کاترین باتلر
انتظار می رفت سخنرانی محمود احمدی نژاد اوج شادمانی ها و جشن های سی امین سالگرد باشکوه انقلاب اسلامی ایران باشد. اما هنوز پانزده دقیقه از شروع سخنرانی وی نگذشته بود که مردم شروع به ترک مراسم کردند.
ظاهرا شرکت کنندگان در این مراسم،تندروهای محافظه کار و حامیان احمدی نژاد بودند که برای بزرگداشت انقلاب 1979 به خیابان ها آمده بودند و شعار همیشگی “مرگ بر آمریکا” را سر داده بودند. به تصور ما غربی ها، این گروه از افراد همان هایی هستند که از رویکرد آشتی ناپذیری با سایر کشورها کورکورانه پشتیبانی می کنند.
با توجه به واکنش دوستانه نسبی احمدی نژاد به پیام آشتی جویانه اوباما، در میان جمعیت این احساس قوی به چشم می خورد که حتی این افراد هم از انتقادات تشریفاتی علیه آمریکا خسته شده اند و در صدد سازش با ایالات متحده هستند.
در صف های جلوی جمعیت، زنان چادری با شور و شوق شعار می دادند. اما جایی که من ایستاده بودم – درست زیر میدان آزادی که در دهه 1970 بنا شده و نماد انقلاب است – به علت شوخی و صحبت مردم با یکدیگر طی سخنرانی احمدی نژاد، فضای موجود مانند یک مسابقه قابل پیش بینی فوتبال بود که مردم علاقه ای به دنبال کردن آن نداشتند. مردی که در حال ترک کردن مراسم بود، با اشاره به سخنان رییس جمهور گفت “مزخرف می گوید”.
در همان لحظه احمدی نژاد با غرور فراوان در حال ایراد سخنانی درباره تولید آلومینیوم، تعداد خطوط جدید تلفن و افزایش چشمگیر صنعت گردشگری در ایران بود. زنی به آرامی به همسرش گفت “آیا او دارد در مورد ایران صحبت می کند؟ پس چرا هیچ اشاره ای به تورم بیست درصدی، بیکاری و بحران اقتصادی نمی کند؟” وقتی که احمدی نژاد گفت ایران همه چیز را مدیون خداست، مرد دیگری به کنایه گفت “جای شکرش باقیست که رییس جمهور، خدا را مسوول افزایش قیمت ها نمی داند”.
در عین حال افراد بسیاری در میان جمعیت بودند که با باور قلبی پلاکاردهایی را حمل می کردند که بروی آن شعارهایی نظیر “سی سال آزادی، سی سال افتخار” به چشم می خورد. به گفته سمیه شاهی دانشجوی 23 ساله و یکی از شرکت کنندگان در این مراسم، “ما به اوباما اطمینان نمی کنیم”. با این حال تعداد شرکت کنندگان (400 هزار نفر از جمعیت ده میلیونی تهران) برای بزرگداشت چنین سالگرد خجسته ای اصلا چشمگیر و تاثیرگذار نبود. هنگامی که احمدی نژاد از آمادگی خود برای گفتگو با اوباما سخن گفت، مردم با شعارهای خود او را مورد حمایت و تشویق قرار ندادند. مجید احمدی یکی از حاضران در این مراسم گفت “ برای ما بهتر است تا با اوباما گفتگو کنیم، و آمریکاییها نیز باید به حرف های ما گوش کنند”.
اما میلیون ها ایرانی دیگر که در بزرگداشت پیروزی انقلاب شرکت نکرده بودند با وجود طرفداری از سیاست هسته ای جمهوری اسلامی، در انتظار پایان انزوای ایران، و سازش با آمریکا هستند. یک دانشجوی چادری گفت ”شما در غرب باید آنچه در ایران می گذرد را کاملا درک کنید. مردم ایران مخالف گفتگو با ایالات متحده نیستند.” به اعتقاد این دانشجو، احمدی نژاد “مضحک” است و علی رغم میل ایرانیان مقابله با سایر کشورها را برگزیده است.
منبع: ایندیپندنت، 11 فوریه