۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (۹)
“آنی هال” و محله چینی ها
تاکنون بارها لیست فیلم های برتر تاریخ سینما منتشر شده است. به واقع کدام فیلم بهترین است: “محله چینی ها” یا “دیوانه از قفس پرید”؟ “جادوگر شهر اوز” یا “آواز در باران”؟ نظر هر کس دراین رابطه متفاوت است، ولی جیل کین و جیم پیازا، از منتقدان برجسته هنر هفتم، لیستی از ۱۰۱ فیلم برتر تاریخ سینما را تهیه کرده اند. این لیست در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و اکنون نیز مورد بازبینی قرار گرفته است.
۱۰- آواز در باران [محصول ۱۹۵۲، آمریکا]
فیلم موزیکال “آواز در باران” به کارگردانی “جین کلی” و “استنلی دانن“، از فیلم های موفق و مشهور سینما محسوب می شود.
بازیگران: “جین کلی” در نقش دان لاک وود؛ “دونالد او کانر” در نقش کازمو براون؛ “دبی رینولدز” در نقش کتی سلدن؛ “جین هیگن” در لینا لامونت.
داستان فیلم: هالیوود سال ۱۹۲۷- دان لاک وود (جین کلی)، ستاره سینمای صامت، با لینا لامونت (جین هیگن) همبازی است و رابطه عاشقانه ای با او دارد. روزهای پایانی سینمای صامت به شمارش افتاده. لاک وود و همکارش کازمو براون (دونالد او کانر) می خواهند براساس معیارهای جدید فیلمسازی کنند، ولی صدای لینا لامونت بسیار نامطلوب است و کازمو تصمیم می گیرد صدای کتی سلدن (دبی رینولدز)، یک رقصنده جوان با صدایی بسیار گرم، را به جای او بگذارد. فیلم جدید کم کم تبدیل به فیلمی موزیکال می شود.
این فیلم در بیست و پنجمین مراسم جایزه اسکار در سال ۱۹۵۳، نامزد دریافت دو جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش دوم زن برای جان هیگن و بهترین موسیقی فیلم شد، ولی درنهایت هیچ جایزه ای کسب نکرد.
تنظیم سناریوی فیلم براساس ترانه های ساخته شده است. به همین دلیل می بایست صحنه ها را طوری طراحی کرد که با ترانه ها سنخیت داشته باشد.
جین کلی به این دلیل که دبی رینولدز نمی توانست برقصد، به او توهین کرد. فرد آستر زمانی که دید دبی در حال گریه زیر یک پیانو است، به او کمک کرد تا رقص خود را بهتر کند. فرد آستر در آن زمان در استودیوی مجاور درحال بازی در فیلم “زیبای نیویورک” بود.
نگاتیو اصلی این فیلم در یک آتش سوزی ازبین رفته است.
وودی آلن بارها گفته که این فیلم را بیش از فیلم های دیگر دوست دارد. او در یکی از فیلم های خود به نام “همه می گویند دوستت دارم” [سال ۱۹۹۶] از این فیلم تجلیل به عمل آورده.
فیلم “آواز در باران” از آن نمونه فیلم هایی است که بخش هایی از چندین فیلم دیگر را در خود جای داده است.
ساعت کار در برخی از روزهای فیلمبرداری به ۱۹ ساعت در شبانه روز نیز می رسید.
نویسندگان فیلمنامه خانه ای را در هالیوود خریداری کردند که متعلق به یک بازیگر سینمای صامت بود. درواقع ظهور صدا در سینما باعث شده بود او تمام ثروت و حرفه خود را ازدست بدهد. این موضوع در فیلم نیز مورد اشاره قرار گرفته.
دونالد اوکانر گفته بود که از همکاری با جین کلی اصلاً لذت نمی برده، زیرا او به شکلی دیکتاتورگونه کار می کرد. کِلی در برابر اشتباه بازیگران بسیار کم تحمل بود و چندین بار سر اوکانر فریاد کشیده بود.
