ایران و تولید صنعتی سوخت هسته ای

نویسنده

irancharkhesokht445.jpg

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، با اعلام اینکه ایران در زمره تولید کنندگان سوخت هسته ای در آمده است، جامعه جهانی را میخکوب کرد. او گفت: «در کمال افتخار، اعلام می کنم که از امروز کشور عزیزمان در زمره تولید کنندگان صنعتی سوخت هسته ای در آمده است».

ایران در حال حاضر به دلیل غنی سازی اورانیوم که سازمان ملل دستور تعلیق آن را داده است، بشدت با غرب در مجادله است. علی لاریجانی، سرپرست تیم گفتگو کننده ایران، تایید کرد که غنی سازی اورانیوم در تاسیسات اتمی نطنز در مرکز ایران، با 3000 سانتریفیوژ، آغاز شده است. تا به امروز گمان می رفت که ایران با 328 دستگاه سانتریفیوژ، کار می کند.

محمود احمدی نژاد در تاسیسات نطنر و به مناسبت اولین سالگرد موفقیت ایران در غنی سازی مقدار کمی اورانیوم، سخنرانی می کرد. ایران اصرار دارد که برنامه های اتمی اش صلح آمیز است، اما غنی سازی اورانیوم می تواند منجر به تولید سوخت رآکتور اتمی یا مواد اولیه برای کلاهک هسته ای یشود. آمریکا و انگلیس ایران را محکوم می کنند که قصد دارد سلاح هسته ای تولید کند، اما ایران این اتهام را رد می کند.

توسعه غنی سازی نمایشی قوی از مبارزه طلبی در مقابل سازمان ملل است که اعلام کرده است که تا زمانی که ایران دست از غنی سازی بر ندارد، تحریم های جدی تری را در نظر می گیرد. شورای امنیت، ابتدا در ماه دسامبر تحریم های محدود را اعمال کرد، بعد در ماه گذشته ضرب الاجل تاره ای تا آخر ماه می در نظر گرفته است که ایران باید تا آن موقع غنی سازی را تعلیق کرده باشد.

این جنجال های بین ایران و غرب با گروگان گیری 13 روزه 15 ملوان انگلیسی، به اوج خود رسید. این نظامیان، که توسط سپاه پاسداران در خارج از مرز آبی عراق دستگیر شدند، گفتند که برای “اعتراف” به اینکه در داخل مرز های آبی ایران بودند، تحت فشار روانی کسانی بودند که آنها را دستگیر کرده اند.

آقای احمدی نژاد در سخنرانی اش گفت که درها برای گفتگو با غرب، باز است. وی گفت:« ایران از هر پیشنهاد و گفتگویی برای حل این مسئله، استقبال می کند». او اصرار دارد که ایران با بازرسان سازمان ملل همکاری دارد و آنها اجازه دارند از تاسیسات اتمی ایران بازرسی کنند». اما او هشدار داد:« کاری نکنید که این ملت بزرگ در سیاست هایش تجدید نظر کند».

لاریجانی گفت که کشورش تضمین می کند که برنامه هایش صلح آمیز است. اما وی افزود که که غرب باید برنامه های اتمی ایران را به عنوان یک واقعیت، بپذیرد. تلویزیون دولتی ایران از قول لاریجانی گفت: «درموقعیت کنونی که فعالیت های اتمی ایران به نتیجه رسیده است، ما آماده رسیدن به تفاهم با غرب و از راه گفتگو هستیم».

ایران در تاریخ 9 آوریل سال 2006 اعلام کرد که با استفاده از 164 سانتریفیوژ به غنی سازی اورانیوم رسیده است. روز دوشنبه برای اعلام “روز ملی انرژی هسته ای”، زنگ مدارس سراسر کشور به صدا درآمد. دولت هم اس ام اس های تبریک، برای میلیون ها کاربر تلفن همراه، فرستاد.

در ایران 200 دانش آموز ایرانی، زنجیر انسانی بدور سازمان انرژی اتمی تشکیل دادند و شعار “مرگ بر آمریکا” و “مرگ بر انگلیس”، دادند. دانش آموزان پرچم انگلیس و آمریکا را به آتش کشیدند.

ایران اعلام کرد که می خواهد از 3000 دستگاه سانتریفیوژ استفاده کند، اما مشخص نیست این پروژه به کجا رسید. قرار بود در اواسط ماه ژانویه، رئیس جمهوری تندرو ایران اعلام کند که نصب 3000 سانتریفیوژ آغاز شده است، اما چنین کاری نکرد. در عوض احمدی نژاد اعلام کرد که خبر موفقیت ها را کم کم به اطلاع می رساند.

کارشناسان می گویند که تاسیسات نطنز برای سوخت رآکتور یا تولید کلاهک هستهای، به 50 تا 60 هزار سانتریفیوژ احتیاج دارد که بطور مداوم کار کنند. در روند غنی سازی، گاز اورانیوم به هزاران آبشار سانتریفیوژ، پمپ می شود که گاز را با سرعت فوق العاده زیاد می چرخاند و باعث تصفیه شدن آن می شود. اورانیوم غنی شده در پایین ترین حد، حدود 3 درصد، می تواند به عنوان سوخت مورد استفاده قرار بگیرد، درحالیکه در حد خیلی بالا، حدود 90 درصد، می تواند برای تولید سوخت اتمی بکار گرفته شود. ایران در حال حاضر دو آبشار 164 سانتریفیوژی دارد که هر کدام در تاسیسات نطنز کار می کند. بازرسان سازمان ملل گفتند: «این دو آبشار مقدار ناچیزی اورانیوم غنی سازی می کند که به درد تولید سلاح اتمی نمی خورد».

بازرسان گفته اند که دو مجموعه دیگر هم در زیر تاسیسات نطنز وجود دارد که به شدت از آن محافظت می شود.

منبع: دیلی میل، 9 آوریل 2007