در حالی که رسانه های معتبر جهان، سردتر و منقدانه تر از همیشه با سخنان محمود احمدی نژاد در سازمان ملل و مصاحبه هایش روبرو شده اند، روزنامه های تهران هم با این سئوال که منظور از این سفر چه بود و چرا رییس دولت ایران در زمانی که نمایندگان مردم عراق و فلسطین و افعانستان در جلسه حضور داشتند به خود حق داد از جانب این کشور ها سخن بگوید انتقادهای خود را از رهاورد رییس دولت از چهارمین سفر خود به نیویورک نشان دادند. منقدین نوشته اند که در حرکات وی عزت و بزرگی ایران در نظر نبوده است.
مهم ترین و پرگفتگوترین بخش از گزارش های خبری درباره سفر چهارم رییس جمهور به اجلاس سازمان ملل آن جا بود که وی درباره حقوق بشر در ایران سخن گفت. یا گزارش این نکته که رییس جمهوری ایران در حضور نمایندگان چدین کشور جهان درباره حقوق مردم آن کشورها سخن گفت و ادعاهائی درباره “آزادترین کشور جهان” مطرح کرد، که وقتی احمد باطبی و اکبر گنجی دو زندان دیده که به تازگی از زندان های ایران رها شده اند چند قدم آن سو تر با خبرنگاران مشغول صحبت بودند، نامانوس جلوه می کرد.
اما بخش خبری سخنان رییس جمهور آن جا بود که با وجود همه سخت ترین و توهین هائی که مقامات دولت آمریکا با ندادن ویزا به مشاوران اصلی رییس جمهور و ندادن مجوز برای سفر خود وی به لوس آنجلس انجام دادند وی همچنان در مصاحبه های مختلف از علاقه خود برای گفتگو با رییس جمهور و نامزدهای ریاست جمهوری و مقامات دیگر سخن گفت.
در حالی که از قرار منعکس شده هیچ رهبر کشور صاحب نامی در جریان دو روز اول حضور احمدی نژاد در نیویورک با وی ملاقات نکرده است روزنامه کیهان خبری نوشته با این عنوان که ملاقات های دو نفره جورج بوش به صفر نزدیک شده است. کیهان در عین حال نطق رییس جمهور آمریکا را هم از قول ناظران گمنام خسته کننده خواند و این صفتی است که چند روزنامه به بخش اول و طولانی سخنان احمدی نژاد داده اند که فیلم برداری جلسه و پخش زنده نشان می داد که اغلب هیات های نمایندگی به آن گوش نمی داند و در مورد الهیات بود.
روزنامه اعتماد ملی در سرمقاله روز پنجشنبه خود به عنوان “سفر با چه هدفی” با تاکید بر این که ایران کشور بزرگی است نوشته در 3 سال اخیر رئیسجمهور پای سخنان روسای کشورهای اروپایی و آمریکایی مینشیند و با فروتنی به سخنانشان گوش میدهد اما به محض آنکه وی پشت تریبون میرود، بخشی از میهمانان از اجلاس خارج میشوند؛ مخصوصا روسای کشورهای غربی و معلوم نیست چرا وی اصرار به تکرار این رویه دارد.
گزارش محل
درروز اول نشست سران، بعد از سخنرانی بان کی مون و رییس جمهوری برزیل این جورج بوش بود که به سخنرانی پرداخت در حالی که محمود احمدی نژاد، منوچهر متکی وزیر خارجه و نیز خزاعی نماینده ایران درسازمان ملل درسالن حضور داشتند. بوش که عمده سخنان خود رابه موضوع ترورریسم و تهدیدات جهانی اختصاص داده بود چندین بار نیز ایران مورد حمله قرار داد. با این وجود هنگامی که محمود احمدی نژاد بعد از ظهر سه شنبه سخن می گفت کسی در میز هیات آمریکایی دیده نمی شد. بعد از سخنرانی جورج بوش، سارکوزی رییس جمهوری فرانسه سخن گفت که هنگام سخنرانی وی احمدی نژاد در سالن نبود و برای مصاحبه مطبوعاتی رفته بود در مصاحبه مطبوعاتی اش احمدی نژاد گفت که دوران بمب اتم به پایان رسیده است وهر کسی به دنبال آن برود ضرر خواهد کرد. وی همچنین اظهارات سارا پیلین را که گفته بود جلوی دسترسی ایران به بمب اتمی را می گیرد را تبلیغات انتخاباتی خواند وگفت به آن اهمیتی نمی دهد. یکی از خبرنگاران از وی در خصوص روزنامه نگاران و وب لاگ نویسانی پرسید که به دلیل انتقاد از وی و مقامات حکومتی راهی زندان می شوند. این خبرنگار با استناد به قوانین اسلامی گفت که به موجب یکی از این قوانین اگر کسی علیه حکومت تبلیغ کند به سه ماه تا یک سال زندان محکوم می شود. وی سپس با اشاره به سخنان احمدی نژاد که گفته بود در ایران آزادی کامل وجود دارد گفت یک وب لاگ نویس به دلیل نوشتن در مورد ماجرای سگ های بازرسی در ریاست جمهوری به زندان افتاده است. او رو به احمدی نژاد گفت که می دانم شما الان می گویید در آمریکا هم زندانی وجود دارد. احمدی نژاد به او گفت که اطلاعاتش در مورد قوانین جزایی ایران ناقص است: در ایران تنها چیزی که مجازات ندارد حرف زدن علیه مسپولین است. یعنی جزو تنها چیزهایی است. البته اگرکسی