سینا حسینی
با نزدیک شدن به زمان انتخابات مجلس هشتم، مشکلات داخلی جناح راست برای رسیدن به نوعی هماهنگی انتخاباتی، بیش از پیش نمایان می شود.
احساس خطر تصمیم گیران جناح راست از بابت اختلافات داخلی فزاینده این جناح، به حدی است که به گزارش روزنا، آیتالله مهدویکنی از جامعه روحانیت مبارز پس از مدتها غیبت از صحنه سیاسی به میدان آمده است تا بلکه همگرایی بین اصولگرایان را تقویت کند. آیت الله مهدوی کنی، پس از هشدار معروف خود از بابت “تکرار مشروطه” در آستانه انتخابات دوم خرداد 76 و سپس، انتقادات خود به خاتمی در دو سال اول ریاست جمهوری وی، به مدت هشت سال خود را از عرصه سیاست ایران به دور نگه داشته بود.
بازگشت مهدوی کنی به صحنه
غروی، سخنگوی جامعهروحانیت مبارز اخیرا از برگزاری جلسه شورای مرکزی این تشکل خبر داده و گفته: با توجه به ارتباطی که 3 گروه منتخب اصولگرا یا همان گروه 6 نفره با آیتالله مهدویکنی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران داشتهاند و مشورتهای صورتگرفته، مهدویکنی به این 3 جریان منتخب اصولگرا پیشنهاد کرده که هر دو نماینده عضو این 3 گروه منتخب جریان اصولگرا، 10 نفر را به عنوان کاندیداهای خود برای تهران معرفی کنند که در واقع 3 گروه روی هم 30 نفر را به عنوان فهرست تهران معرفی میکنند و به این نحو فهرست تهران برای انتخابات مجلس شورای اسلامیاز 3 جریان منتخب اصولگرا انتخاب میشود… تاکنون دو گروه از این 3 گروه منتخب جریان اصولگرا پیشنهاد آیتالله مهدویکنی را پذیرفتهاند و گروه سوم نیز قرار است نظرش را در یک جلسه مشورتی با مهدویکنی در میان بگذارد.
این در حالی است که کمالالدین سجادی سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری درباره این دیدار گفت: تا آنجایی که من به عنوان سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری میدانم، گروه 6 نفره منتخب اصولگرایان به اتفاق هم دیداری با آیتالله مهدویکنی نداشتهاند ولی شاید به صورت جداگانه دیدارهایی صورت گرفته باشد.
در همین ارتباط، اخیرا سایت بازتاب نیز یادآوری کرده: در انتخابات نهم ریاستجمهوری، که شورای هماهنگی نیروهای انقلاب در برگیرنده بیشتر گروههای اصولگرا بود، با آن همه وسعت، نتوانست سبب اجماع بین اصولگرایان شود و با انشعاب از آن، دکتر احمدینژاد، که صرفا در یک یا دو جلسه شورای هماهنگی شرکت کرده بود، رأی مردم را به دست آورد و در مقابل دکتر لاریجانی که کاندیدای مورد حمایت شورای هماهنگی بود، کمترین رأی را در میان اصولگرایان از آن خود کرد. از همین رو، سرنوشت شورایی که تنها نمایندگی سه گروه اصولگرایان را داشت، معلوم است!
