برای کشور احساس خطر می کنیم

نویسنده

ramezanzadehb.jpg

آرش بهمنی

عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت خاتمی و قائم مقام دبیرکل حزب مشارکت است. وی به عنوان نفر دوم حزب مشارکت، صحبت های جالبی در مورد ائتلاف اصلاح طلبان و درگیریهای میان اصول گرایان دارد. اصول گرایانی که مایل است آن ها را با نام “اقتدارگرایان” بخواند.

آقای رمضان زاده چگونه اصلاح طلبانی که در انتخابات ریاست جمهوری به چند گروه مختلف تقسیم شده بودند در انتخابات شوراها به لیست واحدی رسیده اند؟

ببینید در حزب مشارکت از ابتدا ذهنیت ما و دوستانمان این بود که از تفکر انشعاب در میان اصلاح طلبان و حتی نابودی آن ها جلوگیری و هم به خودمان و هم به رقبا ثابت کنیم اصلاحات یک حرکت پویاست و می تواند خود رابا شرایط مختلف تطبیق دهد. بنابراین با دوستان مختلف هم صحبت کردیم تا به هر نحوی که شده در انتخابات به ائتلاف کامل برسیم. واقعیت این است که جامعه ایرانی آن قدر متکثر است که هیچ گروهی نمی تواند ادعا کند به تنهایی می تواند قدرت را در دست گیرد. به همین دلیل نیز ائتلاف به عنوان یک واقعیت سیاسی در جوامع متکثر معنا دارد و ما نیز تلاش کردیم تا این گزینه سیاسی را به مرحله عمل برسانیم.

در این صورت چرا حزب اعتمادملی و شخص آقای کروبی حاضر به ائتلاف با اصلاح طلبان نشدند؟

این معنای خاصی ندارد؛ مهم این است که این دو لیست مشترک هستند و اشتراک در اسامی دو لیست مهم است. حالا به هر شکلی باشد هیچ اهمیتی ندارد.

و در مورد گروه های حاشیه ای اصلاح طلب مانند جبهه اصلاحات مردمی چطور؟

ما سعی خودمان را کردیم تا با تمام افراد و گروه ها صحبت کنیم. همچنین کوشیدیم وقتی شورای ائتلاف تشکیل شد مبانی مشخصی ارائه دهیم تاهرکسی در چهارچوب این مبانی قرار بگیرد. برای ما نوع عمل سیاسی مهم نیست. تا روز آخر هم به این مبانی پایبندیم. اما متاسفانه بعضی از دوستان نتوانستند به این مبانی پایبند باشند. ائتلاف، حداقلی از مشترکات را می خواهد. ما به همه دوستانی که حاضر بودند این حداقل اشتراکات را بپذیرند اعلام کردیم حاضر به همکاری با آن ها هستیم و باز هم همکاری خواهیم کرد. اگر هم در این مرحله به ائتلاف نرسیدیم فکر می کنیم در مراحل بعد این ائتلاف گسترده تر و قوی تر خواهد شد.

گفته می شود آقای خاتمی تاثیر زیادی در تشکیل این ائتلاف داشته است. نقش او در این میان چه بود؟

طبیعی است که تمام اصلاح طلبانی که در ائتلاف هستند رابطه خاص فکری و معنوی با آقای خاتمی دارند. آقای خاتمی همیشه اصلاح طلبان را تشویق کرده که کنار یکدیگر قرار گیرند.

آیا اصلاح طلبان در شهرهایی که مدعی اند ردصلاحیت ها گسترده بوده نیز به همین گونه به ارائه لیست خواهند پرداخت یا واکنشی دیگر نشان می دهند؟

ما به طور حتم در لیست های خودمان غیراصلاح طلبان را قرار نخواهیم داد. در جاهایی که امکان داشته باشد لیست کامل خواهیم داد و در جاهایی هم که نباشد از نیروهایی که داریم دفاع می کنیم.