۹- محله چینی ها [محصول ۱۹۷۴ آمریکا]
فیلم “محله چینی ها” به کارگردانی “رومن پولانسکی” یکی از فیلم های کلاسیک دهه ۷۰ به شمار می رود.
بازیگران: “جک نیکلسون” در نقش جی جی جیتس؛ “فی داناوی” در نقش اِولین مالری؛ “جان هیوستون” در نقش نوا کراس.
داستان فیلم: لوس آنجلس سال های ۱۹۳۰ - جی جی جیتس (جک نیکلسون) یک کارگاه خصوصی در امور زناشویی است. اولین مالری (فی داناوی) او را استخدام می کند تا پرده از روابط شوهرش که مهندس تأمین آب شهر است بردارد. شوهر او کمی پس از آغاز تحقیقات جی جی غرق می شود. پس از جریاناتی که پیش می آید، جی جی متوجه می شود که خانم مالری واقعی او را استخدام نکرده و علی رغم تهدیدهای شدید ازسوی آدمکش های حرفه ای به تحقیقات خود ادامه می دهد. فیلم به شکلی تراژیک در محله چینی های لوس آنجلس به پایان می رسد.
کارگردان رومن پولانسکی نیز در نقش مرد چاقو به دست که بینی جی جی را می برد به ایفای نقش پرداخته.
این فیلم همچنین به “جنگ آب در کالیفرنیا” اشاره می کند که در دهه ۱۹۲۰ بین شهر لوس آنجلس و مزرعه داران و دامداران دره اوونز در شرق کالیفرنیا درگرفت.
جک نیکلسون آغازگر پروژه ساخت این فیلم بود و به همین دلیل نقش اصلی را برعهده گرفته است. این کارگردانی فیلم را به رومن پولانسکی پیشنهاد می کند و پولانسکی که دو فیلم اخیرش “مکبث” [۱۹۷۱] و “چی؟” [۱۹۷۲] با بازی مارچلو ماسترویانی با شکست مواجه شده بود، این پیشنهاد را پذیرفت.
رومن پولانسکی در مصاحبه ای که در سال ۲۰۰۶ انجام داد گفت که در آن زمان مایل نبوده پیشنهاد ساخت این فیلم را قبول کند و به لوس آنجلس برود، زیرا در سال ۱۹۶۹ همسر او “شارون تیت” در همین شهر به قتل رسیده بود.
نقش اولین مالری ابتدا به جین فوندا پیشنهاد شد، ولی او نپذیرفت و این نقش به فی داناوی واگذار گردید.
گفته می شود که رابطه پولانسکی با فی داناوی بسیار پرتنش بود و مدام با هم مشاجره می کردند. رابطه او با جک نیکلسون بهتر بود، ولی یک بار به این دلیل که نیکلسون بخاطر تماشای مسابقه بیس بال از تمام کردن یکی از صحنه های فیلم خودداری کرد، به جان تلویزیون قابل حمل نیکلسون افتاد و آن را خرد کرد.
براساس فیلمنامه اصلی رابرت تاون، قرار بود فیلم پایان خوشی داشته باشد، ولی پولانسکی بر پایان غم انگیز آن اصرار داشت. پس از اینکه فیلم ساخته شد، تاون به پولانسکی گفت که حق با او بوده است. همچنین براساس فیلمنامه اصلی قرار نبود هیچ صحنه ای در محله چینی ها برداشته شود.
این آخرین فیلمی بود که پولانسکی در ایالات متحده ساخت. او در سال ۱۹۷۷ به اتهام برقراری رابطه جنسی با فردی نابالغ و پس از تحمل ۴۷ روز زندان به اروپا گریخت. او تا به امروز به آمریکا بازنگشته است.
این فیلم در چهل و هفتمین مراسم اسکار نامزد دریافت ۱۱ جایزه اسکار شد، ولی درنهایت توانست تنها یک جایزه اسکار به دست آورد: اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی برای رابرت تاون.
