دریادار حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش، در یک برنامه تلوزیونی اعلام کرد که ارتش اجازه بازرسی از مراکز نظامی را به نهادهای خارجی و بیالمللی نخواهد داد.
به گزارش خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، فرمانده نیروی دریایی ارتش در پاسخ به این سؤال که جانشین فرمانده سپاه گفته است اگر قصد بازرسی مراکز نظامی ما را داشته باشند جوابشان را با سرب داغ خواهیم داد، اگر از شما درخواست بازرسی از توان دریایی را داشته باشند جواب شما چیست؟، گفت: “ما با سرب داغ تر جواب خواهیم داد.”
چند روز پیش، حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یکی دیگر از برنامههای تلوزیونی گفته بود: “ اجازه دادن به این که یک بازرس بتواند به پادگان ما سربزند همچون اشغال سرزمین است زیرا تمامی اسرار و رموز دفاع ما در مراکز نظامی ما تجمیع شده است به همین منظور بیان این موضوعات حتی در سطح گفتگو نیز به معنای تحقیر ملی خواهد بود.” او معتقد بود: “مطمئن هستم مردان دیپلمات ما دارای شجاعت، حیثیت ، عزت و ایمان هستند که اگر دشمن بخواهد در این باره حرفی بزند اینان چنان مشت دیپلماسی بر صورت آن ها می زنند که با سرعت چند برابر صوت به پایتخت هایشان بزنند و پیام جمهوری اسلامی ایران را به دولتمردان خود بدهند.”
حسین سلامی همچنین گفته بود: “هرکس از این حرفها بزند، جواب آن را با سرب داغ خواهیم داد، دشمن میگوید توافقمان با ایران بر اساس اطمینان نیست بلکه بر اساس راستی آزمایی است، اما ما می گوییم هرگز براساس راستی آزمایی با دشمن توافق نمیکنیم، چرا که بیاعتماد ما به آنها بیانتهاست.”
پیش از آن هم مسعود جزایری٬ معاون ستادکل نیروهای مسلح در گفتگویی با خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران گفته بود: “همه بدانند اجازه بازرسی از صنایع نظامی و دفاعی کشور را نمیدهیم.” او تاکید داشت: “ دفاع از تمامیت ارضی و ارزشهای انقلاب اسلامی از وظایف ذاتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی است و با تمام وجود از آن پاسداری میکنند، نیروهای مسلح نسبت به خطوط ترسیمشده توسط رهبر معظم انقلاب، تأکید و التزام دارند.”
نگرانی از بازرسی مراکز نظامی ایران، تنها به نظامیان ایران محدود نیست. بعد از تفاهم لوزان، آیتالله خامنهای هم طی سخنانی ضمن تاکید بر اینکه تحریمها بعد از توافق باید بلافاصله برداشته شود، گفته بود: “به مسئولین محترم تذکّر دادیم و به شما هم عرض میکنیم، این است که بههیچوجه اجازه داده نشود که به بهانهی نظارت، اینها به حریم امنیّتی و دفاعی کشور نفوذ کنند؛ مطلقاً. مسئولین نظامی کشور بههیچوجه مأذون نیستند که به بهانه نظارت و به بهانه بازرسی و مانند این حرفها، بیگانگان را به حریم و حصار امنیّتی و دفاعی کشور راه بدهند، یا توسعه دفاعی کشور را متوقّف کنند.”
با اینهمه به نظر میرسد که مذاکره کنندگان ایرانی در تفاهمی که کردهاند، قرار است که اجازه بازرسی سرزده و نامحدود و حتی فراتر از پروتکل الحاقی را به ناظران بینالمللی بدهند. چنانچه احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس نیز طی نامهای سرگشاده که بعد از توافق لوزان منتشر کرد، درباره تفاهم انجام شده نوشته بود: “ از ابهاماتی که عبور از خط قرمز به نظر میرسد، پذیرش پروتکل الحاقی است که مجلس آن را ممنوع کرده است. حالا دوستان ما میگویند ما داوطلبانه پذیرفتهایم و الزامآور نیست تا تصویب مجلس را بخواهد! در حالیکه چه داوطلبانه بپذیرید چه از سر اکراه بپذیرید، بالاخره چون پذیرفتهاید، ملزم به عمل بر اساس آن هستید. در این فرض یکی از خطوط قرمز بسیار مهم امنیت ملی که حفظ اسرار نظامی کشور است، شکسته خواهد شد که نه مردم نه رهبری ونه مجلس رضایت نخواهند داد.”
چندی پیش آیتالله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران و از نزدیکان آیتالله خامنه ای گفته بود: “ اگر خدای نکرده تیم مذاکرهکننده قبول کند آنها دستشان برای بازرسیهای غیرمتعارف باز و به هر مکانی که به آن مشکوک باشند دسترسی داشته باشند، این یک ذلت آشکار و امر خلاف شرع و برخلاف حماسه ۳۶ ساله ملت است و به تعبیر سردار سلامی تجاوزی آشکار محسوب میشود.” او تاکید داشت: “کجای دنیا به خصم دونی که قصد هویت و حیثیت یک کشور را داشته باشد میگویند آزادانه و هر وقت که بخواهد به پایگاههای امنیت نظامی دسترسی یابد؟!!”
صدیقی در همین سخنرانی خود، بخشی از مباحث پشت صحنه در میان مسئولان جمهوری اسلامی را نیز فاش کرده بود. او با بیان اینکه از اظهارات برخی مسئولان متعجب است، گفته بود: “برخی مسئولان گفتهاند آنها (آمریکاییها) میآیند (بازدید کنند) و ما اجازه نمیدهیم. تیم مذاکرهکننده نماینده ملت حماسی ایران است بنابراین همان جا یعنی در خود مذاکرات بایستید و قبول نکنید نه اینکه میگویید ما نمیگذاریم تا بعد آنها (غربیها) بگویند ایرانیها عهدشکنند. اگر چنین عهدی (بازدید از پایگاههای امنیتی و نظامی) وجود داشته باشد، عهد نیست چرا که این تعهد نه قانونی است و نه شرعی. اینکه بگوییم الان قبول میکنیم و بعد نمیگذاریم از آن حرفهایی است که غربیها میزنند.”
گزارش می شود مساله بازرسی از مراکز نظامی ایران و لغو تحریمها دو مشکل اصلی در برابر مذاکرات ایران و غرب است در ظاهر به نظر میرسد که دو طرف هنوز حاضر به عقب نشینی از خواست های خود نشده اند.