علی اکبر دارینی
محمود احمدی نژاد ممکن است توانسته باشد قدرت خود را با استعفای مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران ، درکوتاه مدت استحکام بخشیده باشد ولی به نظر می آید این استعفا تصویر رئیس جمهور را در نزد محافظه کاران بیش از پیش ضایع کرده باشد.
استعفای ناگهانی لاریجانی به عنوان پیروزی احمدی نژاد برای دنبال کردن خط تندرو در مذاکرات هسته ای تلقی شده است. لاریجانی هر چند از جناح محافظه کاربود ولی از احمدی نژاد میانه رو تر به شمار می آمد. این دو قبلا در مورد نحوه برخورد با مساله هسته ای ایران با یکدیگر بحث و گفتگو داشتند.
احمدی نژاد علی رغم لفاظی های وسیع بین المللی در داخل حتی از جانب طرفداران قبلی خود نیز مورد انتقاد قرار گرفته است. برخی از مقامات روحانی بلند پایه ایران نیز از وی انتقاد کرده اند.
روز دوشنبه 183 تن ازنمایندگان مجلس ایران، بیشتر از جناح محافظه کار، در بیانیه ای از خدمات و عملکرد لاریجانی ابراز رضایت کرده و گروهی دیگر در نامه ای به احمدی نژاد گله کرده اند که چرا قبلا آن ها را در جریان نگذاشته است و یا در مورد جانشین لاریجانی با آن ها مشورت نکرده است.
سعید جلیلی که مذاکره کننده جدید ایران است فردی کمتر شناخته شده از بخش اروپایی و آمریکایی وزارت خارجه ایران است. وی همراه با لاریجانی در اجلاس رم شرکت خواهد کرد.
حشمت الله فلاحت پیشه، یکی از نمایندگن محافظه کارمجلس از این تغییرات انتقاد کرده گفت: “ تکرار این جایجایی ها در دولت نهم به یک رویه معمول تبدیل شده است که این کار نه تنها باعث بهبود امر نشده بلکه پیشرفت در وضعیت داخلی و خارجی را هم به تاخیر انداخته است.“
لاریجانی از برنامه غنی سازی اورانیم ایران حمایت می کند ولی در پی سیاستی مصالحه جویانه بود. وی با آژانس بیم المللی انرژی هسته ای به توافقی رسیده بود که طبق آن قرار بود ایران به باقیمانده سوالات آژانس پاسخ دهد.
از سوی دیگر احمدی نژاد گقته است که ذره ای از حقوق خود عقب نشینی نکرده و غنی سازی اورانیوم را ادامه خواهد داد. فن آوری غنی سازی اورانیوم می تواند در تولید بمب هسته ای مورد استفاده قرار گیرد.
محمد رضا با هنر، چهره معروف محافظه کارو از مدافعان احمدی نژاد با تجلیل از لاریجانی وی را یک ”چهره برجسته” خواند و بطور غیر مستقیم در انتقادی از احمدی نژاد گفت وی اورا بیرون رانده است.
روزنامه ها از قول باهنر نوشتند: “ لاریجانی در کار کردن با رئیس جمهور تقریبا به بن بست رسیده بود. هر دو به این نتیجه رسیدند که نمی توانند با یکدیگر کار کنند.” به گفته با هنر لاریجانی قبلا سه بار استعفا داده بود که بار چهارم مورد قبول احمدی نژاد قرار گرفت.
سوال آن است که احمدی نژاد تا چه حد از حمایت خامنه ای برخوردار است. با توجه به اینکه لاریجانی مستقیما به رهبری گزارش می داد این تغییرات نمی تواند بدون اطلاع وی صورت گرفته باشد.
لیکن رضایت رهبری از این نقل و انتقال لزوما به معنی حمایت وی از احمدی نژاد نمیتواند باشد.
برخی ناظران می گویند سکوت خامنه ای در این موضوع به دلیل آن است که می خواهد محدوده آزادی عمل بیشتری به احمدی نژاد بدهد تا در صورت تحریم های بیشتر علیه ایران وی بتواند قاطع تر عمل کند.
حمید رضا شکوهی، یک تحلیل گر سیاسی می گوید: “ تغییر لاریجانی دگیر جایی برای بهانه برای احمدی نژاد باقی نگذاشته است. اکنون شکست او در مساله هسته ای ایران مساوی با خروج شرمسارانه وی از صحنه سیاست ایران خواهد بود.“
احمدی نژاد در سال 2005 با یک برنامه پوپولیستی مبنی بر آوردن پول نفت بر سر سفره مردم وریشه کن کردن فقر، در انتخابات پیروز شد.
لیکن در زمان ریاست جمهوری او قیمت کالا ها و مسکن بطور سرسام آوری بالا رفت و بنزین نیز جیره بندی شده و قیمت آن در حال افزایش است.
منبع : سانفرانسیکو کرونیکل 23 اکتبر