نگرانی از ریاست رفسنجانی بر خبرگان

نویسنده
فیروزه متین

» مهدی هاشمی و "دستگاه عریض و طویل اطلاعاتی"

با قطع امید راستگرایان از بازگشت مهدوی کنی به کرسی ریاست خبرگان رهبری و افزایش گمانه زنی ها در خصوص احتمال کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی در نشست شهریور ماه این مجلس، دور جدیدی از فشار بر وی یا هدف سد کردن راه او برای کسب مجدد کرسی ریاست خبرگان رهبری آغاز شده است.

در همین راستا، تحلیل گران و رسانه های حامی هاشمی معتقدند به جریان انداختن ناگهانی پرونده مهدی هاشمی و پوشش رسانه‌ای بی سابقه آن و تمرکز بر “فساد اقتصادی” فرزند او، بخشی از پروژه جدید تخریب هاشمی است که در کنار تلاش برای افزودن تبصره شرط سنی در آیین نامه خبرگان پیگیری می شود.

روزنامه اعتماد در شماره دیروز خود در خصوص تلاش جریان افراطی برای گنجاندن شرط سنی در شرایط کاندیداهای ریاست خبرگان رهبری، نوشت: “آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم با توجیه کهولت سن رد صلاحیت شد. انتخابات ریاست‌جمهوری به پایان رسید و نزدیکترین فرد به آیت‌الله هاشمی برنده این انتخابات شد. این‌بار اما نوبت به انتخابات مجلس خبرگان رهبری است. این‌بار هم پروژه آغاز شده است تا آیت‌الله هاشمی را از عضویت در این مجلس هم به علت کهولت سن از میدان به در کنند. از حالا دست به کار شده‌اند تا شاید با گنجاندن ماده یا تبصره‌ای همان طور که اعلام کرده‌اند به «شرایط ذهنی» و «کهولت سن» کاندیداهای این انتخابات توجه لازم صورت بگیرد. بهانه کهولت سن اما برای مجلس خبرگان رهبری که اکثر اعضای آن را روحانیون و خبرگان سن بالا تشکیل می‌دهند آنچنان مناسب به نظر نمی‌رسد و از همین حالا صدای بسیاری را درآورده است. یک روز پروژه شان رییس نشدن هاشمی‌رفسنجانی بود و حالا با طولانی شدن کسالت آیت‌الله مهدوی کنی رییس فعلی مجلس خبرگان رهبری درصدد هستند تا اصلا او را به عنوان یک «خبره» نشناسند”.

این روزنامه با اشاره به نقل قولی از آیت الله مومن از فقهای شورای نگهبان در هفته‌نامه ۹ دی مبنی بر اینکه«شورای نگهبان در تایید صلاحیت نامزد‌های انتخابات مجلس خبرگان رهبری به ‌کهولت سن‌ و ‌شرایط ذهنی‌ آنها نیز توجه خواهد کرد» نوشته: “به نظر می‌رسد این حرف اشاره مستقیمی دارد به هاشمی‌رفسنجانی. از سوی دیگر بررسی صلاحیت‌ها در انتخابات مجلس خبرگان رهبری اصولا بسیار سهل‌تر از سایر انتخابات‌ها بود و نمونه‌های فراوانی وجود داشتند که در انتخابات مجلس خبرگان تایید صلاحیت می‌شدند اما در انتخابات مجلس نه. با همه این اوصاف ظاهرا عزم مخالفان حضور هاشمی‌رفسنجانی در مجلس خبرگان رهبری جدی است. عزمی که این‌بار بسیار بعید است که با موفقیت مواجه شود. اظهارات جدید یکی از فقهای شورای نگهبان در مورد بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری مخالفان خاص خود را حتی در میان اعضای این مجلس هم دارد”.

