سارا مقدم
شدت گرفتن حمله علیه شیرین عبادی واکنش های مختلفی را در ایران و جهان درپی داشته است. در آخرین اقدام، دبیر کل سازمان ملل در بیانیه ای از دولت ایران درخواست کرد که از آزار و تهدید شیرین عبادی دست بردارد.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد دیروز در بیانیه ای ضمن حمایت از شیرین عبادی نگرانی شدید خود را از تهدیدهایی که علیه برنده جایزه صلح نوبل اعمال می شود بیان کرد و از دوکت ایران خواست که به این فشارها پایان دهد. در این بیانیه آمده است: “دبیر کل سازمان ملل متحد بشدت نگران گزارشها در مورد شیرین عبادی، وکیل ایرانی، مدافع حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل است. بر اساس این گزارشها عبادی در طی روزهای اخیر تهدید شده، دفتر کانون مدافعان حقوق بشر و دفتر وکالت وی مورد تعرض قرار گرفته و مدارک آنها برده شده ا ند و تجمعات خصمانه در مقابل خانه و دفتر وی بسیج شده اند. دبیر کل از مقامات ایرانی در خواست می کند که فورا برای جلوگیری از هر گونه آزار و اذیت وی اقدام کرده و امنیت و سلامتی وی را تضمین کنند.“
همچنین بیش از پانصد تن از فعالان مدنی و اجتماعی و سیاسی در ایران با انتشار بیانیه ای، پلمب شدن دفتر کار کانون مداقعان حقوق بشر و نیز حمله به شیرین عبادی در دفتر کار و منزلش را محکوم کرده اند. در متن این بیانیه که امضاهای آن ذیل همین خبر به پیوست منتشر می شود، پس از مروری گذرا بر تاریخچه فعالیت و اهداف کانون مدافعان حقوق بشر آمده است: مروری بر فعالیت های این کانون و نقشی که درحمایت ودفاع ازفعالان حقوق بشر و حقوق زنان در ایران داشته است، اهمیت این نهاد مردمی را بر یکایک مدافعان آزادی و برابری خواهی روشن می سازد.سکوت هریک از مدافعین برابری و آزادی درمقابل این اقدام غیرقانونی موجب ادامه اینگونه اعمال سرکوبگرانه خواهد شد.
سپس امضا کنندگان این بیانیه خواستار لغو هرچه سریعتر پلمب این دفتر و ادامه فعالیت های انسان دوستانه و حق طلبانه کانون مدافعان حقوق بشر شده و نوشته اند که ما معتقدیم که بستن دفترکانون مدافعان حقوق بشر، بستن راه حق خواهی نیست. صدای ملت ها، قدرتمندتراز صدای حکومت هاست.
گزارشگران بدون مرز نیز در بیانیه ای، حمله به منزل شیرین عبادی را محکوم کرده است. در بیانیه این سازمان، به توقیف روزنامه کارگزاران اشاره شده و بسته شدن این روزنامه و نیز حمله به منزل شیرین عبادی را سوء استفاده حکومت از شرایط بین المللی توصیف کرده است. گزارشگران بدون مرز می نویسد: جمهوری اسلامی به هر بهانه ای برای به سکوت وادار کردن صدای معترضان متوسل میشود. مثل همیشه دولت ایران از شرایط جهانی سواستفاده میکند تا با مطبوعات غیر دولتی و مدافعان حقوق بشر تصفیه حساب کند. توقیف روزنامه کارگزاران و حمله به منزل شیرین عبادی نشانگر این امر است.
در ادامه این حمایت ها اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان سراسرکشور(دفترتحکیم وحدت )، جاما، جامعه زنان انقلاب اسلامی ایران، جنبش مسلمانان مبارز، حزب ملت ایران، سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی( ادوار تحکیم وحدت)،
شورای فعالان ملی- مذهبی و نهضت آزادی نیز در بیانیه مشترکی برخورد با کانون مداقعان حقوق بشر و شیرین عبادی را محکوم کرده اند. در بخشی از این بیانیه آمده است: ما به حاکمان جمهوری اسلامی ایران یادآور می شویم که اگر دولتی که خود را برآمده از جریان مدعی اصولگرایی میداند همچنان از پذیرش حقوق ملت و مهمترین خواستهای جامعه، که در قانون اساسی متبلور شده است، سر باز زند، نه تنها هویت و مشروعیتش را در معرض تردید و تهدید جدی قرار میدهد که امنیت ملی، کیان کشور، دستاوردهای انقلاب مردمی 1357 و نظام جمهوری اسلامی ایران را به مخاطرهی جدی خواهد افکند. بنابراین، بایسته است که از پیامدهای ناگوار این تصمیم نابخردانه و اقدام غیرقانونی یاد شده به سرعت جلوگیری و با فک پلمب دفتر کانون مدافعان حقوق بشر نسبت به جبران این حادثه اهتمام شود.
کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه نیز با انتشار بیانیه ای برخورد امنیتی با کانون مداقعان حقوق بشر را محکوم کرده و اقدامهای محدودیت زا را مغایر با لوازم و پیش نیازهای انتخابات آزاد و سالم دانسته است. این کمیته با تاسف بار توصیف کردن برخورد امنیتی با کانون مداقعان حقوق بشر خواستار پایان بخشیدن به این برخوردها و فک پلمب آن شده است.
پیشتر، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران و دیده بان حقوق بشر نیز در بیانیه مشترکی خشونت علیه کانون مداقعان و رئیس آن را محکوم کرده و خواستار بازگشایی دفتر کانون مدافعان حقوق بشر شده بودند.