حسین محمدی
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، که در آخرین فعالیت مدنی خویش، اقدام به تشکیل شورای ملی صلح کرده است، در گفت و گو با روز، کشور را در شرایط “نه جنگ، نه صلح” ارزیابی و تاکید می کند که ”کیهان و ایرنا، مقدمات ترور فیزیکی او رافراهم می آورند.” این مصاحبه در پی می آید.
خانم عبادی، با شورای ملی صلح شروع کنیم و اینکه این شورا چگونه تشکیل شد و اصلا کارکرد آن چیست؟
در ابتدا این را بگویم که تشکیل این شورا، فعالیتی جدا از فعالیت های دیگر من نیست، بلکه دقیقا در راستای فعالیت های سابق من است. من مدافع حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل هستم. از صلح تعریفی وجود دارد که متعلق به دو قرن قبل است و به وضعیت “نبود جنگ” گفته می شود. اما امروزه صلح در شرایط دیگری تعریف می شود و عبارت است از مجموعه شرایطی که شخص بتواند در آن با آزادی و بدون ترس و واهمه و با حفظ کرامت انسانی زندگی کند. در معنای تازه صلح، حقوق بشر و توسعه ناپایدار نهفته است. یعنی غایت تلاش انسان ها برای این است که روز به روز وضعیت بهتری پیدا کنند؛هم از لحاظ مادی و هم از لحاظ معنوی. این مساله بدون رعایت ضوابط حقوق بشر و صرفا در شرایط صلح و مسالمت امکان پذیرنیست. یعنی صلح و حقوق بشر لازم و ملزوم یکدیگر هستند. به عنوان مثال در عراق امروز کسی دیگر صحبت از آزادی بیان نمی کند.در آن جا کسی صحبت از حق آزادی عقیده و مذهب نمی کند. بلکه هرکس به دنبال جان پناهی است تا خود را از شر بمب افکن ها نجات دهد. یعنی تنها در شرایط صلح است که حقوق بشر قابل پیشرفت است. بنابراین این حیطه در زمره کارهایی است که من از قبل انجام می دادم.
ضرورت تشکیل این شورا در شرایط فعلی چه بوده؟
مدت هاست که در ایران شرایط “نه جنگ، نه صلح” حکومت می کند. یعنی ما ضمن اینکه در جنگ با کسی نیستیم، اما مردم در شرایط صلح هم به سر نمی برند. لذا در این شورا لایه های گوناگون اجتماع وارد شده اند و شعار همه ما هم این است: جنگ نه، صلح و حقوق بشر آری. ما برای رسیدن به این هدف و دسترسی به توسعه پایدار در ایران تلاش خواهیم کرد.
و چگونه شورا تشکیل شد؟
این شورا به دعوت و فراخوان من در کانون مدافعان حقوق بشر تشکیل شد. من جز موسسین این شورا بودم و عضو شورا هم هستم. اما عضو هیات اجرایی نیستم.
دلیل این که اسم شما در لیست شورای معرفی شده در رسانه ها نیست چه بوده؟ شایعات زیادی دراین باره مطرح شد.
علت این است که هیات اجرایی بایستی مرتبا جلسه بگذارد و وقت بیشتری را روی مسایل صرف کند. من به علت مشغله فراوان و گوناگونی که در ایران و خارج از ایران دارم، امکان مفید بودن در هیات اجرایی را نداشتم، اما همانند دیگر دوستان در خدمت هم وطنانم هستم.
فکر می کنید در سطح نخبگان و مردم از این مساله استقبال شود؟
ما منشوری داریم و اساس نامه ای. هرکس که به اهداف ما اعتقاد داشته باشد، در باز است و می تواند با شخصیت حقیقی خود وارد شود. علت اینکه از کلمه ملی استفاده کردیم هم همین است که در به روی تمامی ملت ایران که اهداف ما را بپذیرند باز است و دست همکاری همگان را می فشاریم. در انتخاب اعضای اولیه هم که کمیته موقت صلح انتخاب کرده است، سعی شده چهره های مختلف اجتماعی، از دانشجو و اساتید و اقتصاددان و شعرا و اقوام مختلف حضور داشته باشند.
نحوه عمل شورا برای رسیدن به اهدافی که تعریف کرده اید چگونه است؟
در حقیقت شورای ملی صلح تصمیم می گیرد و هیات اجرایی آن را اجرا می کند. حیطه عملکرد شورا در اساسنامه به طور واضح و مشخص آمده است.
منظورم این است که با چه ابزار و وسایلی قصد دارید کار خود را انجام دهید؟در حد سخنرانی و مصاحبه است یا کارهای عملی هم انجام خواهید داد؟
چون شورا جدیدالتاسیس است، هنوز عملیاتی انجام نداده است که بگویم از کجا شروع می کند.
