محبوبه نیکنهاد
اگر در هفتههای گذشته طیف گستردهای از نمایندگان مجلس، گروههای سیاسی و روحانیون شاخص جناح محافظهکار خواستار استعفا یا برکناری رحیم مشایی به خاطر اظهار دوستیاش با ملت اسرائیل بودند، در ابتدای این هفته، سخنان دیگر وی در خصوص مسائل قومیتی غرب ایران، باعث شده که رئیس کمیسیون امنیت ملی، او را به مجلس احضار کند و در همین حال تعدادی از نمایندگان نیز خواستار محاکمه مشایی به اتهام “اقدام علیه امنیت ملی” بشوند.
رحیم مشایی، معاون جنجالی احمدینژاد و پدر عروس رئیس دولت نهم که اظهاراتش مبنی بر “دوستی با ملت اسرائیل”، خشم محافظهکاران را برانگیخته و به واکنش تند علمای قم و نامه 200 نماینده علیه وی به احمدینژاد منجر شده است، بار دیگر باعث شد که چند تن از نمایندگان آذربایجان غربی در مجلس، در خصوص سخنان وی تذکر علنی بدهند.موضوع این تذکرها که در جلسه علنی مجلس هشتم پس از تعطیلات تابستانی مطرح شد، به سخنانی از مشایی اختصاص داشت که به گفته نمایندگان منتقد، “ضد امنیت ملی” است و ممکن است به ایجاد بحران بین قومیتهای غرب ایران بینجامد. به طور خاص این جمله از سخنان معاون احمدینژاد مورد انتقاد نمایندگان قرار گرفته است که “آذربایجان” را “بخشی از کردستان” دانسته است.
آن هم در شرایطی که نقاط ترکنشین و کردنشین شمال غربی ایران در سه سال اخیر با چالشهای قومیتی متعددی مواجه بوده و ناآرامیهای مکرری را به خود دیده است. بخصوص در استان آذربایجان غربی که این چالشها علاوه بر درگیری بین کردها و ترکها با دولت مرکزی، به شهروندان متعلق به این دو قومیت نیز بروز کرده است.
اظهارات ضد امنیتی
در اوایل جلسه علنی روز یکشنبه مجلس هشتم، نادر قاضیپور از نمایندگان ارومیه در یک تذکر آییننامهای، خبر داد که سخنان جدیدی از مشایی در منطقه آذربایجان پخش شده است که ممکن است به ایجاد بحران و تضعیف امنیت ملی منجر شود.
اشاره این نماینده به سخنان معاون احمدینژاد در جمع سفرای خارجی حاضر در ایران بود که به دعوت سازمان میراث فرهنگی، در شهر سنندج در کردستان جمع شده بودند. مشایی در آن جلسه، آذربایجان غربی، ایلام و کرمانشاه را متعلق به کردستان دانسته بود و این قوم را برترین قوم ایرانی نامیده بود.
نماینده ارومیه در واکنش به این سخنان مشایی، با لحنی تمسخرآمیز گفت: “ظاهرا آقای مشایی متخصص مردمشناسی شده و خود را تئوریسین دولت نهم می داند و علاوه بر اظهارات نسجیده اخیر درباره دوستی با مردم اسرائیل، علاقهمند است امنیت ملی، یکپارچگی و وحدت اقوام را تحت ذهنیات خود قرار دهد.“
وی افزود: “نامبرده با دخالت در قومیتها با تفکر انتقادی و اظهار نظر غیرعلمی و غیرکارشناسی قصد سوء استفاده از اقوام ایرانی را دارد… مشایی در کلام خود در جمع سفرای خارجی در سنندج، سرزمین آذربایجان غربی را سرزمین کردها نامیده است.“
قاضیپور سپس با لحنی کمسابقه از معاون احمدینژاد انتقاد کرد و گفت: “کدام آدم کم بیسوادی است که نداند آذربایجان متعلق به همه ایرانیان است. آذربایجان غربی مهد شیران و دلیر مردان آذری زبان است.“
تذکر این نماینده، با تذکر دیگری از سلیمان ذاکر، دیگر نماینده ارومیه در پایان همین جلسه مجلس تکمیل شد که با انتقاد از بیتاثیری انتقادات نمایندگان، خطاب به علی لاریجانی گفت: “اگر سخنان و تذکرهای نمایندگان مجلس به مسئولان ضمانت اجرایی نداشته باشد و یا ترتیب اثر داده نشود مجلس هویت، شأن و منزلت خود را از دست می دهد. نمایندگان مجلس در مورد رحیم مشایی تذکراتی چند هفته پیش دادند و وی به کمیسیون فرهنگی دعوت شد. حتی بیش از 200 نماینده در نامه ای عزل رحیم مشایی را خواسته بودند اما تا کنون ترتیب اثری داده نشده بلکه بر عکس وضع بدتر شده است.“
