سازمان گزارشگران بدون مرز، از نهادهای جهانی مدافع آزادی بیان و اطلاع رسانی، با “مجرم” دانستن علی خامنهای و محمود احمدینژاد به خاطر “نقض فاحش آزادی اطلاع رسانی در ایران” خواهان محاکمه این دو شده است.
این کیفرخواست طی بیانیهای همزمان با روز جهانی آزادی مطبوعات منتشر شده است. این روز از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز پیشنهاد و از سوی نهادههای مختلف به عنوان یک روز رسمی پذیرفته شده است.
گزارشگران بدون مرز میگوید سوم ماه مه، ۱۳ شهریور روزی است برای همایش از همهٔ روزنامهنگارانی که با جان و جسم و آزادی خود، هزینهٔ تعهد به وظیفه اطلاع رسانی را میپردازند. این روز همچنین، روزی است برای محکوم کردن مصونیت از مجازات که دشمنان آزادی رسانهها از آن بهرهمند هستند.
این روز با توافق سازمان یونسکو از سال ۱۹۹۰ به یک روز رسمی در تقویم جهانی تبدیل شده است.
سوی گزارشگران بدون مرز پیشنهاد و با توافق سازمان یونسکو از سال ۱۹۹۰ به روزی در تقویم جهانی تبدل شده است.
به این مناسبت گزارشگران بدون مرز امسال فهرستی از ۳۹ دشمن آزادی اطلاع رسانی را منشتر کرده که در میان آنها از جمله روسای دولتها، سیاستمداران، رهبران مذهبی، شبه نظامیان دیده میشود.
این سازمان مدافع آزادی بیان و اطلاع رسانی در گزارش امسال خود از محمود احمدینژاد رئیس و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی به عنوان دو تن از دشمنان آزادی بیاان نام برده و گفته است که این دو “پیشاپیش برای منصرف کردن رسانهها از پوشش خبری مستقل انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد سال جاری سرکوب خود را تشدید کردهاند.”
روز جهانی آزادی مطبوعات در ایران به رسمیت شناخته نمیشود، اما برخی از روزنامههای اصلاح طلب مانند شرق با درج مطالبی از این مناسبت یاد کردهاند.
خامنهای از سانسور تا سرکوب آزادی بیان
در کیفرخواست علیه رهبر جمهوری اسلامی از وی به عنوان “یکی از معماران نظام سرکوب و سانسور حاکم بر ایران از سال ۱۳۵۷” نام برده شده که متهم به ارتکاب جرمهایی چون “بازداشت خودسرانه، زندانی کردن غیر قانونی و شکنجه” و “ناپدید کردن دستکم صدها روشنفکر و روزنامهنگار و وبنگار از سال ۱۳۵۷ تا امروز” است.
علاوه بر اینکه آقای خامنهای در این گزارش متهم به “آمریت و مسولیت” در قتلهای زنجیرهای در پایان دهه هفتاد شده خطاب به او آمده است: “شما در سالهای دهه شصت در اعدام روزنامهنگاران: اصغر امیریان، سیمون فرزامی، نصرالله آرمان، سعید سلطانپور، رحمان هاتفی منفرد و … مسئولیت مستقیم داشتهاید.”
گزارشگران بدون مرز در کیفرخواست خود علیه رئیس و رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرده که این دو برای نقض فاحش آزادی اطلاع رسانی در ایران که ناقض اصل ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر است، باید محاکمه شوند.
سرکوب “بیش از ۳۰۰ رسانه” و بازداشت خودسرانه و شکنجه “بیش از ۵۰۰ روزنامهنگار” از جمله دیگر جرایمی است که به اعتقاد سازمان گزارشگران بدون مرز به خاطر ارتکاب به آنها، رهبر جمهوری اسلامی باید محاکمه شود.
احمدینژاد مسول تعطیلی ۲۰۰ روزنامه
این سازمان مدافع آزادی اطلاع رسانی همچنین کیفرخواستی علیه محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسلامی تنظیم کرده از وی به عنوان یکی از “نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی” یاد شده که بعد از پس از رسیدن به قدرت از سال ۲۳۸۴ در تشدید سرکوب علیه روزنانه نگاران و وبنگاران مسئولیت داشته است.
احمدینژاد از سوی گزارشگران بدون مرز همچنین متهم است به دست داشتن در تعطیلی “۲۰۰ روزنامه” و “شکنجه و بازداشت ۳۰۰ روزنامه نگار” پس از انتخابات مناقشه برانگیز دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران.
این بیانیه خطاب به احمدینژاد مینویسد: “شما برای نقض فاحش آزادی اطلاعرسانی در ایران که ناقض اصل ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر است، باید محاکمه شوید”.
در آستانه روز جهانی آزادی مطبوعات، هفته گذشته همچنین فدراسیون جهانی روزنامهنگاران نیز چهار کشور ایران، چین، ترکیه و اریتره را دارای بیشترین روزنامهنگار زندانی معرفی کرده و گفته است در ایران دست کم “۲۴ روزنامه نگار” زندانی هستند.
بر اساس گزارشهای مختلف هم اکنون بیش از ۵۰ روزنامه نگار در زندان به سر میبرند. طبق آخرین جدول رده بندی آزادی بیان که روز ۱۱ بهمن ماه از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شد، ایران از نظر آزادی مطبوعات در رتبه ۱۷۴ام در میان ۱۷۹ کشور قرار دارد.
تشکل خانه آزادی نیز در اردیبهشت ماه طی گزارشی جداگانه از وضعیت آزادی مطبوعات در جهان، در میان ۱۹۷ کشور، ایران را به همراه کوبا در رتبه ۱۹۱ قرار داد.