با نزدیکتر شدن به زمان برگزاری انتخابات محمد یزدی رییس آخرین سال مجلس خبرگان با اعلام اینکه این دوره از مجلس خبرگان رهبری “بسیار حساس” است و مبلغان باید مردم را آگاه کنند که “هرکسی نمیتواند بیاید؛ یا هر کسی نباید بیاید” تاکید کرده است که “عامه مردم چون نمی دانند” به چه کسی رای بدهند می توانند از “جامعه مدرسین قم” از تشکل های اصولگرا که خود ریاستش را برعهده دارد، بپرسند.
محمد یزدی که در عین حال ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را هم به عهده دارد در گفت و گویی با بیست و یکمین شماره “ویژه نامه تبلیغ” جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره مجلس خبرگان رهبری گفته است که “مجلس خبرگان در نظام جمهوری اسلامی ایران، حساسترین، مؤثرترین و مهمترین نهاد است؛ یعنی حتی از نهاد رهبری، شورای عالی امنیت ملی و ریاست جمهوری هم حساستر و مهمتر است. نظام جمهوری اسلامی ایران متشکل از قوا و نهادهای مختلف است و در رأس این مجموعه نهادها، نهاد رهبری است و کنار رهبری، مجلس خبرگان است و از نظر من، مجلس خبرگان حساستر از نهاد رهبری است.”
وی با احتمال ضمنی این که رهبر فعلی جمهوری اسلامی در طی دوره آیندگان خبرگان جهان را وداع گوید یکی از حساس ترین وظیقه این مجلس “تعیین رهبری” و همچنین” نظارت بر ادامه و استدامه شرایط رهبری” عنوان و اضافه کرده است که انتخابات آتی مجلس خبگران از اهمیت زیادی برخوردار است.
او با اشاره به اینکه “وظیفه مبلغان را آشنا کردن مردم با اهمیت مجلس خبرگان میدانم؛ همچنین آشنا کردن مردم با کسانی که میخواهند وارد انتخابات شوند” تاکید کرده است که “کسانی باید وارد مجلس خبرگان شوند که سکاندار نظام را بشناسند؛ کسانی باشند که بدانند نظام را باید به دست چهکسی بسپارند؛ کسانی باشند که بفهمند دنیا در چه شرایطی است و دنیا دنبال چه آیندهای است و چه نقشههایی علیه نظام ما ریخته است.”
محمدیزدی با ادعای اینکه “دنیا درصدد برچیدن و براندازی این نظام است” گفته است مردم باید بدانند و مبلغان باید آنها را آگاه کنند که شرایط بسیار حساسی است و هرکسی نمیتواند بیاید؛ یا هر کسی نباید بیاید. مردم وقتی میخواهند رأی بدهند، باید بدانند که به چهکسی رأی میدهند و این مسأله، غیر از رأی مجلس شورای اسلامی است. مجلس شورای اسلامی برای آب و نان مردم کار میکند؛ اما مجلس خبرگان برای اساس نظام و حفظ نظام و حاکمیت نظام و اسلام کار میکند.”
او که همزمان ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تشکل دست راستی روحانیون حوزه را نیز برعهده دارد با گفتن اینکه مردم “درباره واجد شرایط بودن افرادی که به آنها رأی میدهند باید بیشتر دقت کنند” گفته است: “عامه مردم چون خودشان نمیدانند، میتوانند از «جامعه مدرسین» بپرسند؛ میتوانند از روحانیون درجه یک استان خودشان و شهرستان خودشان بپرسند و بههرحال از روحانیون معتمد درجه یک سؤال کنند تا در وقت رأی دادن در مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی، تکلیف شرعی خودشان را درست انجام دهند.”
این اظهارات محمد یزدی از اعضای شورای نگهبان و رییس فعلی مجلس خبرگان رهبری در شرایطی است که پیش از اوآیت الله احمد جنتی دبیراین شورا نیز انتخابات مجلس خبرگان رهبری که در اسفندماه سال جاری همزمان با انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار می شود را “سرنوشت ساز” خوانده و پیشاپیش از عدم صلاحیت عده ای برای حضور در انتخابات این مجلس اظهار نظر کرده بود.