و فکر میکنید در رسیدن به اهداف موفق خواهید بود؟
افرادی که با سابقه خدمات اجتماعی دیرین و مورد اعتماد مردم در این جا حضور دارند طبیعتا از کلیه امکانات اعم از تحقیقاتی ومیدانی و اجرایی برای وصول به اهداف خود استفاده خواهند کرد.
خانم عبادی، در چند روز اخیر اخبار زیادی درباره این شورا و مسایل پیرامونی آن از سوی چند رسانه مطرح شده…
من ضمن اینکه کلیه اخبار کذب را تکذیب کردم، شکایتی کیفری علیه مسوولین ایرنا، کیهان، ایران و چند روزنامه دیگر که چنین دروغ هایی را منتشر کردند، طرح کردم. امیدوارم دادسرای تهران با رسیدگی بی طرفانه به این پرونده استقلال خودش را ثابت کند.
یعنی از ایرنا هم شکایت کردید؟
بله. در مورد خبرگزاری ایرنا باید بگویم من متاسفم که اینها با استفاده از امکانات دولتی و با حقوقی که از بیت المال می گیرند، به جای اینکه اخبار ایران را به گوش مردم جهان برسانند، مبادرت به درج چنین مقالات دروغ و اخبار کذبی می کنند. با این کار در حقیقت آبروی خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران را برده اند. زیرا اصولا در هر جای دنیا اخبار رسمی هر کشور را از خبرگزاری رسمی آن کشور دریافت می کنند. وقتی ایرنا حد خود را تا یک روزنامه هتاک و کذاب پایین می آورد، دیگر سایر کشورها و مردم به ایرنا اعتماد نمی کنند. واقعا متاسفم از وضعی که رییس ایرنا برای این خبرگزاری به وجود آورده است و امیدوارم آقای احمدی نژاد که مدیرمسوول ایرنا را منصوب کرده، با حساسیت بیشتری بر آن نظارت داشته باشد.
چرا اقدام به ارسال جوابیه نکردید و شکایت کردید؟
حدود هفت سال است که من به طور مرتب مورد ملاطفت روزنامه کیهان قرار می گیرم و اخبار کذب در مورد من چاپ می شود. حتی در موردی عکس مونتاژ شده ای از من هم چاپ کرده بودند. شیوه من بر شکایت کردن نبود، زیرا فکر می کردم مردم خود قضاوت خواهند کرد. اما وقتی متوجه شدم فقط کیهان نیست، بلکه این هجمه سراسری است و از سوی رسانه های دولتی حمایت می شود، آن موقع طرح شکایت کردم که شامل همه اخبار کذب از ابتدا تاکنون می شود.
واقها دلیل این حملات از نظر شما چیست خانم عبادی؟
دلیل این حملات بسیار واضح است. کسانی که با استفاده از امکانات مالی ورسانه ای حکومتی علیه من چنین اخبار دروغی را منتشر می کنند با افکار و عملکردمن مخالفند. عملکرد من روشن است. من 15 سال است که از پروندهای افراد زندانی سیاسی – عقیدتی دفاع می کنم. از جمله پرونده مرحوم زهرا بنی یعقوب، مرحوم زهرا کاظمی، پرونده قتل های زنجیره ای، پرونده عزت ابراهیم نژاد شهید کوی دانشگاه و بسیاری پرونده های دیگر. کسانی که با این افکار و عملکرد مخالفند از هر شیوه ای برای ترور شخصیت من استفاده می کنند و فضا را برای ترور فیزیکی من مهیا می کنند. تبصره 2 ماده 295 قانون مجازات اسلامی چنین می گوید که دیگری را با اعتقاد به مهدورالدم بودن به قتل برسانید و همچنین اینکه از مقتول مهدورالدم، قصاص و دیه ساقط است و اگر قاتل بتواند ثابت کند که مقتول مهدورالدم بوده، فقط محکوم به پرداخت دیه می شود.
یعنی قصد ترور شما را دارند؟
بله، با این شایعات که عبادی تغییر مذهب داده، عبادی با دشمن همکاری می کند، عبادی جاسوس CIA است، بهانه ای به دست طرفداران خود می دهند تا به ترور فیزیکی من بپردازند و با سواستفاده از قانون مجازات اسلامی.
این سواستفاده سابقه داشته است؟
سواستفاده از قوانین در تاریخ انقلاب کم نبوده. من به معروف ترین آن اشاره می کنم:ترور سعید حجاریان و به خاطر آورید ضارب چگونه در دادگاه از عمل ارتکابی خود دفاع می کرد.