به گزارش رسانه ها، آیت الله محمد یزدی، شخصیت فوق محافظه کار، روز سه شنبه در رقابت با رییس جمهور سابق، اکبر هاشمی رفسنجانی، به ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد.
به گفته تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی، آیت الله یزدی، ۸۴ ساله، ۴۷ رأی از ۷۳ رأی را از آن خود کرد. او جانشین آیت الله محمدرضا مهدوی کنی شد که در اکتبر سال گذشته در سن ۸۳ سالگی دار فانی را وداع گفت. این یک شکست بزرگ برای آقای رفسنجانی به عنوان رییس سابق همین مجلس [بین سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱] محسوب می شود. وی از حمایت شخصیت های میانه رو و اصلاح طلب برخوردار است.
او در مصاحبه ای که روز سه شنبه در روزنامه اصلاح طلب “شرق” منتشر شد گفت: “فکر می کنم که انتخاب برخی افراد به عنوان رییس به نفع مجلس خبرگان نیست.”
مجلس خبرگان از ۸۶ روحانی تشکیل شده که اعضای آن ازطریق آرای عمومی انتخاب می شوند. این نهاد مسؤولیت تعیین رهبر، نظارت بر عملکرد او، و احتمالاً برکناری او را برعهده دارد. رهبر انقلاب، که درحال حاضر آیت الله علی خامنه ای این منصب را دراختیار دارد، بالاترین منصب سیاسی و مذهبی کشور است که در مسایل بزرگ مملکتی حرف آخر را می زند. قرار است انتخابات بعدی این مجلس و همچنین انتخابات مجلس قانونگذاری در تاریخ ۲۶ فوریه ۲۰۱۶ برگزار شود. انتخابات برای تعیین رییس مجلس خبرگان نیز به دنبال آن برگزار خواهد شد.
آیت الله یزدی عضو شورای نگهبان و رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به عنوان یک نهاد محافظه کار است. او همچنین به مدت ۱۰ ریاست قوه قضاییه را بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ برعهده داشته. او یک بار دیگر نیز در سال ۲۰۰۹ با آقای رفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان رقابت کرده بود، ولی شکست خورد [۲۶ رأی در برابر ۵۱ رأی].
این دو طی سال های اخیر با یکدیگر اختلافاتی درخصوص مفهوم قدرت مذهبی داشته اند: آیت الله یزدی دارای دیدگاهی به شدت فوق محافظه کارانه و سخت گیرانه است، درحالی که آقای رفسنجانی خواستار گشایش های سیاسی و اجتماعی است.
آقای رفسنجانی، به عنوان یکی از ستون های جمهوری اسلامی، در سال ۲۰۱۱ مجبور شد زیر فشار محافظه کاران که وی را متهم به حمایت از جنبش معترضین در سال ۲۰۰۹ می کردند، منصب ریاست خبرگان را رها کند.
او که ۸۰ سال دارد، همچنان ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را برعهده دارد. مسؤولیت این نهاد مشاوره با رهبر و همچنین میانجیگری در حل اختلافات میان مجلس و شورای نگهبان است.
منبع: لوریان لوژور، ۱۰ مارس ۲۰۱۵