چند ساعت پس از مصاحبه زنده تلویزیونی محمود احمدینژاد که وی در آن با لحنی گزنده درباره انتقادات مجلس و دیوان محاسبات از تخلفات دولت سخن گفت، رئیس و نمایندگان مجلس به این سخنان واکنش تندی نشان دادند و دیوان محاسبات نیز خواستار پاسخگویی متقابل به ادعاهای احمدینژاد از شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی شد.
احمدینژاد سه شنبه شب با شبکه یک صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفتوگو کرد و در مقام پاسخگویی به افشاگریهای مجلس و دیوان محاسبات علیه دولت، این نهادهای نظارتی را به اشتباه و بیدقتی و سر و صدای بیجا درباره گم شدن یک میلیارد دلار از درآمد نفتی، آمارهای غلط اقتصادی دولت و نیز کسری بودجه 88 متهم کرد. وی ادعا کرد: “هیچ تخلفی رخ نداده و حتی یک دلار هم ناپدید نشده است.“
اما سخنان تند و لحن گزنده احمدینژاد در مصاحبه زنده تلویزیونیاش که سایت رجانیوز آن را “خنثیسازی پروژه قانونشکن و ناپاک نمایاندن دولت” توصیف کرد، خشم نمایندگان مجلس را برانگیخت و باعث شد نمایندگان به این اظهارات واکنش تندی نشان دهند.
اگر سندی وجود داشت، ارائه میدادند
فلاحتپیشه، نماینده اصولگرای اسلامآباد غرب، دیروز با ارائه تذکر آییننامهای از سخنان شب گذشته احمدینژاد انتقاد کرد و خواستار آن شد که مجلس تکلیف یک میلیارد دلار گم شده را روشن کند. وی همچنین با اشاره به ادعای احمدینژاد مبنی بر اینکه خزانه گزارش داده که حتی یک دلار هم جابهجا نشده، خواستار آن شد که دیوان محاسبات در این باره به مردم توضیح دهد.
لاریجانی هم پس از این تذکر، اظهارات فلاحتپیشه را تایید کرد و گفت: “تذکر شما درست است. مطابق اصول مذکور قانون اساسی، دیوان محاسبات مرجع میباشد که حسابها را تطبیق میکند. تفریغ بودجه را ارائه میدهد و مجلس هم باید این نظرات را در دسترس عموم قرار دهد.“
وی افزود: “گزارش خوانده شده، تفریغ بودجه سال 85 است که آقای رحیمی در دیوان محاسبات مسوولیت داشته است. اگر اسنادی وجود داشته، باید تا به حال ارائه میدادند تا در گزارش تفریغ بودجه اضافه شود. مرجع اصلی ما دیوان محاسبات است و مجلس براساس گزارش دیوان محاسبات است که میتواند قضاوت کند.“
لاریجانی همچنین فاش کرد که بودجه 86 نیز وضعیت مشابهی دارد و دیوان محاسبات تصریح کرده که “انحراف و اشکالاتی در اجرای بودجه” وجود دارد. رئیس مجلس سپس خواستار آن شد که دستگاههای دولتی اگر نظراتی دارند، زودتر اعلام کنند تا بعدا دوباره ادعا نشود اسناد جدیدی وجود دارد.
تکرار اعتراضات
رئیس مجلس در حالی از انحرافات دولت احمدینژاد در اجرای بودجه 86 خبر داد که درست یک روز قبل روزنامه اعتماد از قول موسیالرضا ثروتی، عضو کمیسیون بودجه مجلس فاش کرده بود که بر اساس گزارش دیوان محاسبات دستکم 86 میلیارد تومان از بودجههای استانی سال گذشته فاقد سند است و همچنین علاوه بر درآمدهای نفتی، پول حاصل از فروش میلیارد متر مکعب گاز نیز به خزانه واریز نشده است.
با این حال ماجرای اعتراضات امروز مجلس به احمدینژاد، همینجا تمام نشد و در راهروهای مجلس نیز رئیس مرکز پژوهشها و رئیس کمیسیون انرژی به سخنان شب گذشته احمدینژاد علیه مجلس که از سوی سایتهای خبری “توهینآمیز” قلمداد شد، واکنش نشان داد.
این دو نماینده اصولگرای تهران با انتقاد از احمدینژاد، اطلاعات و آمارهای ارائه شده از سوی وی به مردم را رد و از لحن وی درباره مجلس و دیوان محاسبات به شدت انتقاد کردند.
