آرش معتمد
رهبران دستگیر شده بهاییان
همزمان با افزایش برخوردها با بهاییان ایران و دستگیری های تازه، آیت الله حسینعلی منتظری، به عنوان یکی از مهم ترین مراجع شیعیان، تاکید کرد که “بهائیان ایران از حقوق شهروندی برخوردار می باشند.” این سخنان در شرایطی منتشر شده که دستگیری چند تن از مدیران جامعه بهائی در ایران نگرانی های جدیدی را در زمینه نقض حقوق اقلیت های مذهبی در کشور دامن زده است.
به دنبال دستگیری فریبا کمال آبادی، وحید تیز فهم، جمال الدین انجانی، عفیف نعیمی، مهوش ثابت، بهروز توکلی و سعید رضائی، در روز 25 اردیبهشت، و همچنین چراغعلی احمدی، چنگیز درخشانیان و سیمین گرجی که به گفته دیان علایی سخنگوی جامعه بین المللی بهایی در شمال ایران دستگیر شده اند، آیت الله منتظری در پاسخ به سئوالی تصریح کرد: “فرقه بهائیت چون دارای کتاب آسمانی همچون یهود، مسیحیان و زرتشتیان نیستند در قانون اساسی جزو اقلیت های مذهبی شمرده نشده اند، ولی از آن جهت که اهل این کشور هستند حق آب و گل دارند و از حقوق شهروندی برخوردار می باشند، همچنین باید از رافت اسلامی که مورد تاکید قرآن و اولیاء دین است بهره مند باشند”.
احمد منتظری فرزند آیت الله منتظری نیز در گفت وگو با رادیو فردا در این باره گفته است: “حقوق شهروندی اولین چیزی است که باید به کسانی که در یک حکومت به قانون آن عمل می کنند و مالیات می پردازند، تعلق گیرد.”
به گزارش بی بی سی، مجتبی لطفی، مسئول امور اطلاع رسانی دفتر آیت الله منتظری می گوید پرسشهای زیادی در مورد فعالیتهای بهائیان به دفتر آیت الله منتظری رسیده و آنچه آیت الله منتظری مطرح کرده در واقع پاسخی به این پرسشها بوده است.
به بیان آقای لطفی، آیت الله منتظری نظر خود را در خصوص بهائیان چنین منعکس کرده است که: “این فرقه جزو کفار محسوب می شوند، اما کافر حربی نیستند و کافر ذمی هم نیستند چون کتاب آسمانی شان نه تورات است، نه انجیل است و نه زبور اما (بهائیان) کافر معاهد یا مستأمنند، به این معنی که در امان و عهد حاکمیت اسلامی اند و مادامی که فعالیتی علیه حاکمیت اسلامی انجام ندهند از حقوق شهروندی برخوردارند چون به هر حال حق آب و گل دارند، مالیات می پردازند و غیره”.
سخنان بی سابقه آیت الله منتظری در شرایطی منتشر می شود که فشار بر جامعه بهائیان ایران چنان افزایش یافته که بانی دوگال فرستاده بهائیان در سازمان ملل متحد، دولت ایران را به تلاش برای ریشه کن کردن بهائیان به دلیل مذهبشان متهم کرده است.
اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیه ای از ایران خواسته است تا سرکوب بهائیان را متوقف و افراد بازداشت شده را آزاد کند.اتحادیه اروپا در بیانیه خود که روز چهارشنبه منتشر شد همچنین از “نگرانی جدی خود درباره ادامه تبعیض سازمان یافته و آزار بهائیان ایران به دلیل مذهبشان” خبر داده است. رهبران جامعه بهاییان ایران معتقدند این دستگیری ها که به دنبال انفجار حسینیه رهپویان شیرازانجام شده، نشانگر آن است که “رژیم جمهوری اسلامی می خواهد به بهانه این انفجار، بسیاری دیگر از مخالفین به ویژه بهائیان رادستگیر کرده و روانه زندان و محاکم انقلاب کند.” حال آنکه “گروهی که بازداشت شده اند، تمامی اعضای محفل ملی غیر رسمی بهائیان ایران هستند که وظیفه بررسی مشکلات بهائیان ایران را به عهده داشتند.”
بانی دوگال، نماینده ارشد جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل متحد در خصوص بازداشت این افراد گفته است: “تنها جرم بازداشت شدگان اعتقاد به دیانت بهایی است”. جامعه بین المللی بهائیان همچنین بازداشت اخیر رهبران مذهبی این گروه را ناشی از تعصب مذهبی دانسته است. اما سخنگوی دولت نهم ضمن تایید خبر بازداشت این بهائیان، علت بازداشت آنها را “اقدام علیه امنیت ملی” دانسته و گفته است: “اینها گروهی هستند که علیه منافع کشور اقدام کرده اند و با خارجی ها به ویژه با صهیونیست ها ارتباط داشته اند.” الهام افزود: “این جریان، تشکیلاتی سازمان یافته است که علیه منافع کشور عمل می کند و با بیگانگان مخصوصا صهیونیست ها ارتباط دارد.”
برخورد با بهاییان به ویژه پس از انفجار حسینیه رهپویان شیراز شدت گرفته است. این حسینیه که یکی از مراکز مهم مذهبی شیراز است به دلیل تبلیغات “ضد بهائی” شهرت دارد. وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی اندکی پس از دستگیری بهائیان در تهران با انتشار بیانیه ای از دستگیری عاملین انفجار این مرکز خبر داد؛ امری که باعث شده تا جامعه بهاییان ایران اعلام کند دستگاه های امنیتی در تهران تلاش می کنند با متهم کردن اقلیت بهائی به دست داشتن در این انفجار و دخالت سرویس های اطلاعاتی امریکا و انگلیس در آن، موج تازه ای از سرکوب اقلیتهای دینی را به راه اندازند.
پس از انقلاب اسلامی، به گزارش سایت بهایی ورود نیوز بیش از 200 نفر از اعضاء جامعه بهائی ایران به جوخه های مرگ سپرده شده اند. بنابر گزارش سازمان عفو بین الملل بیش از سیصد هزار بهایی در ایران زندگی می کنند که از بسیاری از حقوق شهروندی خود از جمله تحصیل در دانشگاه ها محرومند.