همه کالا ها تا پنجاه درصد گران شده

نویسنده
نازنین کامدار

» باز هم وعده دولت: قیمت ها افت می کند

درحالی که وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت محمود احمدی نژاد روز گذشته از کاهش بهای کالاهای مصرفی خبر داده است، رسانه های داخلی گزارش هایی را مبنی بر افزایش 30 تا 50 درصدی قیمت ها و نیز نایاب شدن برخی کالاها منتشر کرده اند.

این شرایط در حالی ست که بهای ارز طی روزهای گذشته با افت همراه بوده و به دلیل عدم واردات در چند هفته ای که قیمت دلار به بالای 3000 تومان رسید،بازار کالاهای مصرفی نباید شاهد جهش قیمتی باشد.
بنا به گزارش سایت فرارو، در تازه ترین گزارش ها، بهای کالاهای ضروری نظیر برنج، روغن و قند و شکر طی روزهای گذشته به شدت افزایش یافته و حتی روغن به دلیل کمیاب شدن دچار بازار سیاه شده است.
فرارو در گزارشی که دیروز منتشر کرده آورده است: “این روزها افزایش قیمت‌ها به یک پدیده عادی تبدیل شده است. هر روز که برای خرید کالایی به خرده فروشی‌های سطح شهر مراجعه می‌کنیم با قیمت‌های جدید روبرو می‌شویم و حتی فروشندگان این کالاها هم اعلام می‌کنند که در هر نوبتی که اقدام به خرید کالا می‌کنند با افزایش قیمت 30 تا 50 درصدی مواجه می‌شوند.فروشندگان اذعان می‌کنند در بسیاری از کالاها قیمت مصوبی وجود ندارد یا حتی اگر قیمتی هم از سوی دولت و تعزیرات مشخص شده باشد با این قیمت‌ها نمی‌توان کالا را خرید و عرضه کرد”.

فرارو افزوده است: “یکی از خرده فروشان کالا در سطح شهر تهران می‌گوید مأموران تعزیرات به واحد صنفی او مراجعه کرده و از او خواسته‌اند که برنج هندی را به قیمت 2800 تومان بفروشد و او فاکتوری ارائه کرده است مبنی بر اینکه برنج هندی را به قیمت 3400 تومان خریداری کرده و به قیمت 3700 تا 3800 تومان عرضه می‌کند اما مأموران تعزیرات پافشاری کرده‌اند که یا باید به این قیمت بفروشید و یا نباید چنین کالایی را عرضه کند.از او در خصوص افزایش روغن‌نباتی سؤال می‌کنم، پاسخ می‌دهد: روغن 5 کیلویی در بازار نایاب است و نمی‌توان با قیمت مصوب آن را تهیه کرد. او همچنین می‌گوید که قیمت تهیه شده برای روغن 5 کیلویی 17 هزار تومان است اما بین 22 تا 25 هزار تومان فروخته می‌شود.یکی دیگر از کسبه خرده فروش در خیابان طالقانی در پاسخ به سؤالی در خصوص روغن 5 کیلویی اعلام می‌کند این کالا را ندارد و به دلیل مشخص نبودن قیمت آن و همچنین کمبود توزیع آن نمی‌توان آن را عرضه کند.او قیمت روغن یک لیتری لادن را 3800 تومان اعلام می‌کند.تولید‌کنندگان روغن‌نباتی قیمت این کالای استراتژیک را نسبت به یک سال و نیم گذشته به صورت قانونی 80 درصد افزایش داده‌اند اما گویا شرکت‌های پخش این کارخانجات و همچنین شبکه مویرگی توزیع علاقه به افزایش قیمت بیشتر این کالاها داشته و دارند”.

خبرگزاری مهر نیز درباره بهای برنج و جهش قیمتی آن می نویسد: “قیمت هر کیلوگرم برنج هندی در بهمن ماه سال گذشته 2200 تا 2500 تومان بود، اما این کالا در حال حاضر به قیمت 3800 تا 4000 تومان عرضه می‌شود. افزایش قیمت برنج وارداتی بر روی قیمت برنج‌های داخلی نیز تأثیر مستقیم گذاشته است، به طوریکه در حال حاضر برنج درجه یک هاشمی در سطح شهر تهران بین 5200 تا 6200 تومان بسته به گونه‌های مختلف آن عرضه می‌شود و برنج درجه یک گلستان در بسته‌بندی یک کیلوگرمی 6350 تومان عرضه می‌شود”.