به حقوق دیگران تجاوز کند رسیدگی خواهد شد ولی انتقاد از مسپولین به صورت مطلق آزاد است. بیش از ۵۰ روزنامه و ۶۰۰۰ نشریه در ایران منتشر می شود واکثر آنها انتقادی است. تندترین انتقادات را به شخص رییس جمهوری انجام می دهند ومن خبر ندارم کسی به خاطر انتقاد از رییس جمهور که مسپول اول اجرایی کشور است مورد تعقیب قرارگرفته باشد. من چنین اطلاعی ندارد. خیلی آزاد در حضور من ورهبری حرف می زنند. در ایران آزادی خیلی بالاتر از چیزی است که شما تصور کنید. اما توجه داشته باشید در قوانین جزایی آمریکا توهین به یونیورم نظامی مجازات دارد اما در این انتقاد به مسپولین مجازاتی ندارد. “ بحران هسته ای
او درخصوص اینکه جامعه جهانی نگران برنامه هسته ای ایران است گفت: ”جامعه جهانی یعنی چه؟ این اصطلاحی است که داپما از آن علیه ما استفاده می شود.” و در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: “چهار پنج کشور دردنیا هستند که اسم خودشان را گذاشته جامعه جهانی و خیال می کنند مالک دنیا هستند. چرا؟ چون حق وتو دارند وشورای امنیت در اختیار خودشان گرفته اند. ما اگر از دولت آمریکا شکایت داشته باشیم به چه کسی باید شکایت کنیم؟ به شورای امنیت؟ جایی که آمریکا حق وتو دارد؟ این نظام نظامی پایدار است وناتوان. نظرات این نظام ارزش حقوقی ندارد واسمش جامعه جهانی نیست. ما طبق قانون عمل می کنیم وآژانس هم بیش از ۱۲ بار صلح آمیز بودن برنامه ایران را تایید کرده اما فشار آمریکا اجازه نمی دهد آژانس کار خود را ادامه بدهد. این حرف را هم آژانس وهم دولت آمریکا قبول دارد. صحنه روشن تر از این است که بخواهند استدلال کنند. زور می گویند وزور هم فاقد ارزش حقوقی است. ” اگر چه احمدی نژاد گفت که ایران مایل است روابطش با آمریکا ادامه پیدا کنند. پس از کنفرانس مطبوعاتی احمدی نژاد به دیدار با برخی اتاق فکری رفت. در این دیدار که افرادی همچون گری سیک حضور داشتند بحث هایی در خصوص وضعیت حقوق بشر ایران مطرح شده بود که احمدی نژاد دراین زمینه ها واکنش سلبی نشان داده بود. وقتی از وی در خصوص بازداشت دکتر کامیار وآرش علایی پور پرسیده شد، وی گفته بود که دراین زمینه چیزی نمی داند واحتمالا اشتباهی صورت گرفته است. به گفته یکی از حاضران در این جلسه، احمدی نژاد در این جلسه چیز سخن جدیدی اراپه نکرد وهمچنان اظهاراتی را مطرح کرد که در عرصه جهانی همچنان با حساسیت بالایی دنبال می شود. او در مصاحبه ای که با لری کینگ مصاحبه گر معروف شبکه تلویزیونی سی ان ان کرد نیز این خط را تکرار کرد و گفت که اساسا از این بابت ابراز نگرانی نمی کند. در مورد خطر حمله آمریکا هم گفت که در آمریکا افراد عاقل کافی وجود دارند که اجازه ندهند دولت آمریکا چنین اشتباهی مرتکب شود. احمدی نژاد در خصوص دیدار با کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا گفت با این پیش شرط این دیدار را برگزار خواهد کرد که در حضور رسانه ها و به صورت شفاف انجام شود. وی سپس گفت که این آمریکا بود که به صورت یک طرفه رابطه خود را با ایران به منظور فشار برایران قطع کرده است وتصریح کرد که ایران خواستار رابطه ای براساس عدالت واحترام متقابل است: دولت امریکا تصور می کرد با این قطع رابطه ایران را تنبیه خواهد کرد وجلوی پیشرفت ملت را خواهد گرفت. اما بعداز ۲۸ سال ملت ما زنده تر وقوی تراز بیست وهشت سال گذشته است. امروز هم ما خواهان روابط هستیم
.
آزادی مطلق
خبرنگار الجزیره از احمدی نژاد پرسید که حتی برخی درداخل ایران معتقدند که نوع صحبت هایی که وی در مورد مردم فلسطین مطرح می کند حتی برای فلسطینی ها هم صدمه زا است و سپس به انتقادات سیدمحمد خاتمی رییس جمهوری پیشین ایران از این سخنان اشاره کرد. رییس دولت در پاسخ گفت که در ایران آزادی مطلق وجود دارد و هرکسی می تواند حرف خود را بزند اما در مورد حقانیت سخنان او باید این موضوع را از فلسطینی ها پرسید. محمود احمدی نژاد روز چهار شنبه در جلسه افطاری با ایرانیان ساکن شهر نیویورک برای افطاری دیدار داشت. وی دراین مدت با برخی از شبکه های رادیویی، تلویزیونی وبرخی رسانه های معتبر آمریکایی نیز به گفت وگو پرداخت. درجلسه کنفرانس مطبوعاتی محمود احمدی نژاد غلامحسین الهام نیز حاضر بود. همچنین مولانا، فردی که محموداحمدی نژاد به عنوان مشاور خود برگزیده است نیز در محل سازمان ملل حضور داشت.