وی افزود: “مشایی مجددا بحث چالش زایی را مطرح کرده که خواسته های ضد انقلابیون داخلی و خارجی مانند تجزیه طلبی و یا پیاده کردن نقشه بزرگ کردستان بزرگ را تقویت می کند. امروز اگر کسی اینگونه مسائل را مطرح کند طبق مقررات متهم سیاسی تلقی شده و پیگرد قانونی می شود… ما به هیچ فردی اجازه تحقیر و سوء استفاده نخواهیم داد.“
این نماینده، دیروز هم در گفتوگو با خبرگزاری مهر، موضعی شدیدتر اتخاذ کرد و خواستار محاکمه مشایی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی شد. وی گفت: “یکی از طرحهای دشمنان برای مقابله با نظام اسلامی به جان هم انداختن قومیتها است و اگر کسی اظهارات اخیر مشایی مبنی بر اینکه آذربایجان جزئی از سرزمین کردستان است را بر زبان می راند قطعا متهم سیاسی تلقی می شد و مورد محاکمه قرار می گرفت.“
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ادامه داد: “اظهارات اخیر مشایی درست همان چیزی است که سالهای سال ضد انقلاب و منافقین مطرح می کردند و ما ضمن محکوم کردن این سخنان اعلام می کنیم که با همه اقوام همزیستی مسالمت آمیز داریم اما قائل به مرز استانی هستیم و اجازه تحقق خواسته دشمنان را نخواهیم داد… مشایی یک بحث چالش برانگیز مطرح کرده و نمایندگان به جد اعتراض خود به این سخنان را دنبال می کنند.“
جهانگیرزاده، دیگر نماینده ارومیه نیز با بیان اینکه این سخنان به ارتباطات آذریها و کردها لطمه میزند و این سخنان میتواند هویت آذریها را در آذربایجان به چالش بکشد، افزود: “این سخنان از این جهت قابل پذیرش نیست که از 14 شهرستان آذربایجان غربی 7 شهرستان آذرینشین هستند و آذریها و کردها در کنار یکدیگر به راحتی زندگی میکنند و دردها و آلام مشترک دارند. حال آیا این سخنان به امنیت ملی خدشه وارد نمیکند و باعث سوءتفاهم نمیشود؟”
اطلاعات جدیدی از جلسه کذایی و سخنان مشایی
بررسیهای روز درباره سخنان مشایی که مورد اعتراض نمایندگان آذربایجان غربی قرار گرفته، نشان میدهد که این سخنرانی در همایشی با عنوان “همایش تبیین سیاستهای دولت در توسعه صنعت گردشگری” انجام شده که خرداد ماه گذشته در سنندج برگزار شد.
مشایی در آن سخنرانی، کردها را اصیلترین قوم ایرانی دانسته و گفته بود: “برای اثبات ایرانی بودن آنان هیچ پژوهش و تحقیقی لازم نیست”! و “بخش اعظمی از تاریخ سیاسی ایران و حکومتهای ایرانی در کردستان ظهور یافته است.“
معاون احمدینژاد همچنین در سخنان خود کردستان را عمده سرزمین کردها و نه تنها سرزمین این قوم دانسته و چند استان دیگر ایران از جمله کرمانشاه، ایلام و بخشی از آذربایجان غربی را نیز جزو دیگر سرزمین های کردها خوانده بود. مشایی که به ایراد سخنان بدیع، غیرمنتظره و جنجالی شهرت داد، همچنین افزوده بود: “در میان اقوام ایرانی هیچ قومی همانند قوم کرد به ادب و فرهنگ ایران زمین پایبند نیست و در تمامی شهرها و روستاهای استان میتوان به این مهم دست یافت.“
بررسیهای بیشتر نشان میدهد که سفیران حدود 69 کشور در این همایش حضور داشتهاند که از میان آنها، تنها سفیران فلسطین، فرانسه، کنیا، مسوول حفظ منافع مصر، سفیر تونس، تاجیکستان و بنگلادش سخنرانی کردهاند. البته هیچ آمار صریحی در این باره از سوی مسئولان سازمان میراث فرهنگی به خبرنگاران اعلام نشد و دلیل آن هم مسائل امنیتی عنوان شد.
همچنین گزارش تلکس ویژه خبرگزاری دولتی ایرنا از این جلسه که به روزرسیده، نشان میدهد که این برنامه در اوج بینظمی برگزار شده و غیر از خودنمایی مشایی، خوشگذرانی سهروزه سفیران و اعتراض برخی مقامات محلی به مراسمهای رقص و آواز و آنچه “عدم رعایت شئونات اسلامی” نامیده میشود، حاصلی جز صرف هزینههای گزاف و نارضایتی مردم برای منطقه و استان کردستان نداشته است.