مهر می نویسد:” قیمت کالاهای خارجی باثبات و رکود مواجه است و با کاهش قیمت دلار شاهد کاهش قیمت کالاهای خارجی در گروه مواد غذایی و خوراکی است اما این بار نوبت به تولید‌کنندگان داخلی رسیده است که قیمت‌ها را به صورت روزانه افزایش می‌دهند”.

این خبرگزاری در ادامه گزارش خود، بهای کالاهای اساسی را در فروشگاه های زنجیره ای بازتاب داده که نشانگر بی ثباتی و افزایش طی روزهای گذشته است: “در فروشگاه های زنجیره ای، آنچه جلب نظر می‌کند هجوم مردم برای خرید روغن نباتی 5 کیلویی در سبد کالاهای آنها است. در این فروشگاه زنجیره‌ای روغن حلب 5 کیلویی به قیمت 17750 تومان عرضه می‌شود. به سایر قیمت‌ها نگاهی می‌اندازیم روغن مایع فامیلا 3750، برنج 5 کیلویی گلستان 28100، رب یک و یک یک کیلویی 3225 تومان، رب چین‌چین یک کیلویی 2875 تومان، لپه 4800 تومان، عدس 3300 تومان، لوبیای چینی 5950 تومان، لوبیای سفید 4600 تومان، نخود 4600 تومان است. در این فروشگاه زنجیره‌ای پودر ماشین سافتلن 1400 تومان، پودر ماشین پوش 1650 تومان و پودر دستی به قیمت 900 تومان عرضه می‌شود همچنین روغن سرخ‌کردنی در بسته‌بندی 2.700 کیلوگرم به قیمت 10500 تومان عرضه می‌شود و همچنین قیمت ماکارونی 500 گرمی 750 تومان و ماکارونی 700 گرمی 1250 تومان عرضه می‌شود”.

 خبرگزاری فارس هم در گزارشی مشابه از بی تاثیری “تعزیرات” بر قیمت ها خبر داده و می نویسد: “گزارش ها حکایت از آن دارد که اختلاف قیمت‌ها در واحدهای خرده فروشی و سایر فروشگاه‌ها باعث سردرگمی مردم در خرید می‌شود و به نظر می‌رسد باید مسئولان در شبکه پخش و توزیع خود و همچنین اصلاح نظام توزیع ساماندهی لازم را داشته باشند.استفاده از سیستم‌های تعزیرات و سختگیری‌های بازرسی نمی‌‌تواند روش مناسبی برای کنترل بازار در شرایط فعلی باشد؛ چرا که هر چه سختگیری در نظام توزیع بیشتر باشد کالا در شبکه زیرزمینی توزیع شده و تاوان گران فروشی‌ها و افزایش قیمت‌ها فقط مصرف‌کننده نهایی می‌دهد. بازرسی و سیستم‌های تعزیراتی در کنار تقویت طرف عرضه و همچنین مدیریت طرف تقاضا می‌تواند تأثیرگذار باشد”.

افزایش محسوس قیمت کالاهای اساسی در حالیست که دولت مدت هاست نرخ تورم را “محرمانه” کرده تا شیب تند آن مشخص نشود، با این حال هفته گذشته روزنامه دنیای اقتصاد از طریق محاسبه نرخ تورم مهرماه، اعلام کرد که تورم در ایران پس از بحران سال ۷۴، رکوردی تاریخی را شکسته و به ۵۰ درصد رسیده است؛رقمی که به گفته این روزنامه در صورت اعلام واقعی آمارها، تایید خواهد شد.
افزایش لجام گسیخته قیمت ها با وجود افت قیمت ارز در حالیست که مهدی غضنفری دیروز و در فقدان آمارهای مستقل، مدعی کاهش قیمت ها شده است.

به نوشته ایسنا، وزیر صنعت،معدن و تجارت گفته است: “پس از التهاب در بازار و نوسان قیمت کالاها هم اکنون با اقدامات انجام شده شرایط بازار رو به بهبودی است. کالاهای اساسی به میزان کافی ذخیره شده اند و هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد. با توجه به تدابیر اندیشیده شده و میزان ذخایر کالاهای اساسی نیازی به اعمال سیاستهای سختگیرانه تری نیست و شاهد عادی شدن شرایط بازار هستیم. در یک فاصله زمانی، افت نرخ دلار تاثیرش را بر بازار خواهد گذاشت و قطعا شاهد کاهش قیمت کالاها خواهیم بود.”

او همچنین “بازگشت به کوپن” را تکذیب نکرده و گفته است: “دولت در خصوص کالاهای کوپنی هیچ تصمیمی ندارد اما این آمادگی وجود دارد که هر لحظه ای که اراده کند اقدامات لازم صورت پذیرد”.