنیم به فرمان وارد صحنه می شوند.”
وی با ابراز تعجب از اینکه “چرا خاتمی و موسوی از موضوع پایهای ساماندهی آرا غافل شده اند”، اظهار داشته است: “اینکه آقایان تصور کنند گفتوگوهای پشت پرده می تواند به حضور مردم در انتخابات و رای دادن به آنها منجر شود اشتباه میکنند. مردم منتظر تصمیم آقایان نمیشوند و سرباز فداکار گوش به فرمان هم نیستند که در انتظار اشارتی بمانند زیرا دیگر نه فرصتی برای اشارتی است و نه زمانی برای به سر دویدن.”
وی با طرح این سوال که “چرا فکر می کنیم وقتی یک اعتبار اجتماعی داریم می توانیم آن را در کاسه دیگری بریزیم” تصریح کرده است: “مگر می شود ستادی تشکیل داد و عدهای مشغول به کار برای یک نامزد شوند و ناگهان در نیمه راه اعلام کرد که این ستادها بیایند برای دیگری تبلیغ کنند. این کار امکان پذیر نیست و لازم است تعاملی شفاف و برنامه ریزی شده به وجود آید”.
دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس همچنین با بیان اینکه “یک مدیر سیاسی باید مانند یک فرمانده مقتدر تصمیمات جدی و آگاهانه بگیرد”، گفته:“این دودلی ها اسباب تبلیغ دیگران درباره عدم حرکت ما می شود. وقتی قرار است خود را به مردم عرضه کنیم نمی توان تنها بر ابهامات و تردیدها انگشت گذاشت بلکه باید برنامه هایی مبتنی بر حضور جدی و در جهت برداشتن تنگناها ارائه داد.”
این نکته البته اخطاری است که یک گروه دانشجویی حامی نامزدی آقای خاتمی نیز نسبت به آن هشدار داده است. آنها با انتشار بیانیه ای، ضمن تأکید بر اینکه فضای دانشگاه برای حمایت از نامزدهای دیگر به اندازه خاتمی آماده نیست، از او خواسته اند حضور و نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را بپذیرد.
حضور همزمان
از سوی دیگر برخی اصلاح طلبان نیز سعی کرده اند، به امکان حضور همزمان خاتمی و میرحسین موسوی بپردازند.
خرم، در این مورد گفته است: “این موضوع هم بعید نیست که آقای خاتمی و مهندس موسوی هر دو با هم به انتخابات وارد شوند.” و مرتضی مبلغ، معاون وزیر کشور در دولت دوم خاتمی نیز اظهار داشته است: “به رغم اینکه آقایان موسوی و خاتمی هر کدام حضور خود در انتخابات را به نیامدن دیگری منوط کرده است نباید به گونهای عمل کنیم که اگر هر دو این افراد با هم در انتخابات حضور یافتند موضوع عجیبی به نظر آید.”