این موضوع، با واکنش هاشم هاشم‌زاده هریسی، از اعضای فعلی مجلس خبرگان رهبری مواجه شده که گفته است: “انتخابات مجلس خبرگان شرایط خاص خود را دارد و در آن اشاره‌ای به بحث کهولت سن نشده است. اساسا این موضوع خلاف قانون و منطق است و اجرایی نخواهد شد. انتخابات مجلس خبرگان متفاوت از انتخابات ریاست‌جمهوری است. در انتخابات ریاست‌جمهوری که بحث کهولت سن مطرح شد بحث اجراییات و کار اجرایی بود ولی در مجلس خبرگان چنین چیزی مطرح نیست. اتفاقا کسی که سن‌اش بالاتر باشد حرمت و احترام بیشتری دارد و آنچه برای نماینده این مجلس اهمیت دارد علم، اجتهاد، شایستگی و فضیلت اوست. حتی اگر قرار باشد این موضوع در تایید صلاحیت کاندیداها لحاظ شود باید در قانون آورده شود، قانون را هم خود مجلس خبرگان می‌نویسد بنابراین در حال حاضر اجرا کردن این موضوع غیرمنطقی و غیرقانونی است”.

 هاشم‌زاده هریسی که گویا اهداف این تبصره‌های جدید را می‌داند، افزوده است: “مجلس خبرگان باید به دور از سیاسی‌کاری و سیاسی‌بازی باشد، مجلس خبرگان نباید سیاسی شود متاسفانه فضای کشور ما سیاست‌زده شده است و هرجا این سیاسی‌بازی‌ها وارد شده فضا آلوده و خراب شده است. مجلس خبرگان متفاوت از دیگر نهادهای نظام است. اینکه کاندیدا و نماینده مجلس خبرگان اصولگرا باشد یا اصلاح‌طلب مهم نیست، مهم آن است که آن فرد عالم و مجتهد و شایسته باشد”.

گفتنی اینکه تیم رسانه ای محمود احمدی نژاد نیز در همین راستا دست به کار شده تا در آستانه نشست حساس خبرگان، همایشی بر علیه هاشمی و با عنوان “هاشمی‌شناخت” برگزار کند.

آنطور که صراط گزارش داده، این نشست قرار است سوم شهریورماه، یعنی یک هفته قبل از نشست فصلی خبرگان برگزار شود.

در این میان، نام برگزار کننده این همایش نیز در نوع خود جالب توجه است: عبدالرضا داوری، مشاور رسانه های محمود احمدی نژاد! او درباره این همایش گفته است: “جلسه هم‌اندیشی به مناسبت ۳ شهریور همزمان با زادروز هاشمی رفسنجانی از سوی تیم رسانه‌ای احمدی‌نژاد برگزار می‌شود. در این برنامه که پیرامون زندگی آقای هاشمی‌رفسنجانی است ما یک تقسیم‌بندی ۶ دوره‌ای انجام داده‌ایم. ما از زمان تولد ایشان یعنی از سال ۱۳۱۳ تا ۱۳۴۲ را که وی به عنوان طلبه‌ وارد نهضت شد را دوره اول، از سال ۴۲ تا ۵۷ دوره دوم، از سال ۵۷ تا پایان جنگ دوره سوم، از سال ۶۸ تا ۸۴ دوره چهارم، از سال ۸۴ تا ۸۸ دوره پنجم و از سال ۸۸ به بعد را به ۶ دوره تقسیم کرده‌ایم. ما برای این ۶ مقطع زمانی فراخوان می‌دهیم و از صاحبنظران می‌خواهیم که مقالات و نقطه‌نظرات خود را پیرامون شخصیت آقای هاشمی ارائه کنند و ما از بین آنها مقالات برتر را انتخاب و ارائه می‌کنیم”.

او افزوده است: “هدف ما انتقاد نیست و ما نمی‌خواهیم با جهت‌گیری وارد این موضوع شویم. ما در این زمینه به دنبال شناخت پدیده هاشمی‌رفسنجانی هستیم. با توجه به نقش و جایگاه آقای هاشمی و به منظور شناخت بهتر عملکرد نظام و انقلاب این کار را انجام می‌دهیم و از این لحاظ مهم است چرا که در مسائلی مانند سال ۸۸ نقش آقای هاشمی بی‌بدیل بود. ما به دنبال پروپاگاندا نیستیم بلکه می‌خواهیم از افراد مختلف اطلاعات متفاوتی از هاشمی رفسنجانی که تاکنون به خوبی دیده نشده است را عرضه کنیم”.