در مورد وضعیت نیروهای اصول گرا چه فکر می کنید؟ آیا به لیست واحد خواهند رسید یا خیر؟

منظور شما از اصول گرایان احتمالا همان اقتدارگرایان است. من در مورد رقبای خود لفظ اصول گرا را نمی پسندم و معتقدم کلمه مناسب برای آن ها لفظ اقتدارگرا است. مشخصه اصلی این گروه های اقتدارگرا این است که تمامیت قدرت را تنها برای خودشان می خواهند. این تمامیت خواهی شامل نزدیک ترین گروه های به خودشان نیز می شود. به علت این خصلت تمامیت خواهی، امکان ائتلاف بین اقتدارگرایان وجود ندارد مگر اینکه در لحظه آخر به دستور مقام بالاتر به ائتلاف برسند. یعنی همان کاری که در انتخابات ریاست جمهوری هم تا حدی انجام شد.

شما شکاف بین آقایان احمدی نژاد و قالیباف را چگونه تحلیل می کنید؟

من نمی توانم به طور دقیق دلیلش را بگویم اما می دانم که این دو نفر به هیچ وجه با یکدیگر سرسازگاری ندارند.

خبرهایی شنیده می شد مبنی بر ائتلاف اصلاح طلبان با آقای قالیباف یا ارائه لیستی از سوی آقای قالیباف که نزدیک به لیست اصلاح طلبان باشد.

آقای قالیباف طی یکی دو سال اخیر نشانه هایی از خود نشان داده که به هر حال از مواضع گذشته خود عدول کرده و به اصلاح طلبان نزدیک تر شده است. شاید یکی از دلایل اصلی اختلاف بین آقای احمدی نژاد و قالیباف هم همین مساله باشد. ائتلاف اصلاح طلبان نیز در حال حاضر شکل گرفته است. اگر آقای قالیباف به ائتلاف بپیوندد به معنای این است که باید از این لیست حمایت کند. آن وقت می توان در مورد گزینه های مرحله بعد فکر کرد. اما در حال حاضر با توجه به اینکه لیست ها بسته شده است حداقل امکان تغییر لیست اصلاح طلبان وجود ندارد.

بعد از سخنان مقام رهبری مبنی بر عدم دخالت دولت در انتخابات، نام خواهر آقای احمدی نژاد در صدر لیست قرار گرفت. فکر می کنید پیام آقای احمدی نژاد با این کار به دیگر گروه ها چیست؟

پیام این است که آقای احمدی نژاد درصورت پیروزی، در روش های گذشته خودش مصمم تر می شود و رفتاری را که تاکنون در عرصه سیاست خارجی و داخلی داشته، ادامه خواهد داد. اما اگر این اتفاق نیفتد قطعا به تعدیل مواضع هم در داخل و هم در خارج منجر خواهد شد و این مساله به نفع کشور است. چون ما اساسا ائتلاف را برای رفع خطر از کشور شکل دادیم. یعنی شاید بحث شوراها مهم نباشد بلکه مساله حضور مردم در انتخابات است.

با توجه به نتایج انتخابات گذشته فکر می کنید اصلاح طلبان شانسی برای پیروزی خواهند داشت؟

این مساله بستگی به توان ما در به صحنه کشیدن مردم دارد. یعنی اگر بتوانیم مردم را به صحنه بیاوریم پیروز انتخاباتیم. شما می بینید در هر انتخاباتی که مردم به طور گسترده شرکت کردند ما پیروز شدیم. هر جا که تعداد شرکت کنندگان پایین بیاید اقتدارگرایان پیروز خواهند شد. یعنی مثلاوقتی در انتخابات ریاست جمهوری 42درصد مردم پای صندوق های رای نیامدند اقتدارگرایان پیروز شدند.

آقای رمضان زاده ائتلاف اصلاح طلبان تاکتیکی است یا استراتژیک؟ بعد از انتخابات شوراها هم دوام خواهد آورد؟

این ائتلاف یک ائتلاف موضوعی و البته تجربه بسیار موفقی هم بود. ما امیدواریم بتوانیم از این تجربه استفاده و حتی در آینده آن را گسترده تر کنیم؛ زیرا کشور را خطر تهدید می کند. هم در عرصه سیاست داخلی، هم سیاست خارجی و هم در عرصه اقتصادی رفتارهایی می شود که کشور را با مشکل مواجه می کند. این احساس خطر می تواند ائتلاف ها را گسترده تر کند.