در این گزارش آمده است: “میهمانان خارجی این همایش با سه ساعت تاخیر حدود ساعت 19 وارد شهرسنندج شدند. در مورد علت تاخیر سه ساعته ورود میهمانان هیچ یک از مسوولان و دست اندرکاران برگزاری، به بهانه مسایل حفاظتی نیازی به ارایه دلیل و علت احساس نکردند. این در حالیست که پیش بینی نکردن وسایل و امکانات پذیرایی در فرودگاه نشان می داد که در چارچوب برنامه ریزی های انجام شده هیچگونه احتمال تاخیری در پرواز یا فرود هواپیمای حامل میهمانان خارجی پیش بینی نشده بود.“
در ادامه این گزارش میخوانیم: “میهمانان خارجی در بدو ورود به هتل با سیل مشتاقان عکس یادگاری که به طور عمده از نیروهای انتخاب شده برای برگزاری همایش بودند، مواجه شدند. خارجی ها نیز بیشتر عکس یادگاری داشتن با چند زن ملبس به لباس محلی کردی را که حضور و حرکات تصنعی آنان از نمایشی بودن حکایت میکرد، به مردان ملبس به لباس کردی ترجیح می دادند. میهمانان خارجی پس از ورود به هتل شادی در سرسرای این هتل پذیرایی شدند و از تماشای رقص محلی کردی که همه خارجی ها و حتی میهمانان تهرانی را به وجد آورده بود، غرق لذت شدند به نحوی که چند تن از زنان خارجی همپای مردان وارد معرکه شده و مشارکت خود را در اعتلای فرهنگ منطقه ای نشان دادند.“
در این گزارش همچنین درباره همایش اصلی که در روز پنجشنبه 9 خرداد برگزار شد، آمده است: “مدت زمان اختصاص یافته به سفرای کشورهای خارجی مقیم تهران به عنوان میهمانان اصلی همایش از 30 دقیقه تجاوز نکرد که آن هم به خاطر ضعف آشکار در ترجمه در عمل فاقد بهره برداری عمومی بود. ضعف ترجمه در جریان سخنان رحیم مشایی که پس از ادای جملاتی در ارتباط با پیشینه تاریخی و میهمان نوازی مردم کردستان معطوف به تشریح عشق و محبت در عرصه عرفان بود در عمل خود را نشان داد. مترجم در ترجمه جملات و یافتن واژه های مناسب برای ترجمه سخنان عرفانی با مشکل جدی مواجه بود و با وقفه های طولانی اقدام به ترجمه سخنرانی می کرد. محور اصلی سخنان اکثر سفیران در این همایش نیز تشکر و قدردانی از اسفندیار رحیم مشایی به خاطر ترتیب دادن این قبیل سفرها بود.“
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: “مابقی برنامه های دومین روز همایش بازدید از خانه کرد بود که به بازدید از گنجینه و مسجد جامع سنندج نیز انجامید و این در حالی بود که خیابان امام خمینی (ره ) و شهدا سنندج به عنوان خیابان های اصلی شهر از حدود ساعت 16 و30 دقیقه تا حدود ساعت 20 به طور کامل مسدود شده بود که در روند عادی زندگی و کار مردم اخلال ایجاد کرد و تا حدودی موجب بهت و حیرت مردم شده بود… این همایش به اتمام رسید ولی این ذهنیت در جامعه کردستان و به عبارت بهتر سنندج شکل گرفت که رهاورد آن چیست و اصولا چه تاثیری در روند توسعه کشور و استان خواهد داشت.“
در پایان این گزارش نیز خاطرنشان شده است: “آنچه که ذهن را در ارتباط با این همایش دچار ابهام می نماید این واقعیت است که سفرای خارجی چه نقشی می توانند در توسعه صنعت گردشگری داشته باشند… مشکل اصلی کردستان عدم تثبیت احساس امنیت اجتماعی است که در ارتباط با این استان در ایران و خارج از کشور شکل گرفته و به همین دلیل حضور سفرای خارجی نمی تواند این ذهنیت را از بین ببرد و نشان دهنده امنیت موجود در منطقه باشد… این چنین می نماید که هدف اصلی همایش و برنامه های مشابه فقط نمایش تعامل خوب سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با سفارتخانه ها و در نهایت تشکر و قدردانی سفرا از شخص رییس سازمان به خاطر ترتیب دادن این گونه برنامه ها، آن هم با علم به ناتوان بودن سفرا در هدایت بخش خصوصی کشور متبوع به ایران باشد.“