پنتاگون حمله هوایی ایران به مواضع داعش را تایید کرد

گاردین
گاردین

» گزارش گاردین

پنتاگون می گوید ایران به مواضع داعش در غرب عراق حمله کرده است.

ایران حمله به داعش و همکاری با آمریکا که رهبری ائتلاف غرب و اعراب را به عهده دارد، تکذیب می کند.

پنتاگون می گوید حمله ایران به مواضع داعش در استان دیاله، یکی از اولین حملات هوایی از زمانی است که داعش شهر موصل را تصرف کرده است.

دریادار جان کربی، سخنگوی پنتاگون وجود هرگونه “هماهنگی و یا همکاری” مشترک میان ایران و آمریکا در این زمینه را تکذیب کرد.

وی می گوید: “هیچ چیز در سیاست های ما تغییر نکرده است و ایران و آمریکا همکاری نظامی نکرده اند.”

یک مقام ارشد ایرانی نیز اعلام کرد که ایران قصد ندارد با آمریکا همکاری کند.

این مقام ارشد به رویترز گفت: “ایران هرگز در حمله هوایی به داعش شرکت نکرده است. همکاری با آمریکا برای حمله هوایی اصلا مطرح نیست.”

سردار مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران، گفت: “جمهوری اسلامی ایران، آمریکا را مسبب ناآرامی‌ها و مشکلات عراق و نیز اقدامات تروریستی گروهک داعش می‌داند” وی افزود که آمریکا هیچ نقشی در آینده عراق ندارد.

دریادار جان کربی، سخنگوی پنتاگون می‌گوید شواهدی مبنی بر انجام عملیات هوایی توسط جنگنده اف ۴ ایرانی در شرق عراق وجود دارد و پنتاگون “دلیلی برای تکذیب چنین حمله هوایی توسط ایران علیه مواضع داعش در دست ندارد.

 پیش تر گزارش شده بود که ایران جنگنده های خود را برای حمایت از نیروی زمینی عراق به این کشور فرستاده و خلبان های ایرانی برای انجام عملیات از هواپیماهای عراق استفاده کرده اند.

ائتلاف علیه داعش به این احتمال دامن زده است که ایران و آمریکا که از سال ۱۹۷۹ رابطه خصمانه ای دارند ، علیه دشمن مشترک با یکدیگر همکاری می کنند. این اتفاق بعد از حملات ۱۱ سپتامبر علیه القاعده در افغانستان نیز افتاده بود. گفتگو درباره عراق بین ایران و آمریکا در حاشیه مذاکرات اتمی صورت گرفته بود.

اما آمریکا دائما وجود همکاری با ایران را تکذیب کرده است. ماه گذشته، بعد از نامه ای که اوباما برای رهبر ایران، آیت الله خامنه ای، فرستاده بود، سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفت که “آمریکا با ایران هیچ‌گونه هماهنگی در حمایت از نیروهای عراقی برای مبارزه با گروه دولت اسلامی ندارد.”

دو کشور بر سر سوریه هم نظر مخالف داشتند، آمریکا خواستار برکناری بشار اسد بود و از شورشیان حمایت می کرد. ایران، تعهد بیشتری نسبت به بشار اسد داشت و برای حمایت از حکومت او به این کشور سلاح می فرستاد و کمک مالی می کرد. مسئله همکاری بین ایران و آمریکا و عراق مصداق این عبارت است: “دشمن دشمن من، دوست من است”. متحدان اصلی آمریکا در خاورمیانه، بخصوص عربستان و اسرائیل، نگران نزدیک شدن ایران و آمریکا هستند.

آمریکا از ایران برای شرکت در ائتلاف ضد داعش دعوت نکرد و ایران گفت که در هر صورت در چنین ائتلافی شرکت نخواهد کرد. این ائتلاف شامل انگلستان، فرانسه و استرالیا و عربستان سعودی، اردن، امارات متحده عربی و بحرین است.

ایران از دولت شیعه عراق نیز حمایت می کند و در هفته های اخیر بتدریج حضور نیمه پنهان خود را در عراق افزایش داده است، بخصوص با فعالیت های قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران. سلیمانی، هماهنگ کنندگان نیروهای دفاع کننده از بغداد و نظامیان شیعه و نیروهای کرد بود.

کمپین نیروهای ضد داعش از ۸ اوت در عراق آغاز و در ماه سپتامبر به سوریه کشیده شد. اما کشورهای مختلفی از جمله انگلستان که در عراق نیز همکاری می کردند، حاضر نشدند وارد مناقشه در سوریه شوند.

نقش جدید ایران در عراق در نشست نیروهای ائتلاف در مقر ناتو در بروکسل مطرح شد. جان کری که در این نشست شرکت کرده بود در صحبت هایش گفت که ائتلاف ضربات ویران کننده ای به داعش زده است اما این نبرد ممکن است چند سال به طول بیانجامد.

کری گفت: “ما متوجه شده ایم که کار سختی در پیش داریم، اما تلاش های ما تاثیر مهمی داشته است.”

کری گفت: “ما تا رسیدن به نتیجه به این ائتلاف ادامه خواهیم داد”

این گفتگو ها بر سر اتخاذ یک استراتژی نظامی و پیدا کردن راهی برای پیوستن نظامیان خارجی برای مبارزه با داعش و تبلیغات سیاسی که در شبکه های اجتماعی مطرح می شود، متمرکز شده است. یک مقام دولتی آمریکا می گوید که این نشست درباره راه های فرستادن “پیام های مخالف” برای مشروعیت زدایی از داعش، تشکیل شده است.

منبع: گاردین، ۳ دسامبر