منتظر دادگاه قاضی و آمران کهریزک هستیم

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» اعتراض خانواده امیر جوادی فر

خانواده امیر جوادی فر، یکی از قربانیان بازداشتگاه کهریزک، به حکم صادره از سوی سازمان قضایی نیروی مسلح اعتراض کرده و به “روز” گفته اند: “باید مشخص شود چرا بچه ها را به بازداشتگاهی فرستاده اند که خارج از نظارت سازمان زندان ها بوده و آیا مقامات بالاتر خبر داشتند و بودجه کهریزک توسط کدام نهاد تامین می شده است”.

براساس حکمی که ازسوی شعبه اول دادگاه نظامی سازمان قضایی نیروهای مسلح صادر شده، دو متهم پرونده کهریزک به اعدام و 9 متهم دیگر به حبس، شلاق، انفصال از خدمت و پرداخت دیه محکوم شده اند و سردار رجب زاده، فرمانده نیروی انتظامی تهران در سال 88 نیز تبرئه شده است.

بابک جوادی فر، برادر امیرجوادی فر به “روز” می گوید که خانواده او خواهان محاکمه آمران پرونده کهریزک و قاضی ای هستند که دستور انتقال امیر را به بازداشتگاه کهریزک داده است.

پیش از این، صالح نیکبخت، وکیل خانواده امیر جوادی فر هم به “روز” گفته بود که حکم صادره دارای تعارض اساسی است و طبق کیفرخواست تنها ضربات و صدمات وارده به تنهایی موجب قتل مقتولین نشده بلکه آنچه موجب قتل شده وضعیتی بوده که برای بازداشت شدگان به وجود آمده بود و آنان را در آن شرایط چنان ضعیف کرده بود که نمی توانستند آن ضربات را متحمل شوند. لذا محکومیت دو درجه دار که هر دو استوار دوم هستند به عنوان افسر نگهبان، بدون توجه به مسئولیت کیفری کسانی که آن وضعیت را ایجاد کرده بودند، به دور از عدالت است و چنین حکمی در ذات خود دارای تناقض می باشد.

او همچنین خبر داده بود که به عنوان وکیل خانواده جوادی فر، به حکم صادره برای برخی از متهمان پرونده نیز اعتراض خواهد کرد.

 خانواده محسن روح الامینی، دیگر جان باخته بازداشتگاه کهریزک نیز در گفتگو با هفته نامه مثلث، چاپ تهران، خواستار محاکمه سعید مرتضوی، معاون او و دادیاری شده بودند که به دستور مرتضوی، احکام انتقال بازداشت شدگان به بازداشتگاه کهریزک را نوشته بود.

عبدالحسین روح الامینی، پدر محسن روح الامینی گفته بود که “درباره بخشی از پرونده کهریزک که مربوط به دادستان سابق تهران و معاون او به عنوان قضات دستور دهنده اعزام بازداشت شدگان به کهریزک بوده، اقدامی انجام نشده است.”

 

حکمی براساس کیفرخواست

بابک جوادی فر، حکم صادره را در چارچوب کیفرخواست تنظیم شده از سوی دادستان نظامی ارزیابی می کند و به “روز” می گوید: “از همان جلسه اول دادگاه، هم خانواده ها و هم وکلا نسبت به بخش هایی از کیفرخواست اعتراض کردند که بخشی از این اعتراض ها مورد توجه قرار گرفت و بخش هایی مورد قبول واقع نشد و حکم صادره براساس همان کیفرخواست تنظیم شده از سوی دادستان نظامی صادر شده است.”

وی می افزاید: “مساله اصلی این است که اعلام شده علت مرگ بچه ها، مجموع ضربات وارده به آنها بر اثر شرایط بد بازداشتگاه بوده است.اما سئوال اساسی این است که اگر امیر و بقیه بچه ها در محیطی بودند که در آن شرایط مناسب برای زندگی اولیه مهیا بود وامکان تنفس داشتندو آب و غذای مناسب به آنها داده می شد و پزشک و درمانگاه مناسب وجود داشت و داروی مورد نیاز در اختیار آنها قرار داده می شد، آیا ضرب و شتم های صورت گرفته باز هم باعث شهادت آنها می شد یا نه؟”

 

آیا مقامات بالاتر خبر داشتند؟

برادر امیر جوادی فر تاکید می کند: “اعلام کرده اند که همزمان با ضرب و شتم، شرایط نگهداری هم در شهادت بچه ها دخیل بوده است پس باید به این پرداخته شود که چرا بازداشتگاهی وجود داشته که زیر نظرسازمان زندان ها نبوده و بگویند بودجه این بازداشتگاه، توسط کدام نهاد تامین می شده است و اگر غذایی به بچه ها می دادند از کجا تامین می شد؟ آیا مقامات بالاتر خبر داشتند؟ چرا بازداشت شدگان بعد از انتخابات به این بازداشتگاه منتقل شدند؟ همه این مسائل باید در دادگاه انتظامی قضات بررسی شود و ما بی صبرانه منتظر برگزاری این دادگاه هستیم.”

