کاوه برزگر
رهبر جمهوری اسلامی، طبق روال سالهای گذشته، در اولین لحظات سال نو، اقدام به صدور پیامی خطاب به مردم کرد که در آن، نامی جدید برای سال 87 انتخاب و اعلام شد. در این پیام که بلافاصله پس از تحویل سال جدید، به طور همزمان از همه کانالهای رادیویی و تلویزیونی کشور پخش گردید، سال جدید به عنوان “سال نوآوری و شکوفایی” نامگذاری شد.
آیت الله خامنهای در این پیام و همچنین در سخنرانی خود در روز اول فروردین در جمع زائران حرم امام رضا در مشهد، به این موضوع اشاره کرد که سال 87 از این لحاظ اهمیت خاصی دارد که سیامین سال از عمر جمهوری اسلامی در آن به پایان میرسد و نظام وارد دهه چهارم حیات خود میشود.
از سوی دیگر امسال، برخلاف سال گذشته، دستکم احمدی نژاد در پیام نوروزی خود پذیرفت که چیزی به نام ”تورم” هم در سال گذشته وجود داشته که “جمع زیادی از هموطنان را دچار مشکل کرده است”. هرچند مشکلات را به “فشارهای ناشی از تحولات بزرگ اقتصادی، رکود کم سابقه و افزایش بیسابقه قیمتها در جهان و در کنار آن بداخلاقی برخی از دشمنان ما و در داخل هم برخی کج رفتاریها” نسبت داد. او در همین حال در سخنان نوروزی خود، وعده اجرای طرحی را داد که به یک “تحول بزرگ اقتصاد” منجر میشود؛ طرح و تحولی که تاکنون حتی رسانههای دولتی هم هیچ توضیحی درباره آن ندادهاند.
آیتالله خامنهای در پیام نوروزی خود به “آغاز فعالیت مجلسی تازه نفس در سال جاری و همچنین فعالیت دولتی خدمتگزار، پرتلاش و خستگیناپذیر” اشاره کرد. وی”همکاری و برنامهریزی این دو قوه را زمینه ساز انجام کارهای بزرگ” دانست و گفت: “ما نمیتوانیم آرام و معمولی حرکت کنیم، بلکه باید با تلاشی مضاعف، جدیتر و با نهایت شتاب اما حساب شده، منظم و منضبط به جلو برویم و در عرصه داخلی و همچنین عرصه پیچیده بینالمللی از تمام ظرفیتها برای دستیابی به پیشرفتهای بزرگ استفاده کنیم.“
او همچنین در سخنرانی خود در مشهد نیز گفت: “نظام جمهوری اسلامی ایران در آستانه ورود به دهه چهارم حیات پربرکت خود است که لازمه ورود به دهه چهارم، برطرف کردن کمبودها و حرکت با شتابی بیشتر از حد متعارف برای جبران عقب ماندگیهای تاریخی و رسیدن به اهداف و آرمانهای تعیین شده است. برای ورود به دهه چهارم انقلاب اسلامی، کشور نیازمند به دو شاخص بسیار مهم پیشرفت و عدالت است که لازمه پیشرفت همراه با عدالت هم این است که همه مسئولین در بخشهای گوناگون، نوآوری، خلاقیت و ابتکار در روشها را وظیفه خود بدانند و با پشتیبانی ملت همه طرحها و کارهایی را که از مدتها پیش و یا در سالهای اخیر شروع شده، در سال 1387 به شکوفایی برسانند.“
احمدی نژاد نیز در سخنان خود در ساعات پس از تحویل سال، ادعا کرد که: “سال 1386 سالی سرشار از نعم الهی و تلاش و نشاط برای ملت بزرگ ایران بود. سالی همراه با پیروزیهای پی در پی، افتخارآفرین، امیدبخش و پیشرفتهای خیره کننده در سیاست، اقتصاد، علم و فرهنگ بود. در طول یک سال بیش از دو برابر سالهای مشابه کار، سازندگی و پیشرفت انجام شد. پروژههای بزرگ صنعتی، عمرانی، علمی، پژوهشی، اقتصادی و فرهنگی و اشتغال زا به اجرا درآمد. رشد بالای اقتصادی و تک رقمی شدن نرخ بیکاری از دستاوردهای این تلاش بزرگ است. اصلاحات ساختاری به سرعت ادامه یافت. “
به دنبال نامگذاری سال 87 به عنوان سال نوآوری و شکوفایی، خبرگزاریهای نیمهرسمی مهر، فارس و ایسنا، هر یک با انتشار مصاحبههایی با نمایندگان، دولتمردان و فعالان سیاسی، دیدگاه های آنها را در مورد این نامگذاری انعکاس دادند.
