موج جدید استیضاح وزرای کابینه

نویسنده
حسین محمدی

» پس از تصویب بودجه سال ۹۴ آغاز شد:

پس از تصویب بودجه سال ۹۴ درمجلس به نظر می‌رسد که دور تازه‌ای از استیضاح وزرای کابینه روحانی آغاز شده. نه تنها نامه استیضاح یک وزیر به هیات رییسه تحویل داده شده، بلکه یک نماینده مجلس خبر از آن داده که طرح استیضاح چهار وزیر تهیه شده، اما هیات‌رییس مجلس از پذیرفتن آن‌ها خودداری کرده است.

حسین نقوی‌حسینی، رییس مجمع نمایندگان استان تهران، با اشاره به این‌که تعداد امضاهای لازم برای انجام این چهار استیضاح نیز وجود دارد، توضیحی درباره دلایل عدم پذیرش این طرح‌ها توسط هیات‌رییسه مجلس نداد.
چند ماه پیش برخی از نمایندگان مجلس به دلیل امتناع هیات رییسه مجلس از پذیرش طرح‌های استیضاح و سوال، از آن شکایت کرده بودند، شکایتی که پس از مدت کوتاهی پس گرفته شد.
به گفته نقوی حسینی طرح اسیتضاح “وزیر صنعت، معدن و تجارت، نیرو، آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی” تاکنون تهیه شده است.
سخنان این نماینده مجلس در حالی بیان شده که هفته گذشته خبر تقدیم طرح استیضاح ربیعی، وزیر کار به هیات رییسه مجلس منتشر شده بود. استیضاحی که روح‌الله بیگی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، دلیل آن را حل نشدن “معضلات زیرمجموعه‌های این وزارت‌خانه” توصیف کرده و گفته بود: “هفته قبل برخی نمایندگان به دنبال استیضاح وزیر کار بودند و با توجه به بررسی بودجه در مجلس این موضوع به پس از اتمام آن موکول شده است”.
محمدرضا پورابراهیمی، دیگر نماینده مجلس، نیز گفته بود: “وزارت کار تاکنون به تاکیدات مجلس و درخواست مردم توجه نکرده است”. دلیل تهیه طرح استیضاح از سوی پورابراهیمی نیز تجمع جمعی از بازنشستگان صنعت فولاد مقابل مجلس و بی‌توجهی ربیعی به آن‌ها عنوان شده. ربیعی از جمله وزرایی است که حدود سه ماه پیش از مجلس کارت زرد گرفته است.
هم‌زمان شکرخدا موسوی، رییس فراکسیون نفت، گاز و پتروشیمی در مجلس خبر از استیضاح بیژن زنگنه داد: “استیضاح وزیر نفت را کلید زده‌ایم و در هفته‌ای که گذشت نمایندگان مجلس استیضاح وی را امضا کرده‌اند، چرا که امروز وزارت نفت در ضعیف‌ترین دوران خود در تاریخ این وزارت‌خانه است”.
شریف حسینی، عضو هیات رییسه مجلس، با اشاره به طرح استیضاح زنگنه، خبر از آن داد که هیات‌رییسه مجلس در تلاش است تا “نشست مشترک میان نمایندگان متقاضی استیضاح و وزیر نفت در هفته آخر سال در مجلس برگزار شود”.
به گفته حسینی: “این‌جانب بعنوان عضو هیات رییسه مجلس مامور شدم تا نشست مشترکی میان نمایندگان و وزیر برگزار و موضوع را بررسی و نتیجه را اعلام کنم”.
او موضوع استیضاح زنگنه را مواردی چون “حفاری شمال، اخراج کارگران و کاهش حقوق کارگران” عنوان کرد. نامه استیضاح زنگنه را ۱۵ نماینده مجلس امضا کرده‌اند.
هفته گذشته نشست استیضاح‌کنندگان محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت نیز برگزار شد. نامه استیضاح نعمت‌زاده - که تاکنون دوبار از مجلس کارت زرد گرفته - را ۶۰ نماینده امضا کرده‌اند. برخی نمایندگان پیش از این گفته بودند که به احتمال زیاد جلسه استیضاح نعمت‌زاده، فروردین ماه برگزار می‌شود.
به نظر می‌رسد با پایان تصویب لایحه بودجه و انتخاباتی که سال آینده در پیش است، تحرک نمایندگان مجلس نیز شدت گرفته. باید منتظر ماند و دید که در ماه‌های آینده چه تعداد از وزرای کابینه با رای نمایندگان، از هیات دولت خارج می‌شوند.