برادر امیر جوادی فر تصریح می کند: “مساله اساسی این است که اگر دستور قضایی وجود نداشت که بچه ها را به کهریزک منتقل کنند، عملا سایر اتفاقات نمی افتاد و اگر این بچه ها به اوین یا بازداشتگاه دیگری که زیر نظر سازمان زندان ها اداره می شد منتقل می شدند این اتفاقات نمی افتاد. لذا باید هر چه زودتر دادگاه قضات برگزار شود.”

بابک جوادی فر، سپس به نقص کیفرخواست صادره در دادگاه نظامی اشاره می کند: “به اعتقاد ما، در شهادت امیر، محسن و محمد، به همان اندازه که ضرب و شتم ها دخیل بود، شرایط نگهداری هم دخیل بود و متاسفانه این قضیه در کیفرخواست مورد توجه واقع نشده و ما صد در صد به این مساله اعتراض می کنیم.”

            وی با اشاره به حکم صادره برای رئیس بازداشتگاه کهریزک می گوید: “طبق قرائن و شواهد و شهادت بچه هایی که از بازداشتگاه کهریزک آزاد شده اند و در دادگاه نیز شهادت دادند، رئیس بازداشتگاه کهریزک در روز آخر چندین ضربه به امیر زده است، در نتیجه یکی از اتهاماتی که در مورد ایشان مطرح است مشارکت در قتل است اما متاسفانه از این اتهام تبرئه شده و ما به این مساله اعتراض داریم.”

برادر امیر جوادی فردرباره صدور حکم اعدام برای دو تن از افسر نگهبانان بازداشتگاه کهریزک می گوید: “واقعیت این است که طبق ضوابط و قوانینی که در داخل زندان وجود دارد، تنها کسانی که مستقیما با زندانیان ارتباط دارند افسر نگهبان ها هستند و در چند روزی که بچه ها در کهریزک بودند، دو نفری که برایشان حکم قصاص صادر شده، مستقیما با بچه ها در ارتباط بودند و به شدت بدرفتاری و ضرب و شتم کرده اند. در روز دیگری افسر نگهبان دیگری هم بوده که برخورد بسیار خوبی با بچه ها داشته و حتی آنها را به هواخوری هم برده است. یعنی اینطور نبوده که این افراد مجبور بوده باشند با بچه ها بدرفتاری کنند و این دو نفر هم می توانستند جور دیگری برخورد کنند که متاسفانه نکردند.”

سردار رجب زاده، فرمانده وقت نیروی انتظامی تهران بر اساس حکم صادره از همه اتهامات تبرئه شده است، از بابک جوادی فر می پرسم آیا نسبت به تبرئه او نیز اعتراضی دارید؟

او پاسخ می دهد: “مساله این است که سردار رجب زاده در کنفرانس رسانه ای اعلام کرده بود که کسی در بازداشتگاه کهریزک کشته نشده و این مساله در دادگاه نیز مطرح شد اما او تکذیب کرد و گفت من چنین حرفی نزده ام. دادگاه هم به این نتیجه رسید که او نقشی در قضایا نداشته و او را تبرئه کرد. اما اگر وکیل ما که تمام پرونده 3 هزار صفحه ای را خوانده به این نتیجه برسد که نمی بایست سردار رجب زاده تبرئه می شد، به حکم صادره نسبت به او نیز اعتراض خواهد کرد.”

بابک جوادی فر در پایان برگزاری دادگاه کهریزک را گامی رو به جلو ارزیابی می کند: “این دادگاه قدمی رو به جلو است از این جهت که قانون برای همه افراد مملکت یکسان باشد و من تشکر می کنم ازسازمان قضایی نیروهای مسلح و همه کسانی که در برگزاری این دادگاه دخیل بودند و انشاالله دادگاه قضات نیز هر چه سریع تر برگزار شود.”