آرش سیگارچی
همزمان با سخنان ائمه جمعه برخی از شهرهای ایران، روزنامه ایران به عنوان تریبون مطبوعاتی دولت خبرداده است که پس از “بررسی های لازم” لایحه وزارت امر به معروف و نهی از منکر که پیش از این به امضای رییس جمهوری رسیده، ظرف یک ماه آینده به عنوان لایحه به مجلس ارسال می شود تا پس از تصویب مجلس، این وزارتخانه فعالیت خود را شروع کند. این خبر در حالی منتشر می شود که از یکسو برخی مسولان این ستاد فعالیت فعلی امر به معروف و نهی از منکر را “نیمه جان” عنوان کرده اند و از سوی دیگر در روزهای اخیر مردی که به بهانه امر به معروف و نهی از منکر، تازه دامادی را کشته و همسرش را هدف گلوله قرار داده بود، به دار آویخته شد.
سایت “خبر نیوز” روز گذشته به گزارشی که در روزنامه ایران چاپ شده بود اشاره کرد و به نقل از ارگان رسمی دولت نوشت “لایحه امر به معروف و نهی از منکر از سوی محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی امضاء شده و قرار است که برای تصویب به مجلس شورای اسلامی فرستاده شود. این موضوع در روزنامه ایران روز پنجشنبه نوشته شده است و درباره اینکه آیا این لایحه برای تاسیس وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر است یا سازمانی با امکانات گسترده تر، توضیحی نداده است.”
به نوشته روزنامه ایران “لایحه امر به معروف و نهی از منکر با سه محور نظارت مردم بر مردم، نظارت مردم بر دولت و نظارت دولت بر مردم به امضای رییس جمهوری رسید و در یک ماه آینده برای تصویب نهایی به مجلس ارسال می شود.”
هرچند سایت خبر نیوز به زمزمه های وزارتخانه شدن ستاد امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرده است اما این موضوع، موضوع جدیدی نیست. در طول رهبری آیت الله خمینی همواره بر این “فریضه” تاکید شده بود اما فعالیت رسمی نهادی با عنوان “امر به معروف و نهی از منکر” به ابتدای دهه هفتاد باز می گردد. آیت الله خامنه ای، همزمان با انتخاب به عنوان رهبر جمهوری اسلامی در سال 1372 رسما اجازه راه اندازی ستاد احیای امر به معروف به ریاست احمد جنتی راداد. هرچند فعالیت های این ستاد به دادن تذکر لسانی محدود بود اما رویه این ستاد از دو سو مورد اعتراض بود. از یکسو مردم به رفتار های سلیقه ای این ستاد معترض بودند و از سوی دیگر مسوولان این ستاد از کم بودن اختیارات خود گله داشتند و به همین دلیل بود که در سال 1382، بحث تبدیل ستاد امر به معروف به وزارتخانه امر به معروف مطرح شد. در آن مقطع دولت وقت مخالفت کرد اما با روی کار آمدن دولت احمدی نژاد دوباره زمزمه راه اندازی این وزارتخانه شنیده شد و برخی مقام های مذهبی همچون آیت الله نوری همدانی در دیدار با گروهی از مسئولان ستاد امر به معروف و نهی از منکر سپاه پاسداران، پیشنهاد تأسیس “وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر” را داد.
امضای رییس جمهور
هرچند در آن مقطع مقام های دولتی هر گونه تغییر در کار این ستاد را انکار کردند اما پس از گذشت یکسال از فعالیت دولت، روز ۱۷ مرداد سال ۸۵، جمال کریمی راد، وزیر وقت داگستری دولت احمدی نژاد از تهیه لایحه تشکیل وزارت امر به معروف و نهی از منکر خبر داد؛کمتر از دو هفته پس از آن هم معاون اجرایی رییس جمهوری اسلامی، طی بخشنامه ای به کلیه وزارتخانه ها، سازمان های مستقل و وابسته به مؤسسات دولتی، دستور گسترش همه جانبه امر به معروف و نهی از منکر را صادر کرد.
پس از این تلاش ها بود که آبان ماه گذشته جواد صادق زاده، از معاونان ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، از موافقت دولت محمود احمدی نژاد با تاسیس “وزارت امر به معروف و نهی از منکر” خبر داد.
هرچند وی در 16 آبان به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا گفت که لایحه تاسیس وزارت امر به معروف و نهی از منکر از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است اما این لایحه در مجلس مطرح نشد و یا وجودی که دیماه گذشته نیز روزنامه ایران بار دیگر خبر داد که لایحه امر به معروف و نهی از منکر پس از امضای رییس جمهوری اسلامی قرار است که برای تصویب به مجلس شورای اسلامی فرستاده شود اما این طرح هنوز به مجلس نرسیده است.