اصول گرایان- محافظه کاران- حزب الله
در واکنشی جداگانه، نیروهای موسوم به “حزب الله” نیز تمایل خود را به عدم هماهنگی انتخاباتی با جریانات اصلی جناح راست نشان داده اند. حسین کنعانیمقدم به نمایندگی از “ستاد مرکزی حزبالله” در نشستی مطبوعاتی از تشکیل “ائتلاف بزرگ حزبالله ایران برای انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی” خبر داده و این ائتلاف را فراتر از جناح موسوم به اصولگرا دانسته است: “ائتلاف چتر حمایتی گستردهای دارد که اصولگرایان بخشی از این طیف خواهند بود.” این در حالی است که محسن رضایی هم در گفتوگو با ابرار، به نوبه خود کوشیده میان “اصولگرایان” و “محافظه کاران” مرزبندی کند. وی گفته است: “اصولگراها دو آسیب جدی پیدا کردهاند یکی اینکه مهمانانی که اصولگرایان دعوت کرده بودند از خانه بیرون نرفته و ادعای مالکیت بر خانه اصولگرایان میکنند و رقبای مهمانان ما هم به آنها سند دادهاند یعنی اصلاحطلبان آمدهاند سند اصولگرایی را داده اند به مهمانان اصولگرایان… ما با محافظهکارها در انتخابات شوراها و مجلس هفتم ائتلاف کرده بودیم که البته در ریاستجمهوری نتوانستیم این ائتلاف را ادامه دهیم حالا محافظهکارها که آمدند وارد خانههای ما شدند، صاحبخانه ما شدهاند اصلاحطلبها هم چون میدانند اصولگرایان رقیب جدی آنها هستند مرتب دارند اصولگرایان را نادیده میگیرند و سند خانه اصولگراها را به اسم محافظهکاران میزنند. ما این ظلم مضاعف را کجا ببریم؟”
استقبال سرد از پیشنهاد وحدت گرایانه
تمام این اختلافات در شرایطی بروز می یابد که پیشنهاد محمدجواد لاریجانی مبنی بر “تبدیل شدن تمامی گروههای اصولگرا به یک حزب با پلت فرم واحد در انتخابات مجلس هشتم” با استقبالی در میان جریانات جناح راست مواجه نشده است. وی در توضیح جریان بندی های داخلی جناح راست توضیح داده: “در انتخابات گذشته شاهد حضور آبادگران بودیم، در انتخابات شوراها نیز گروهی به نام حامیان احمدینژاد حضور داشتند؛ البته باید دانست که حامیان احمدینژاد در یک گروه نیستند بلکه حامیان احمدینژاد در احزاب مختلف و گروههای اصولگرا حضور دارند و یک طیف وسیعی را تشکیل میدهند که همه در زیر یک چتر به نام اصولگرایی حضور دارند… در مجلس دوستانمان از جریان اصولگرا حضور دارند که این افراد از احزاب مختلف این جریان هستند ولی بیشترین نفوذ را جبهه پیروان خط امام و رهبری دارد که متشکل از جامعه اسلامیمهندسین و 14 تشکل دیگر است. آنها در حال حاضر بیشترین نفوذ را دارا هستند… به نظر من جریان اصولگرا به نحو احسن از این فرصت طلایی به وجود آمده استفاده نکرده و مغرور شده است.”
به نوشته شرق، اسدالله بادامچیان در مورد پیشنهاد جواد لاریجانی مبنی بر اینکه گروههای اصولگرا همه تبدیل به یک حزب بشوند، گفته است: “این آرزوی قشنگی است ولی بعید است که بتوان آن را محقق کرد… در حال حاضر گروههای اصولگرا با حفظ مبانی دارای سلایق متفاوتی هستند و این کار بعید است که آنها را در قالب یک حزب بتوان گرد آورد.”
تکرار سناریوی ائتلاف از بالا؟
به هر ترتیب، تمامی این اخبار در شرایطی منتشر می شود که برخی تحلیل گران معتقدند، هنوز هم این امکان منتفتفی نیست که علی رغم تمامی اختلافات داخلی جناح راست، در “دقیقه 90” نوعی دخالت از بالا جریانات داخل یاین جناح را به نوعی اجماع برساند. اگرچه تحلیل گران دیگری نیز هستند که معتقدند، عملکرد منفی دولت نهم و هوادارانش، که در کاهش شدید هواداران احمدی نژاد در نظرسنجی های اخیر بروز داشته، و افزایش شدید نارضایتی عمومی از دولت بر اثر اتفاقاتی چون سهمیه بند بنزین نمودهای آن بوده است، تمایل جریانات راست گرا به ائتلاف با حامیان دولت را به حداقل رسانده است. این تحلیل گران، با یادآوری شکست انتخاباتی فاحش حامیان دولت در انتخابات شوراها، تن دادن بسیاری از جریانات جناح راست به گره زدن سرنوشت انتخاباتی خود به هواداران دولت را، ضعیف ارزیابی می کنند.