اما سوای این تلاش ها، به راه انداختن پر سر و صدای دادگاه مهدی هاشمی نیز، از نگاه تحلیل گران، با هدف تاثیر بر تحولات احتمالی در خبرگان رهبری صورت گرفته است.

در همین باره، غلامعلی جعفرزاده، یک نماینده حامی هاشمی در مجلس گفته است: “انتظار از مجموعه قوه قضاییه و کسانی که پرونده مهدی هاشمی را پیگیری می‌کنند این است که پرونده همه متخلفین را پیگیری کنند و نه صرفا پرونده یک نفر را؛ زیرا اگر صرفا یک نفر از جناح مخالف در دادگاه محاکمه شود نشان دهنده این است که دلشان نه برای مردم و نه برای نظام نمی‌سوزد و اینها فقط به دنبال انتقام‌گیری سیاسی هستند. عده‌ای تندرو به دستگاه قضایی فشار می‌آورند که خارج از حدود و اختیارات قانونی انتقام پدر را از پسر بگیرد یا مواردی را ضمیمه پرونده پسر کند که جزء جرایمش نبوده یا مجازات را تشدید کند. به نظر می‌رسد اینها به دنبال انتقام‌گیری سیاسی از پدر هستند”.

سایت پیام نو نیز به نقل از غلامعلی رجایی، مشاور هاشمی رفسنجانی، در خصوص ارتباط دادگاه مهدی هاشمی با نشست خبرگان نوشته است: “این پرونده، ‏پرونده فرزندان آقای هاشمی نیست، بلکه پرونده خود آیت الله هاشمی است. از نظر برخی آقای هاشمی مجرمی است که پس از انتخابات باید تاوان خدمتش به مردم را بدهد. آنها می خواهند خود آیت الله هاشمی را تخریب کنند و به حاشیه برانند”.

او افزوده است: “این احتمال وجود دارد که این تخریب ها برای دور کردن ایشان از جامعه روحانیت و مجلس خبرگان است. با اینهمه واقعا در مورد انتخابات مجلس خبرگان کسی تصمیم آیت الله را نمی داند اما یکی از دلایل این حجم از تخریب این است که می خواهند با مطرح شدن نام فرزندان ایشان، هاله ای بر انتخابات خبرگان بیاندازند تا ایشان حضوز نداشته باشند”.

مهدی هاشمی نیز  به دادگاهی که به انتقام از پدرش در حال برگزاری است، در صفحه فیس بوک اش واکنش نشان داده و از وجود یک “دستگاه عریض و طویل اطلاعاتی و امنیتی” با هدف تخریب هاشمی رفسنجانی سخن گفته است.

او نوشته: “از دادگاه که بیرون آمدم پشت کامپیوتر نشستم تا خبرهای مربوط به خودم را بخوانم. صادقانه می گویم تا پیش از این تصور می کردم خود و خانواده ام با رسانه هایی مواجه هستم که به لحاظ فکری تفاوت هایی با ما دارند و به همین دلیل خبرهایش علیه ماست. امروز که مطالب چند خبرگزاری و سایت وابسته به نهادهایی که همه می دانید کجاست، خواندم به این نکته پی بردم که اینها رسانه نیستند. بله! ما با یک دستگاه عریض و طویل اطلاعاتی مواجه هستیم که رسانه مکتوب، اینترنتی و تصویری هم دارد. وَمَکَرُواْ وَمَکَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَیْرُ الْمَاکِرِین…”.

جالب آنکه همزمان با برگزاری این دادگاه، سایت های ضد هاشمی از جمله فارس، جهان نیوز، رجانیوز، صراط و چهره هایی چون سلیمی نمین، کریمی قدوسی و زاکانی با محوریت لزوم انتشار متن کیفرخواست دادگاه، در تلاش هستند تا موضوع این دادگاه را در صدر اخبار حفظ کنند.