آمریکا آماده مقابله با تهدید هسته ای ایران

نویسنده

» مقاله سالت لیک تریبون درباره مواضع مایک مولن

ان گیران

عالی ترین مقام نظامی آمریکا روز یکشنبه گفت ایران برای ساخت بمب هسته ای تلاش می کند و تهدیدی برای همسایگان خود است، اما در صورت انجام هرگونه اقدام تحریک آمیز، آمریکا «کاملاً آماده» مقابله با این کشور است.

دریاسالار مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به کشورهای نگران حوزه خلیج فارس اطمینان داد دولت ایران که به طور فزاینده ای در حال نظامیگری است، ممکن است در صدد آغاز یک جنگ برآید.

مولن پس از دیدار با پادشاه بحرین گفت: «ایالات متحده تعهدات امنیتی خود در قبال منطقه خلیج فارس را بسیار جدی می گیرد.» بحرین که دقیقاً در آنسوی خلیج فارس در مقابل ایران قراردارد، پایگاه بزرگ نیروی دریایی آمریکا محسوب می شود و در صورت بروز هرگونه جنگی، می تواند در خط مقدم قرار بگیرد.

مولن با اظهاراتی مستقیم و بی سابقه نسبت به در اختیار داشتن طرح های آمادگی جهت مقابله با ایران در صورت سرزدن هرگونه تحرکی از سوی این کشور، گفت: «ما خیلی آماده هستیم.»

وزیر خارجه جدید و رئیس فعلی فعالیت هسته ای ایران روز یکشنبه اعلام کرد وی خواستار بسط روابط با عربستان سعودی و تقویت پیوندهای کشورش با ترکیه، چین و روسیه است. دو کشور چین و روسیه صاحب حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل هستند و می توانند در صورت بالا گرفتن زمزمه تحریم های سنگین تر، به ایران کمک کنند.

علی اکبر صالحی که ریاست سازمان انرژی هسته ای ایران را نیز برعهده دارد، بر جای منوچهر متکی وزیر خارجه باسابقه ایران نشسته است. متکی روز دوشنبه توسط احمدی نژاد و بدون ارائه هیچ توضیح علنی از مقامش برکنار شد.

آدام ارلی سفیر آمریکا در بحرین نیز گفت: «نگرانی از برنامه هسته ای ایران بسیار واقعی است و باعث اخذ تصمیمات متعددی در کشورهای حوزه خلیج فارس شده است.»

آمریکا نگران آن است که درصورت غلبه ایران بر چالش های موجود بر سر راه تولید بمب هسته ای، این کشور بتواند یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه به راه بیاندازد.

مولن گفت: «از نظر من، ایران در حال ادامه مسیر به سوی توسعه تسلیحات هسته ای است و اعتقاد دارم توسعه و دستیابی به این هدف، می تواند برای منطقه بسیار بی ثبات کننده باشد.»

وی جزئیات طرح های آمریکا را مطرح نکرد اما پایگاه دریایی این کشور در بحرین، سرفرماندهی فعالیت کشتی ها و هواپیماهای آمریکا در امر نظارت بر ایران محسوب می شود و از آن برای بازداری و یا دفع خطر حمله احتمالی بدون هشدار قبلی استفاده می شود. ضمناً این پایگاه محل استقرار موشک های پاتریوت نیز هست.

آمریکا از طریق نظارت هوایی گسترده بر خلیج فارس و نیز گشت های دریایی منظم و تماس گرفتن با شناورهای ایرانی، بر این کشور نظارت دارد.

مولن افزود: «مایلم روزی شاهد آن باشم که ایران به جای آنچه اکنون انجام می دهد، در برابر بازیگران منطقه ای و بین المللی مسؤولانه رفتار کند. اما تاکنون شاهد برداشته شدن هیچ گامی در این مسیر نبوده ام.»

مولن گفت وی از خط مشی فعلی مبنی بر تحریم های اقتصادی و سیاسی علیه ایران جهت بازداشتن کشور از تولید یک بمب هسته ای و در عین حال، انجام مذاکرات بین المللی بر سر وسعت برنامه هسته ای این کشور حمایت می کند. ایران ادعا می کند در صدد تولید انرژی هسته ای صلح آمیز است.

مولن بر روی دیدگاه خود مبنی بر آنکه انجام یک حمله بازدارنده به تأسیسات شناخته شده ایران گزینه بدی است که «عواقب ناشناخته ای» خواهد داشت اما درعین حال به عنوان یک گزینه از سوی ایالات متحده محفوظ شناخته می شود، تأکید کرد. دولت اوباما اعلام کرده که اجازه تبدیل ایران به یک کشور هسته ای را نخواهد داد اما هرگز دقیقاً اعلام نکرده برای بازداشتن ایران چه قدم هایی برخواهد داشت.

مولن گفت: «من گفته ام که تمامی گزینه ها بر روی میز است و بر روی میز باقی خواهد ماند.»

گری سامور هماهنک کننده امور کنترل تسلیحاتی کاخ سفید در همایش متفکران در واشنگتن گفته بود آمریکا و متحدانش تا زمانی که ایران در خصوص بلندپروازی های هسته ای خود شفاف عمل نکند، به حفظ فشارها ادامه خواهند داد.

رهبران شش کشور متحد حوزه خلیج فارس در ماه جاری اعلام کردند جاه طلبی های هسته ای ایران را با «نگرانی بسیار» دنبال می کنند و از غرب خواستند در جریان گفتگوهای تازه با ایران، موضع محکم تری اتخاذ کند.

به نظر می رسد در بیانیه شورای همکاری کشورهای خلیج فارس، شامل کشور قدرتمند عربستان سعودی و همسایگانش، احتیاط سنتی این گروه به کناری زده شده و لحن محکم تری بکار گرفته شده است. این گروه از ایران خواست در امور داخلی اعراب خلیج فارس دخالت نکند و استفاده از «زور و یا تهدید به استفاده از آن» را کنار بگذارد.

ایران به طور مرتب دست به انجام رزمایش نظامی در خلیج فارس می زند تا در وهله اول بر توان خود برای دفاع در برابر هرگونه حمله نظامی آمریکا و یا اسرائیل صحه بگذارد و در عین حال، پیامی نیز به اعراب همسایه در جنوب مرز خود ارسال کند.

 

منبع: سالت لیک تریبون-  18 دسامبر 2010