فیلمنامه رابرت تاون امروزه جزو کامل ترین فیلمنامه ها طبقه بندی می شود و در اکثر کلاس ها و سمینارهای فیلمنامه نویسی مورد اشاره است.
دنباله این فیلم به نام “دو جِیک” در سال ۱۹۹۰ توسط خود جک نیکلسون ساخته شد. ماجرای این فیلم به سال های ۱۹۴۰ بازمی گردد.
صحنه سیلی زدن نیکلسون به داناوی رضایت کارگردان را جلب نمی کرد. درنهایت داناوی از نیکلسون خواست که به راستی به او سیلی بزند تا قائله ختم شود.
شخصیت نوا کراس با بازی جان هیوستون اشاره ای به شخصیت نوح در انجیل است. جان هیوستون در فیلم “کتاب آفرینش” [۱۹۶۶] نیز در نقش حصرت نوح به ایفای نقش پرداخته.
در زمان ساخت این فیلم، جک نیکلسون به تازگی با آنجلیکا هیوستون، بازیگر و دختر جان هیوستون، آشنا شده بود. این مسأله در صحنه هایی که او با جان هیوستون بازی می کرد قدری مشکل ساز شده بود. رابطه نیکلسون و آنجلیکا هیوستون ۱۶ سال به طول انجامید.
۸- آنی هال [محصول ۱۹۷۷، آمریکا]
فیلم “آنی هال” به کارگردانی “وودی آلن” از معروف ترین فیلم های اوست و برنده ۴ جایزه اسکار، ازجمله اسکار بهترین فیلم، شده است.
بازیگران: “وودی آلن” در نقش آلوی سینگر؛ “دایان کیتون” در نقش آنی هال؛ “تونی رابرتز” در نقش راب.
داستان فیلم: آلوی سینگر (وودی آلن) دیدگاه های خاص خود را از زندگی دارد و معتقد است کمبودهای بسیاری در جهان وجود دارد. او با دختری به نام آنی هال (دایان کیتون) آشنا می شود، ولی به تدریج روابط شان به سردی می گراید.
وودی آلن در این فیلم درواقع داستان جدایی خود و دایان کیتون را به تصویر کشیده. او در آن زمان دو سال بود که از دایان کیتون جدا شده بود.
این فیلم در پنجاهمین مراسم اسکار، نامزد دریافت ۵ جایزه اسکار شد که درنهایت توانست ۴ جایزه اسکار به دست آورد: بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای دایان کیتون، و بهترین فیلمنامه غیراقتباسی.
صحنه جوک گفتن وودی آلن در دانشگاه ویسکانسین مربوط به روزهای استند آپ کمدی اوست.
صحنه های بسیاری از این فیلم بریده شد که از آن جمله می توان به صحنه های مربوط به دوران نوجوانی آلوی اشاره کرد. صحنه رانندگی کریسوفر واکن نیز بریده شده بود، ولی یک هفته قبل از تکمیل فیلم به آن اضافه شد.
این فیلم هشتمین فیلم ساخته شده توسط وودی آلن است. او تاکنون ۴۸ فیلم را کارگردانی و در ۴۵ فیلم به ایفای نقش پرداخته است. او یک بار جایزه اسکار بهترین کارگردان [بخاطر همین فیلم] و ۳ جایزه اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی، ازجمله فیلمنامه آنی هال را، در کارنامه هنری خود دارد.
وودی آلن در طول فعالیت هنری اش تنها یک بار نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد شد [بخاطر فیلم آنی هال]، ولی آن را به “ریچارد دریفوس” بخاطر بازی در فیلم “دختر خداحافظی” واگذار کرد.
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت اول)
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت دوم)
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت سوم)
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت چهارم)
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت پنجم)
۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نظر منتقدان (قسمت ششم)