ابراهیم کاشفی
سردار یحیی رحیم صفوی که از دیروز با انتصاب فردی جدید در راس این نهاد نظامی به فرمانده سابق سپاه تبدیل شده است در اولین اظهار نظر خود پس از صدور حکم جدید، اعلام کرد از یک ماه و نیم پیش در جریان این تغییر قرار گرفته و خود را برای آن آماده کرده بود.
رحیم صفوی که این اظهارات را در برنامه تلویزیونی خبر نیمروز بیان می کرد، افزود: “احکام حضرت آقا بیشتر از 10 سال طول نمیکشد و نمونه آن را در حکم علی لاریجانی در زمان تصدی ریاست سازمان صدا و سیما شاهد بودیم.”
یادآوری می شود که فرمانده قبلی سپاه، رحیم صفوی، حدود 18 سال در پست خود خدمت کرد و سرانجام نیز در پی پافشاری خود – که در کنار عوامل دیگر، از دخالت های باپشتوانه بالای قائم مقام خود ذوالقدر در تصمیم گیری های کلان سپاه و ناراضی بود - از سمت خود کنار رفت.
صفوی در اظهارنظری دیگر، با اشاره به حکم جدید مقام معظم رهبری به عنوان دستیار و مشاور عالی فرماندهی کل قوا در امور مرتبط با نیروهای مسلح، خاطرنشان کرد: “این برای اولین بار است که حضرت آقا یک فرمانده نظامی را پس از پایان ماموریتش در کنار خود میبرند و مسئولیتی به او میدهند.”
یک روز پس از اعلام این تغییر در راس نیروی نظامی سپاه از سوی ایت الله خامنه ای رهبری جمهوری اسلامی واکنش ها و گمانه زنی ها در این زمینه آغاز شده است. تغییری که بسیاری آن را ناگهانی و در جهت تحولات بین المللی و اندکی نیز امری طبیعی خوانده اند.
محسن سازگارا، یکی از بنیانگذاران سپاه پاسداران، در مورد این تغییر، با تاکید بر اینکه “هنوز برای اظهار نظر در این باره زود است” به رادیو فردا می گوید: “تغییر و تبدیلی این چنین و اعلام خبر آن در ساعت نه و نیم شب، به طور قطع، نشان از تصمیمی فوق العاده دارد.”
از سوی دیگر خبرهای منتشره حاکی از نزدیکی فرمانده جدید سپاه با محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران است. در همین ارتباط، اسم عزیز جعفری در پای نامه مریدانه ۳۳ فرمانده جنگ به محسن رضایی دیده می شود. این نامه که تیرماه ۷۶ و همزمان با پذیرش استعفای سه سال قبل (سال ۷۳) محسن رضایی و برکناری وی از فرماندهی سپاه پاسداران از سوی رهبر جمهوری اسلامی نوشته شد، آمده بود: “اگر بعد از رهبرمان شما را مرادی که ما را وصل به قبله مان نموده بدانیم، سخنی به گزاف و از روی احساسات نگفته ایم. نگرانی ما در این گفته ها این است که شما در عین آشنایی، غریبید. کمتر کسی محسن آشنای امام و رهبری را می شناسد، همان که امام فرمودند، من او را دوست دارم. برای ما و جامانده های قافله شهادت، حضور در کنار شما نوعی آرامش بود، دیدن تان نگرانی هایمان را برطرف و حضورتان قوت قلب مان بود. شما ستاره درخشان و تابناک سپاه پاسداران، این نهال نویدبخش انقلاب بودید. ما شما را بنیانگذار بسیاری از ارزش ها می دانیم و فضای دیدتان آنقدر عمیق بود که خیلی ها در آن سردرگم می شدند.”
محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه هم در سال های جنگ از عزیز جعفری به عنوان دقیق ترین فرمانده سپاه در جنگ یاد کرده بود.
سایت بازتاب که نزدیک به این سردار سابق سپاه است در پی خبر انتصاب فرمانده جدید سپاه، در معرفی وی نوشت: “محمدعلی جعفری پس از شروع جنگ به عنوان یک بسیجی به جبهه رفته و در سال 1360 به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و به دلیل ضرورت جبههها تا پایان جنگ به صورت پیوسته و به عنوان فرمانده قرارگاههای عملیاتی غرب و جنوب مشغول خدمت شد و در سمتهایی چون معاونت عملیات سپاه سوسنگرد، فرماندهی تیپ عاشورا و فرماندهی قرارگاه قدس و قرارگاه نجف خدمت کرد… او همچنین دوره فرماندهی و ستاد که یکی از دورههای عالی نظامی است را در سالهای 71 و 72 در دانشگاه جنگ سپاه گذراند و مدتی نیز در دورههای دافوس سپاه به تدریس پرداخت. وی همزمان با تحصیل به عنوان مسئول عملیات ستاد مشترک و جانشین نیروی زمینی سپاه مشغول خدمت بود و از سال 1371 مسئولیت فرماندهی نیروی زمینی سپاه را به مدت سیزده سال بر عهده گرفت که در پنج سال آخر آن، مسئولیت فرماندهی قرارگاه ثارالله تهران نیز بر عهده وی بود.”