محمد رضا فروغی
میلاد اسدی، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر است.با او در مورد حوادث دانشگاه شیراز گفتگو کرده ایم.به گفته آقای اسدی ”متاسفانه بسیج در دانشگاه همچون بازوی اجرایی نیروهای سرکوبگر ایفای نقش می کند.“
این مصاحبه را در پی می خوانیم.
ماجراهای دانشگاه شیراز از چه زمانی کلید خورده و اعتراضها در این دانشگاه به چه دلیل اینگونه زیر ذره بین اقتدارگرایان قرار گرفته است؟
در دانشگاه شیراز در چند ماه گذشته اعتراضات گسترده ای نسبت به وضعیت فعلی کشور، عملکرد دولت آقای احمدی نژاد و نقض حقوق دانشجویان شکل گرفته که از آن جمله میتوان به انتقادات تند دانشجویان به آقای لاریجانی هنگام سخنرانی در این دانشگاه و همین طور تجمع باشکوه روز دانشجو اشاره کرد. پس از آنکه برنامه روز دانشجو با حضور چشمگیر دانشجویان برگزار شد، پروژه سرکوب فعالین دانشجویی این دانشگاه از سوی وزارت اطلاعات و حراست دانشگاه کلید خورد؛ به طوری که تا پایان آذر ماه 37 تن از دانشجویان این دانشگاه به کمیته انضباطی احضار شدند و اتهام تمامی آنها شرکت در تجمع برنامه روز دانشجو ذکر گردید. در نهایت برای این فعالین دانشجویی احکام سنگین محرومیت از تحصیل صادر شد و 4 تن از این دانشجویان هفته گذشته پس از احضار به وزارت اطلاعات بازداشت شدند. هر چند علت این برخوردها گردهمایی های ۱۶ و ۱۸ آذر ماه امسال است اما این سرکوب گسترده تنها شامل دانشجویان شرکت کننده در این گردهمایی ها نیست و شامل تمامی فعالین صنفی و سیاسی دانشگاه شیراز نیز شده است. مشخصا این برخوردها ناشی از ترس اقتدارگرایان از جو به وجود آمده در دانشگاه شیراز است که با شجاعت در برابر خفقان موجود در کشور ایستاده اند و اعتراض خود را به حاکمیت سرکوبگر ابراز میدارند. اما آنچه باعث شده این اعتراضات این چنین مورد توجه نیروهای سرکوبگر قرار گیرد از سویی رادیکالیسم موجود در تجمعات و شعار های این دانشجویان است و از سوی دیگر گستردگی و دامنه دار بودن این گونه اعتراضات در دانشگاه شیراز. به عبارت دیگر فعالین دانشجویی دانشگاه شیراز در ایجاد فضای پویا و انتقادی در این دانشگاه موفق بوده اند. آن هم با توجه به اینکه تجربه جنبش های مدنی در دولت احمدی نژاد نشان می دهد هرگاه تحرکات دامنه دار و اثربخشی از سوی نهاد های مدنی موجود صورت می گیرد، نیروهای امنیتی به شدت با آنها برخورد می کنند. در مورد دانشگاه ها نیز این امر صادق است و اگر در دانشگاهی فعالیت های اعتراضی به مدت طولانی ادامه پیدا کند، وزارت علوم و نهادهای امنیتی از طرق گوناگون در سرکوب آن تلاش می کنند.
آیا با دانشجویانی که به اقای لاریجانی اعتراض کردند نیز برخورد شده؟
بله تعدادی از دانشجویان احضار شده به کمیته انصباطی در تجمع روز دانشجو در دانشگاه اصلا حضور نداشته اند و تنها به علت اعتراض به آقای لاریجانی به این کمیته احضار شده اند. از جمله آقای محسن زرین کمر به علت انتقاد در حضور علی لاریجانی که با بازتاب گسترده در رسانه ها همراه بود به دو ترم محرومیت از تحصیل به همراه ارجاع به کمیته مرکزی محکوم و پس از احضار به اداره اطلاعات شهر شیراز بازداشت شده است. به هر حال این برخورد ها خود نوعی انتقام گیری از دانشجویان شرکت کننده در جلسه ی سخنرانی آقای لاریجانی نیز هست.
