بر اساس برخی گزارشها نهادهای امنیتی مانع از سفر مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان برای شرکت در یک کنفرانس منطقهای اسلامی در ترکیه شدهاند. مولوی عبدالحمید روز پنج شنبه، ۲۶ تیرماه زمانی که خود برای شرکت در کنفرانس “عالمان اسلامی، ابتکار عمل برای صلح، میانه روی و عقل سلیم” آماده میکرد، مطلع شد که در صورت مراجعه به فرودگاه، به او اجازه خروج داده نخواهد شد.
عبدالستار دوشوکی، رئیس مرکز مطالعات بلوچستان در لندن به روز میگوید با وجود تماس با مقامات استانداری و نماینده ولی فقیه در زاهدان، مولوی عبدالحمید از طریق علی یونسی، معاون روحانی در امور اقلیتهای قومی و مذهبی متوجه شده که نیروهای امنیتی چنین سفری را “به مصلحت” نمیدانند.
کنفرانس سه روزه “عالمان اسلامی، ابتکار عمل برای صلح، میانهروی و عقل سلیم” روز پنجشنبه، ۲۶ تیرماه، در استانبول ترکیه آغاز به کار کرد. برای شرکت در این کنفرانس که با هدف رفع اختلافات مذهبی و پایان دادن به خشونتهای فرقهای در منطقه بر گزار میشود، از علما و مراجع بیش از ۴۰ کشور دنیا از جمله ایران دعوت شده است.
به گفته عبدالستار دوشوکی این کنفرانس که بانی آن “سازمان دیانت اسلامی” است از مدتها پیش در تدارک برگزاری بوده و از جمله اهداف آن نیز، یافتن راه حل هایی برای کاستن از تنشهای فرقهای و مذهبی به ویژه نزاع میان شیعه و سنی در جهان اسلام است.
به گفته آقای دوشوکی به دلیل همزمانی کنفرانس با اتفاقات غزه، بخشی از برنامههای این کنفرانس در روزهای گذشته به بررسی قضیه فلسطین و اسرائیل اختصاص یافته است.
از ایران علاوه بر مولوی عبدالحمید که از خروج او جلوگیری شده، برخی چهرههای اهل تشیع مانند آیتالله محمد علی تسخیری رئیس مجمع تقریب مذاهب نیز به این کنفرانس دعوت شدهاند.
به گزارش وبلاگ کمپین فعالین بلوچ در نتیجه پیگیری مولوی عبدالحمید برای علت ممانع از خروج او، به او گفتهاند که “نیروهای امنیتی سفر شما را صلاح نمیبینند و حساسیتها روی شما زیاد است.”
پیشتر نیز چندین بار مقامات امنیتی از سفر مولوی عبدالحمید به حج و کنفرانسهای بینالمللی جلوگیری کردهاند. از جمله در آبان ماه سال ۸۹، گذرنامه امام جمعه زاهدان، هنگامی که قصد داشت به زیارت مکه در عربستان سعودی برود توقیف شد.
مولوی عبدالحمید از چهرههای پر نفوذ اهل سنت ایران است و در روزهای پایانی سال گذشته نیز نقش به سزایی در خاتمه دادن به جنجال مربوط به ربوده شدن پنج مرزبان ایرانی از سوی گروه مسلح جیشالعدل ایفا کرد.
عبدالستار دوشوکی میگوید امام جمعه زاهدان در سال گذشته همچنین نقش پررنگی در انتقال آب به هامون ایفا کرد و این امر نیز با استقبال گسترده بخش زیادی از شهروندان سنی و شیعه کشور روبرو شد.
به گفته ٰرئیس مرکز مطالعات بلوچستان، جمهوری اسلامی به دلیل این میزان از تاثیر گذاری و احترام از سوی شیعه و سنی کشور، نگران است مولوی عبدالحمید تاثیرگذاریهای مولوی از سطح استان فراتر برود و “وی تبدیل به یک چهره ملی شود”.
آقای دوشوکی میگوید کنفرانس “عالمان اسلامی، ابتکار عمل برای صلح، میانه روی و عقل سلیم” با توجه به حوادث اخیر منطقه فرصتی برای جمهوری اسلامی بود تا با اعزام چهرههای مختلف مذهبی، پیام اخوت وحدت و برابری به جهان اسلام بفرستد.
اما به گفته او “ واقعیت این است که جمهوری اسلامی با تامگرای و نگاه امنیتی به اقوام و مذاهب، در راستای وحدت ادیان و مذاهب تلاش نمیکند. ممانعت از شرکت مولوی عبدالحمید پیام بزرگی برای جهان اسلام بود مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی نیز در تعصب و تامگرایی فاصله چندانی با گروههایی افراطی مانند القاعده و داعش ندارد.”
کمپین فعالین بلوچ در گزارشی نوشته که در پی ممانعت نیروهای امنیتی از سفر مولوی عبدالحمید برای شرکت در کنفرانس “توجه عالم اسلام برای نهادینه کردن صلح و اعتدال و عقل سالم” تعدادی از ائمه جمعه اهل سنت بلوچستان در خطبه های نماز جمعه به این اقدام اعتراض کردند.