توطئه برون مرزی، اعتصاب غذا و انگیزه های یک نامزد هراسان ریاست جمهوری قطعات مختلفی هستند که در پازل خبرنگار آمریکایی دربند، رکسانا صابری در کنار یکدیگر قرار می گیرند.
رکسانا صابری درحالی در زندان اوین بسر می برد که به اتهام جاسوسی برای ایالات متحده به هشت سال زندان محکوم شده است – اتهامی که وی آن را انکار می کند. پدر رکسانا، رضا صابری می گوید که دختر 32 ساله اش از هفته گذشته دست به اعتصاب غذا زده و در شرایط بدنی “بسیار ضعیفی” بسر می برد.
از سوی دیگر به گفته قاضی پرونده حسن حداد اعتصاب غذا یک نیرنگ تبلیغاتی است برای جلب توجه دیگر کشورها. به این ترتیب مسائل حقوقی و سیاسی را در هم می پیچد. تازه سخنگوی قوه قضائیه علی رضا جمشیدی اعلام می کند “خانم صابری از وضیعت مناسبی برخوردار است و در اعتصاب غذا بسر نمی برد.“
یک نفر حقیقت را نمی گوید. در ایران حقیقت اغلب چنان ظریف و پیچیده در غالب کلمات قرار می گیرد که درک آن دشوارست. می توان گفت در واقع یافتن حقیقت، در جدال بین ظاهر و باطن، دشوارتر از هر جاست. پرونده رکسانا صابری نیز از این دست است. شخصیت های درگیر داستان به تدریج نقش های بزرگتری می پذیرند؛ محاکمه یک خبرنگار موازنه برقراری روابط دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن را بر هم می زند.
در عین حال جریان ها، تفسیرها و گزارش های سیاسی داخل ایران قابل پیش بینی است.
دولت اوباما تمایل خود را به برقراری روابط آشتی جویانه با تهران نشان داده است. در حالی که این تغییر رفتار واشنگتن از سوی میانه روها مورد استقبال قرار گرفته، تندروها روی چندان خوشی به آن نشان نداده اند. چرا که به اعتقاد آن ها برقراری روابط دوستانه با ایالات متحده، تصویر شیطانی آمریکا را از بین می برد و موجب می شود ایرانیان به کاستی های رهبرانشان و نیز مشکلات کشور مانند تورم، بیکاری و فساد توجه کنند و همه این ها در مجموع پایه های قدرت تندرو ها را سست و ضعیف خواهد کرد.
از جهتی صابری در کشمکش بین تندروها و اصلاح طلبان گرفتار شده است – جدالی که می تواند نشاندهنده میزان تمایل جمهوری اسلامی به برقراری رابطه با غرب و همچنین رفع نگرانی های جامعه جهانی از برنامه های اتمی این کشور باشد. آنچه که در این میان غیر قابل تصورست این است که پیروز میدان چه کسی خواهد بود.
آیا پیروزی از آن محمود احمدی نژاد رییس جمهور جنجال برانگیز فعلی خواهد شد که هفته گذشته با سخنان خود علیه اسراییل باز موجب خشم یهودیان شد؟ و یا شاید نامزدهای اصلاح طلب این دوره از انتخابات برنده باشند؟ آیا می توان نتیجه ای را به نفع آیت الله خامنه ای و روحانیون حاکم که قدرت اصلی را در کشور بدست دارند پیش بینی نمود؟ باراک اوباما چطور؟ آیا می تواند در حالی که بر بیگناهی صابری تاکید می کند و در عین حال خواستار سیاست تنش زدایی با ایران نیز هست، پیروز نهایی باشد؟
ماجرای رکسانا صابری ابعاد مختلفی دارد. پرونده وی چنان جنجال برانگیز شده که حتی ابراز عشق یک فیلمساز و نوشتن نامه از سوی او می تواند مشکوک قلمداد شود. ادعای بهمن قبادی کارگردان فیلم های مطرحی همچون ”لاک پشت ها هم می توانند پرواز کنند” مبنی بر ارتباطش با رکسانا صابری، موجب ناراحتی و ناخشنودی والدین این خبرنگار زندانی شده است.
بهمن قبادی طی گفتگویی با تایمز، خود را بخاطر بازداشت رکسانا مقصر خوانده است. به گفته وی رکسانا قصد بازگشت به ایالات متحده را داشته ولی به اصرار قبادی قبول می کند برای مدت بیشتری در ایران بماند تا قبادی کار بروی آخرین فیلم خود را به پایان برساند. قرار است این فیلم در جشنواره امسال فیلم کن به نمایش در آید.
رضا صابری در واکنش به سخنان قبادی گفت “ما معتقدیم که وی از این فرصت برای تبلیغ فیلم هایش در سطح بین المللی استفاده می کند تا از این طریق مطرح شود. همه تلاش ما آزادی دخترمان از زندان است… ما به کسی اجازه نمی دهیم از شرایط رکسانا به نفع خود بهره برداری کند.” وی همچنین افزود “پرونده رکسانا حقوقی است و هر مساله ای خارج از این جریان، نامربوط و ناخوشایند خواهد بود.“
رکسانا صابری مشغول نوشتن کتابی در مورد فرهنگ، هنر و سیاست ایران بود و شاید فصل جدیدی به این کتاب افزوده شود به نام “رای دادگاه تجدید نظر”.
منبع : لس آنجلس تایمز، اول مه