در این میان، نمایندگان منتقد دولت تلاش کردند سویه انتقادی برداشت خود از پیام نوروزی رهبر را به سمت دولت برگردانند و دولت را به نوآوری و تجدیدنظر در سیاستهای خود دعوت کنند. در عوض، حامیان دولت سعی کردند نمایشهای تبلیغاتی دولت نهم و ادعاهای موجود در خصوص پیشرفتهای علمی و پیروزی هستهای را مصداق نوآوری و شکوفایی بدانند و نامگذاری سال جدید را در ادامه حرکت دولت در دو سال قبل نشان دهند.
در همین ارتباط، در حالی که خبرگزاری دولتی ایرنا “فعالیتهای موفق در عرصههای مختلف فناوری سخت افزاری و نرم افزاری که برترین آن در حوزه فعالیت صلح آمیز اتمی، هوا فضا و همچنین نانو در چند ساله گذشته توسط پژوهشگران و دانشمندان ایرانی” را “پایگاه محکمی برای نوآوری و شکوفایی” معرفی کرد، سایت بازتاب در مطلبی تحت عنوان “بایستههای نوآوری و شکوفایی” نوشت: “وجه تسمیه سال 87 به نوآوری و شکوفایی، شکستن بازار ملال آور خرافه پردازانی است که چشمه هایی از عملکرد زشت آن ها دل بسیاری از بزرگان نظام را آزرد . و الحق در این وانفسا چه هوشیارانه مقام معظم رهبری صلای نو آوری و شکوفایی در دادند تا طلسم جمود بشکند و زمینه برای زدودن قلمرو فرهنگ از عصبیت ها آماده شود . تا رخت نو بر تن تمام عرصه ها از سیاست تا اقتصاد و فرهنگ برود. تا تعامل جایگزین خودرایی و کارشناسی و تکیه بر خورشید تعقل دائرمدار هر طرح و برنامه گردد و یک دندگی و لجاجت که میوه تلخ کهنه گرایی است جای خود را به انصاف و فتوت در گزینش صحیح از سقیم بدهد.“
اما در این میان امامی کاشانی، منتخب عضو شورای نگهبان، نیز در نمازجمعه تهران تلاش کرد از پیام نوروزی رهبر، تفسیری معنوی ارائه کند و گفت: “پیشرفت باید در تمامی امور از جمله معنویات، عدالت، صداقت و … صورت بگیرد. سال پیشرفت یعنی اینکه آدمی باید گذشته، عقب گردیها، توقفها، بودن در گناهان، بی انظباطیها و … را رها کند.“
وی همچنین با اشاره به بخشی از سخنان رهبر مبنی بر اینکه در پیشرفت اقتصادی نباید نسخههای غرب به عنوان تنها راهحل تصور شوند و باید دست به نوآوری زد، تصریح کرد: “نسخه باید براساس موازین اسلام باشد و مجلس و دولت باید با هم بنشینند و نسخه پیدا کنند” و خواستار همکاری دولت و مجلس اصولگرا برای نوآوری شد و گفت: “دولت و مجلس با تلاش، تدبیر، فکر و مشورت با دیگران و صاحبنظران باید این گرهها را باز کنند.“