نهادهایی مثل بسیج دانشجویی کوشیدند حوادثی مثل ماجرای دانشگاه امیر کبیر را پدید بیاورند؛ آن ماجرا به کجا کشید؟
متاسفانه بسیج در دانشگاه همچون بازوی اجرایی نیروهای سرکوبگر ایفای نقش می کند و با حمایتی که از سوی نهادهای نظامی خارج از دانشگاه از آنان صورت می گیرد، دور از هرگونه شرافت و انسانیت پروژه های برخورد با فعالین دانشجویی را جلو می برند.مخصوصا با نزدیک شدن به انتخابات بسیج سعی دارد با اعلام حضور و حمایت از احمدی نژاد عرصه را برای سایر رقبا تنگ تر کند. هم اکنون روزی نیست که بسیج جایی تجمع نکند و علیه گروهی موضع نگیرد، به سفارت خانه ها حمله می کنند، در مقابل دفتر شیرین عبادی تجمع می کنند، خواستار توقیف روزنامه ها می شوند و فعالین دانشجویی را تهدید می کنند و اقداماتی از این قبیل که تداعی گر انقلاب فرهنگی در کشور های توتالیتر است. در دانشگاه شیراز نیز پس از اتمام مراسم تریبون آزاد در روز ۱۸ آذر، نیروهای بسیج با خط گیری از نهادهای بیرون دانشگاه با برگزاری اعتکاف سیاسی در مسجد دانشگاه و نیز دیدار با مسئولین استان فارس خواهان قلع و قمع فعالان دانشجویی، اخراج آنها از دانشگاه و برخورد قضایی با آنها شده بودند که دانشگاه نیز تحت تاثیر این قبیل فشار ها، سرکوب فعالین دانشجویی را در دستور کار خود قرار داد. البته دانشجویان نیز با هوشیاری و استقامتی که از خود نشان دادند تاکنون توانسته اند در برابر این جو سازی ها بایستند و همچنان به اعتراضات خود ادامه دهند.
وضعیت انجمن اسلامی در دانشگاه شیراز چگونه است؟ آیا این دانشگاه دارای انجمن اسلامی قانونی هست؟
دانشگاه شیراز و علوم پزشکی در دو سال گذشته دارای انجمن اسلامی یکسانی بودند اما پس از جدا شدن این دو دانشگاه با فشار مسئولین دانشگاه و کارشکنی های فراوان، اجازه فعالیت به انجمن اسلامی دانشگاه شیراز داده نشد و تنها دانشگاه علوم پزشکی شیراز دارای انجمن رسمی و فعال است. اما فعالین دانشجویی در دانشگاه شیراز همچون سایر دانشگاهایی که انجمن رسمی آنها تعطیل شده با ایجاد انجمن غیر رسمی به فعالیت خود ادامه می دهند.
آیا دفتر تحکیم وحدت در جهت حمایت از دانشجویان شیراز به دادن بیانیه بسنده می کند یا فعالیتهای جدی تری هم مد نظر است؟
دفتر تحکیم وحدت با دقت مسائل دانشگاه شیراز را پیگیری و تا جایی که بتواند به این دانشجویان جهت رسیدن به اهدافشان کمک می کند. خوشبختانه در این چند روز بیانیه های مختلفی از سوی انجمن اسلامی سایر دانشگاه ها جهت حمایت از خواسته های دانشجویان دانشگاه شیراز صادر شده است. همین طور دانشجویان دانشگاه شیراز ساکت ننشسته اند و با عزم راسخ در برابر فشار های وارده ایستادگی کرده اند. دفتر تحکیم وحدت نیز تمام توان خود را جهت ایجاد بکپارچگی بیشتر بین انجمن های اسلامی دانشگاه ها به کار می گیرد تا بتوانیم با فشار بیشتر به مسئولین از ادامه ی سناریوی سرکوب دانشگاه شیراز جلوگیری نماییم. به نظر میرسد هفتههای آینده جو دانشگاه شیراز به شدت متشنج باشد چرا که فعالان دانشجویی قبلا اعلام کرده بودند در صورت اعمالِ هرگونه سرکوب دست به اعتصاب غذای نامحدود و برگزاری تجمعات گسترده خواهند زد. اگر این برخورد ها ادامه پیدا کند دفتر تحکیم سعی دارد با استفاده از توان تشکیلانی خود در سایر دانشگاه های کشور دست به اقدامات عملی در راستای حمایت از دانشجویان دانشگاه شیراز بزند.ما تا آزادی تمامی دانشجویان بازداشتی و لغو تمامی احکام انضباطی به اعتراضات خود ادامه خواهیم داد و همراه دانشجویان دانشگاه شیراز خواهیم بود.
ماجرای اعتراض خود شما به آقای ازغدی در نهایت به کجا کشید و الان در چه وضعی به سر می برید؟
در جریان سخنرانی آقای ازغدی در دانشگاه خواجه نصیر و اعتراض دانشجویان به ایشان، 5 تن از فعالین دانشجویی دانشگاه به یک الی دو ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند و برای انجمن اسلامی این دانشگاه نیز حکم 3 ماه تعلیق از قعالیت صادر گردید. پس از صدور احکام ممنوعیت از تحصیل برای بنده و 4 تن دیگر از فعالین دانشگاه، ما به احکم کمیته انضباطی اعتراض کردیم و کمیته تجدید نظر پس از آنکه دو ماه از درخواست تجدید نظر گذشته بود، با تاخیر فراوان احکام کیته بدوی را نقض کرد و بنده و سه نفر دیگر را به توبیخ کتبی و درج در پرونده و یکی دیگر از دانشجویان را به یک ترم محرومیت از تحصیل محکوم نمود.