اسفندیار صفاری
با انتصاب محمد باقر ذوالقدر به سمت ”معاون ستاد کل نیروهای مسلح در امور بسیج” ماجرای برکناری یا استعفای وی از معاونت امنیتی و انتظامی وزارت کشور پایان گرفت. مصطفی پور محمدی 3 روز قبل گفته بود که دوست ندارد ذوالقدر را ازدست بدهد.
رهبر جمهوری اسلامی عصر روز سه شنبه طی حکمی که خبرگزاری های رسمی انتشار یافت، دستور بازگشت ذوالقدر به لباس نظامی را صادر کرد و وی را به سمت “معاونت ستاد کل نیروهای مسلح درامور بسیج” منصوب کرد.
این سمت تا قبل از انتصاب روز گذشته ذوالقدر وجود نداشته و به نظر می رسد که به دنبال تغیرات ساختاری در سپاه و بسیج و سپردن فرماندهی هر دو نیرو به رضا جعفری ایجاد شده است. این در حالی است که شرح وظایف پست جدید هرچه باشد، این سمت پایین تر از سمت ذوالقدر پیش از ورود به وزارت کشور (قائم مقام فرماندهی کل سپاه پاسداران) است.
رهبر جمهوری اسلامی در حکم خود خطاب به معاون برکنار شده امنیتی و انتظامی وزارت کشور، از وی با عنوان فردی “تعهد و دارای سوابق مدیریت در سطوح عالی” نام برده، و نیز بر این نکته تاکید کرده که این معاونت جدید برای گسترش بسیج در “همهی عرصههای زندگی” و “تقویت کمی و کیفی نیروی مقاومت بسیج” چنین معاونتی در ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل شده است.
انتصاب ذوالقدر به این سمت در حالی صورت می گیرد که از اواخر هفته گذشته اخبار ضد و نقیضی در خصوص برکناری یا استعفای وی در رسانه ها منتشر شده بود.
سایت ها و خبرگزاری های نزدیک به دولت اولین مرجع انتشار اخبار مربوط به برکناری محمد باقر ذوالقدر قائم مقام فرمانده پیشین سپاه پاسداران، و معاون امنیتی و انتظامی دو سال اخیر وزارت کشور بودند.
پس از آن مصطفی پور محمدی وزیر کشور روز شنبه 17 آذر با تاکید بر این که دوست ندارد ذوالقدر را از دست بدهد، ادعا کرد “آقای ذوالقدر از چند وقت پیش گفته بودند که به کارهای مطالعاتی علاقهمند هستند و میخواهند از حجم کارهای اجراییشان کاسته شود که من با آن موافق نبودم”.
وی گفت “همچنین چندی پیش از ستاد کل نیروهای مسلح درخواست شد که میخواهند از این نیروها استفاده کنند. آقای ذوالقدر از نیروهای خوب و بسیار متعهد است که من دوست نداشتم ایشان را از دست بدهم. ایشان کارشناس توانمندی است”. پور محمدی گفت “بحث آقای ذوالقدر باید به وقت مناسبی سپرده شود. خود آقای ذوالقدر باید در این رابطه توضیح دهد”.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا نیز روز شنبه ابتدا به نقل از یک مقام آگاه در ستاد کل نیروهای مسلح خبر دادکه “محمدباقر ذوالقدر قائم مقام و معاون امنیتیوانتظامی وزیر کشور برای ادامه خدمت به نیروهای مسلح باز میگردد”.
ایرنا، ساعتی بعد در خبری که عنوان “خبرتکمیلی” را بر خود داشت به نقل از وزیر کشور درخصوص تداوم یا قطعهمکاری وزارت کشور با محمدباقرذوالقدر قائم مقام و معاون امنیتی و انتظامی این وزارتخانه نوشت “همچنان در خدمت آقای ذوالقدر هستیم”. پور محمدی گفته بود “بحثها با نهادهایی کهآقای ذوالقدر را درخواست کردهاند، ادامه دارد”.
از خانه امنیت به خانه نظام
وقتی سایت تابناک نزدیک به محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه در خصوص برکناری ذوالقدر گزارش داد که ”صبح روز یکشنبه هفته گذشته، یک مقام خارج از وزارت کشور در نامهای خطاب به وزیر کشور خواستار عزل فوری محمدباقر ذوالقدر، قائممقام وزارت کشور و دبیر شورای امنیت کشور شده است”، بخشی از ماجرای ذوالقدر و علت برکناری وی معلوم شد.
روزنامه همشهری نیز شنبه گذشته با انتقاد شدید از برکناری ذوالقدر آن را “رفتاری پرهزینه” نامید و نوشت ”اگرچه در خبرهای رسمی سخن از استعفاست ولی واقعیت حکایت دیگری دارد”.
این روزنامه علت برکناری ذوالقدر را ارائه تحلیلی متفاوت با احمدی نژاد عنوان کرد و نوشت که او “بهدلیل ارائه تحلیلی که با نگاه و تبلیغات رایج مسئولان عالی دولت انطباق کامل نداشت برکنار شد”.
برخی دیگر از رسانه ها نیز دلیل اصلی کنارهگیری ذوالقدر از وزارت کشور را “مباحث مربوط به چگونگی برخورد با ناامنیهای احتمالی در صورت تشدید فشارهای خارجی و بیتوجهی به برنامهریزیهای پیشبینیشده در این مورد” ذکر کرده اند.
هنوز معلوم نیست که منشاء اصلی اختلاف میان احمدی نژاد و ذوالقدر که از مخالفان سرسخت اصلاحات، و از تصمیم سازان آن چه با عنوان “حزب پادگانی” در کشور از آن یاد می شود، بر سر چیست.
اگرچه در حکم روز گذشته رهبر جمهوری اسلامی ذکر شده که انتصاب ذوالقدر “به پیشنهاد ستاد کل نیروهای مسلح” صورت گرفته ولی فیروز آبادی دو سال پیش در چنین روزهایی در مراسم معارفه ذوالقدر به عنوان معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور گفته بود “ما از امروز آقای ذوالقدر را عضو دولت میشناسیم و میگوییم جناب آقای دکتر محمدباقر ذوالقدر ورودتان را به دولت و خانه امنیت ملت تبریک میگوییم”.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این بار در معارفه ذوالقدر چه خواهد گفت؟