غیر از دولت در روزهای اخیر برخی از مقام های مذهبی نیز به مناسبت های مختلف از “جدی پرداختن به امر به معروف” سخن گفته اند. آیت الله مکارم شیرازی دراین مورد گفته است: “مهمترین راه استجابت دعا، امر به معروف و نهی از منکر است”. آیت الله جعفر سبحانی از اساتید حوزه علمیه قم هم خواهان “اشاعه فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر در کشور” شده است.
در واقع در هفته ای که از سوی دولت جمهوری اسلامی به عنوان هفته امر به معروف و نهی از منکر اعلام شده، اکثر ائمه جمعه پیرامون تقویت امر به معروف سخن گفتند بطوریکه امام جمعه اردبیل با تاکید برمردمی تر شدن ستاد امر به معروف ونهی ازمنکر، گفت: “برای بهره گیری هرچه مطلوب تر از فعالیت های ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان این ستاد باید مردمی تر شود.”
از سوی دیگر، امام جمعه سمنان هم “مقابله با جریانهای خرافی و انحرافی را بهترین امر به معروف و نهی از منکر” دانست و به علاوه وی، امام جمعه همدان در سخنان این هفته خود عنوان کرد: “شیوه های امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باید متحول شود. “
قتل های امر به معروفی
مقام های مذهبی و برخی مسولان دولتی در حالی درصدد تبدیل ستاد امر به معروف به وزارتخانه هستند که عملکرد این ستاد کم اشکال نبوده است. در سال گذشته همزمان با عید فطر، از سوی ماموران این ستاد در همدان، دختری به نام زهرا بنی یعقوب که پزشک بود به همراه نامزدش در پارکی دستگیر شد اما تنها یک روز پس از بازداشت وی، به خانواده اش اعلام شد که وی در بازداشتگاه امر به معروف خودکشی کرده است. هرچند خانواده وی مسئله خودکشی را نپذیرفته اند و مدعی قتل او در بازداشتگاه هستند اما با گذشت یکسال ، هنوز اعتراض خانواده بنی یعقوب به نتیجه ای نرسیده است.
غیر از این، روزنامه اعتماد روز شنبه در صفحه حوادث خود خبر داد مردی که به بهانه امر به معروف و نهی از منکر تازه دامادی را کشته و همسرش را هدف گلوله قرار داده بود به دار آویخته شد. به نوشته این روزنامه، اعدامی که نصرت نام داشت و از معدن داران تویسرکان بود مهرماه سال 85 وقتی با زوج جوانی روبه رو شد راه را بر آنها سد کرد و فجیع ترین جنایت آن سال همدان را رقم زد. او بعدها مدعی شد با انگیزه امر به معروف و نهی از منکر تازه داماد را کشته است.
شامگاه اول مهرماه سال 85 هنگامی که کارگر یک مرغداری در حال بازگشت به خانه اش بود، در محور همدان- تویسرکان دختری را دید که سر و صورتش خونین بود. او به سرعت به طرف دختر دوید اما جوان مجروح پیش از آنکه بتواند زبان باز کند از هوش رفت. دقایقی بعد با حضور ماموران پلیس، جسم نیمه جان این دختر که بعدها معلوم شد نامش افسانه است، به بیمارستان انتقال یافت و پزشکان اعلام کردند گلوله یی وارد جمجمه او شده است.
افسانه چند بار تحت عمل جراحی قرار گرفت تا اینکه بالاخره از مرگ نجات یافت و توانست واقعه را برای پلیس شرح دهد. او که فلج شده بود در اظهاراتش از مردی تویوتاسوار یاد کرد و گفت: دو هفته قبل از حادثه من و حسن عقد کردیم. روز حادثه برای اینکه درباره آینده مان صحبت کنیم سوار بر پراید حسن به گنجنامه رفتیم. چون هوا سرد بود از ماشین پیاده نشدیم. گرم صحبت بودیم که یک دستگاه تویوتا جلویمان پیچید و راننده آن خودش را مامور معرفی کرد و از شوهرم کارت شناسایی خواست.
افسانه افزود: حسن مدارک ماشین را به آن مرد داد اما او ناگهان سلاحش را بیرون کشید و ما را تهدید کرد و گفت روابط نامشروع داریم. هرچه من و شوهرم توضیح دادیم اشتباه می کند، توجهی نکرد. او به زور ما را در خودرواش نشاند و به یک جاده فرعی پیچید. در نزدیکی روستای تیمی جان بود که حسن به رفتار آن مرد اعتراض کرد و درگیری شروع شد. مرد ناشناس ناگهان دو گلوله به سر و صورت همسرم شلیک کرد و جسدش را از خودرو بیرون انداخت. چند کیلومتر دورتر حلقه نامزدی و جواهرات مرا دزدید و یک گلوله هم به سرم شلیک کرد و گریخت.