از جمله دبیر شورای نگهبان۳ خردادماه در جریان یکی از گردهمایی های ناظران شورای نگهبان در استان مازندران مدعی شده بودکه “عده ای انتظار دارند افرادی که صلاحیت های لازم را ندارند وارد مجلس خبرگان رهبری شوند، اهمیت مجلس خبرگان رهبری از مجلس شورای اسلامی نیز بسیار بالاتر است، چون در مورد رهبری تصمیم می گیرد.”
وی نیز که از جمله اعضای ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است با گفتن اینکه “مجلس خبرگان رهبری فعلی مورد قبول است” اضافه کرده بود: “اما عده ای به دنبال تضیف قدرت رهبری و ولایت فقیه در کشور هستند تا وارد مجلس خبرگان شوند و نقشه های خود را محقق کنند.”
او ۲۹ اردیبهشت ماه طی اظهاراتی در جمع طلاب و روحانیون گفته بود: “باید با حساسیت از مسائل مربوط به انتخابات و کیفیت فعالیت افراد در آن مطلع باشید. الآن افرادی در این انتخابات(خبرگان رهبری) فعال شده اند که «مسئولیتهای بالایی» هم دارند، اما اساساً چشم دیدن ولایت فقیه را ندارند و همه هَمِّشان افزایش قدرت خودشان و کاهش اقتدار ولایت است. البته تا الآن خدا لطف کرده و مانع تحقق اهداف آنان شده است.”
دبیر شورای نگهبان ۱۹ دی ماه سال گذشته هم طی اظهاراتی در جریان همایشی با نام “هم اندیشی ولایتمداران استان فارس” گفته بود: “خبرگان آینده «سرنوشت ساز» است و از مدتها قبل هم گروهی به فکر قبضه کردن خبرگان هستند و از طرفی دیگر افراد متدین، ولایی، امام و رهبری دوست هستند که همواره به دنبال رصد کردن فعالیت ها حرکت می کنند و اجازه انحراف را نخواهند دارد.”
او البته از شخص یا گروه خاصی نامی نبرده اما پیشاپیش از عدم صلاحیت عده ای از کاندیداهای این انتخابات خبرداده و تاکید کرده بود: “افرادی که که از جانب گروهی مد نظر قرار گرفته اند هیچکدام صلاحیت ندارند در این میان خبرگان باید افرادی باشد که در زمان انتخاب رهبری فردی را که دارای تقوا، جسارت، بصیرت، و مورد قبول علما باشد را مطرح کنند. کسی که به عنوان رهبر از جانب خبرگان «انتخاب می شود» باید نبض سیاست و اقتصاد جهان را بشناسد و از طرفی نقشه دشمنان را پیش بینی کند.رهبر جامعه اسلامی نباید از تهدید دشمنان بترسد بلکه باید با ایستادگی و بصیرت تمامی نقشه ها را خنثی کند.”
هرچند این دو عضو اصلی شورای نگهبان در اظهارات خود دررابطه با مجلس خبرگان از کسی یا کسانی که صلاحیت حضور در این مجلس را ندارند، نام نبرده اند اما در بیشتر خبرها و تحلیل هایی که در دو سال گذشته تا کنون در رسانه های مختلف اصلاح طلب و اصولگرا و همچنین رسانه های وابسته به نهادهای نظامی و امنیتی منتشر شده از اکبرهاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از کسانی که نقش مهمی در انتخابات آتی مجلس خبرگان ایفا می کند یاد شده است.