حمیدرضا کاتوزیان گفت: “رئیسجمهور باید به جای برچسب زدن به افراد، نقدها را پاسخ دهند. به کار بردن کلمات نامناسبی چون بیسواد، غرضورز یا غیرمنصف برای منتقدان، اصلا روش صحیحی نیست و بهتر است که به انتقادات پاسخ دهند. نباید به هیچ وجه چنین ادبیاتی را بپذیریم و خدای نکرده به شنیدن این ادبیات عادت کرد. کشور ما در عرصه دموکراسی در آغاز راه است، نباید اجازه داد فرد یا دستگاهی با چنین ادبیاتی با نمایندگان صحبت کند.“
وی همچنین با رد آمارهایی که احمدینژاد ارائه داد، ادعای وی در خصوص واردات غیرقانونی بنزین را تکذیب کرد و گفت: “ قطعا احمدینژاد میداند که بودجه سه هزار میلیارد تومانی به پایان رسیده و خریدی که اکنون در حال انجام میباشد، خلاف قانون است. “
رئیس کمیسیون همچنین با بهکارگیری لحنی کمسابقه علیه نامزد احتمالی اصولگرایان در انتخابات دهم، گفت: ”اگر روال اینطور باشد هر کس دستوری بدهد و به وزیر بگوید که با مسوولیت من چنین و چنان کنید، باید در مجلس را تخته و مجلس را تعطیل کرد.“
احمد توکلی هم با انتقاد از اظهارات احمدینژاد در نفی کسری بودجه، تصریح کرد که: “این گزارش بیست روز پیش منتشر شد، دولت هم به جای تکذیب این گزارش بهتر است که با کار کارشناسی، اگر ایرادی در گزارش مرکز پژوهشها یافت آن را اعلام کند.“
وی همچنین با اشاره به اینکه رئیسجمهور در سخنان شب گذشته خود گفته بود که “اگر لایحه بودجه کسری دارد مرکز پژوهشها راهحل رفع آن را بیابد” ادامه داد: “براساس اصل 53 قانون اساسی، تهیه و تنظیم لایحه بودجه، وظیفه دولت است و مجلس تنها مسئول بررسی و تصویب این لایحه است.“
این نماینده اصولگرای تهران همچنین در واکنش به این ادعا که دولت اعتقادی به لایحه متمم برای واردات گازوئیل و بنزین ندارد و به همین دلیل اقدام به واردات سه هزار میلیاردی بنزین بدون کسر مجوز از مجلس کرده است، گفت: “این حرف رئیسجمهور هم اشتباه بود و با واقعیات سازگار نیست. وزیر نفت چندین بار در جلسات کمیسیونها و در صحن علنی مجلس اعلام کرد که این کار را با اطلاع رئیسجمهور انجام داده است. نامه وزیر نفت به رئیسجمهور رسمی و مستند است، با این حساب یا رئیسجمهور خلاف میگوید یا وزیر نفت.“
درخواست پاسخگویی
اما اعتراض به سخنان تلویزیونی احمدینژاد علیه مجلس و دیوان محاسبات، به صحن علنی و حاشیه آن منحصر نماند و با نامه رئیس دیوان محاسبات به مدیر شبکه یک سیما وارد مرحله جدیدی شد. رحمانی فضلی که خود زمانی معاون سیاسی صداوسیما بوده، دیروز در نامهای به مدیر شبکه یک تلویزیون خواستار آن شد که ضمن مصاحبه ای به ادعاهای رئیسجمهور پاسخ دهد.
در این نامه آمده است: “این سخنان (مصاحبه احمدینژاد) باعث ایجاد شبهه در نحوه انجام وظایف قانونی دیوان و کارکنان خدوم این نهاد که جایگاه قانون اساسی دارد، شده است. لطفا دستور فرمائید مقدمات حضور مسئولان دیوان برای شرکت در برنامه مشابه تلویزیونی را فراهم آورند، تا افکار عمومی در جریان فرایند واقعی رسیدگیها که مبتنی بر دقت، صحت و مبنای قانونی، مطابق اصل 55 قانون اساسی و قوانین موضوعه دارد، قرار گیرند.“
هرچند برگزاری این برنامه تلویزیونی غیرمنتظره و جنجالبرانگیز به نظر میرسد، اما برخی معتقدند اگر امکان تحقق آن منتفی بود، معاون پیشین سازمان صداوسیما چنین درخواستی را مطرح نمیکرد.
با این حال اگر رئیس اصولگرای دیوان محاسبات نیز که از سالهای قبل یار و همراه علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم بوده، اجازه یابد که در یک برنامه تلویزیونی به سخنان رئیسجمهور پاسخ دهد و اتهامات دیوان به دولت را دوباره تکرار کند، اختلافات اصولگرایان وارد مرحله جدیدتری خواهد شد.
آیا صداوسیما چنین مجالی را برای پاسخ قوه مقننه به اتهامات رئیس قوه مجریه فراهم خواهد کرد؟
باید منتظر بود و دید.