در این ارتباط برخی رسانه ها اعلام کرده بودند که روحانیون اصلاح طلبان همراه با اکبرهاشمی رفسنجانی رییس سابق مجلس خبرگان، علی اکبرناطق نوری، سید حسن خمینی و فرزندان برخی از روحانیون و مراجع تقلید شیعه و رییس کنونی دولت جمهوری اسلامی حسن روحانی که خود یکی از اعضای فعلی مجلس خبرگان و رییس “کمسیون صیانت از رهبری” است قصد حضور در انتخابات مجلس خبرگان رهبری را دارند.
در همین ارتباط اکبر هاشمی رفسنجانی ۱۳ مردادماه در گفت و گویی با هفته نامه طلوع اعلام کرد که “من در مجلس نمی توانم شرکت کنم اما بنا دارم در خبرگان شرکت کنم.”
او که هم اکنون عضو مجلس خبرگان رهبری است، در این گفت و گو با اشاره به اینکه انتخابات مجلس و خبرگان رهبری که در اسفندماه برگزار می شود “مهمترین انتخابات ما هستند” درباره کاندیداتوری حسن خمینی نوه رهبر پیشین جمهوری اسلامی در مجلس خبرگان نیز گفته بود که “حاج حسن آقا واقعا هم صلاحیت بالایی و هم وظیفه دارد ایشان در وضعی نیست که نسبت به آینده کشور بی تفاوت بگذرد منتها تکلیفش را خودش می داند.”
هاشمی رفسنجانی ۲۶ بهمن ماه سال گذشته نیز در گفت و گویی با روزنامه جمهوری اسلامی ضمن تاکید بر”نظارت دائمی” بر “عملکرد” رهبری جمهوری اسلامی در خبرگان، از طرح شورایی شدن رهبری که پیشنهاد خود او و آیت الله خامنه ای پس از مرگ آیت الله خمینی بوده است دفاع کرده بود: “اگر فردا آیتالله خامنهای نباشد، چه کسی را دارید که به عهده بگیرد و مثل ایشان سابقه انقلابی، اجتهاد و آشنایی با همه شرایط کشور و جهان داشته باشند، بخصوص نیروهای مسلح را خوب بشناسند.”
او همچنین تاکید کرده بود: “من میگویم کاری که کردیم، در زمان خودش کار درستی بود. اینکه به دست چه کسی میافتد(رهبری)، یک نگرانی برحق است. امّا اگر اشکالی هست، در عملکرد خبرگان است. اگر خبرگان به وظیفه خودشان درست عمل کنند، در صورت نبودن یک فرد مناسب حتماً میتوانند شورایی کنند. چون قانون شوراشدن هم باز است. شاید در آینده بدون شورا نتوانند کار درستی انجام بدهند. البته این کار تا حدودی به مردم هم بر میگردد، چون اگر مردم نمایندگان خود را درست انتخاب کنند، میتوان امیدوار بود. اتفاق بد در مجلس و هر جای دیگر که مردم بد انتخاب کنند، میافتد. در دنیا هم میافتد. اصلاً شما جایی را پیدا نمیکنید که در عبور از همه گردنههای مشکل، کاملاً درست عمل کرده باشند.”
به نظر می رسد مرگ آیت الله محمدرضا مهدوی کنی رییس مجلس خبرگان رهبری در خردادماه گذشته و بیماری پروستات رهبر جمهوری اسلامی، کهنسالی بسیاری از اعضای کنونی خبرگان رهبری و بیماری و مرگ تعدادی از آنها در دوسال اخیر در کنار پرنفوذ تر شدن آیت الله اکبرهاشمی رفسنجانی به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری گذشته از یک سو و از دیگر سو برگزاری این انتخابات توسط دولت حسن روحانی که یکی از نزدیکترین افراد به هاشمی رفسنجانی است ترس از نتیجه انتخابات آینده مجلس خبرگان و آینده رهبری در جمهوری اسلامی را در میان نزدیکان آیت الله علی خامنه ای افزایش داده و بعید نیست انتخابات ۷ اسفندماه به صحنه رویارویی بی سابقه ای از سوی منصوبان رهبرکنونی جمهوری اسلامی با هاشمی رفسنجانی و همفکران اوتبدیل شود.