باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، گویی که از 10 سال مذاکرات بی نتیجه درس نگرفته است، ماه گذشته اعلام کرد که در حذف برنامه هسته ای آیت الله ها “پیشرفتی” حاصل شده است.
با این وجود مذاکرات بغداد بین ایران و نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیتی سازمان ملل بعلاوه آلمان بر سر یرنامه هسته ای ایران بی نتیجه پایان یافت. ولی گفته می شود که ملاقات ها و مذاکرات موفقیت آمیز بوده است؟ چرا؟
طرفین، مذاکرات جدیدی را در مسکو در ماه آینده شروع خواهند کرد. شاید چهارمین مذاکره هم در تهران باشد.
ما یک بار دیگر به دام مذاکرات بی انتها با ایران افتاده ایم. صرف اینکه تصور کنیم مذاکرات بغداد “می توانست خیلی بدتر از این باشد” در شرایط فعلی و در نبرد علیه سلاح های هسته ای قابل قبول نیست. ایران در این میان چهار هفته دیگر وقت خریده است. این زمانی ارزشمند برای ایران برای توسعه برنامه هسته ای و موشکی این کشور است.
در حالیکه طرفداران تحریم ها به تلاش های خود ادامه می دهند، گرایش به ادامه مذاکرات بی انتها امید های آنان را به یاس تبدیل می کند. حتی دادن امتیازات در حین مذاکرات باعث کم اثر شدن فشار تحریم های خواهد شد
آژانس بین المللی انرژی هسته ای ماه گذشته با ایران توافق کرد که از سایت نظامی ایران در پارچین، که گفته می شود ایران در آنجا به آزمایشات هسته ای دست زده است، دیدن کند. ولی هیچ گونه سندی به امضا نرسید است و مسائل متعددی بدون پاسخ باقی مانده است و گویی منظور از “پیشرفت” فقط آمادگی ایران برای مذاکرات جدی با کشورهای 5+1 بوده است. در واقع این توافق بیشتر به ایران اطمینان داد تا آثار فعالیت هسته ای را در سایت پارچین پاکسازی کند تا بازرسان آژانس اثری در آنجا پیدا نکنند.
مذاکرات بغداد در واقع نوع آرام تری از ارائه سیاست “چماق و هویج” به ایران بود. طبق معمول ایران هم از ناکافی بودن مشوق ها و فشار بیش از حد تحریم ها شکایت کرد و نمایندگان اروپا و آمریکا را با این فکر به خانه فرستاد که چگونه می توانند مشوق های بیشتری برای راضی کردن تهران پیدا کنند تا “اعتمادسازی” متقابل بتواند بر اساس آن شکل بگیرد.
پس از این مذاکرات، نمایندگان آمریکا با عجله به اسرائیل رفتند تا اوباما مطمئن شود که هنوز از همراهی اسرائیل برخوردار است. احتمالا دیپلمات ها به مقامات اسرائیل گفته اند که مذاکرات خیلی خوب پیش رفته است و اسرائیل نباید به یک حمله پیشگیرانه به تاسیات هسته ای ایران فکر کند. مسلما مقامات اسرائیل هم با لبخند قبول کردند که فعلا از انجام چنین کاری خودداری کنند. این طنز جالبی است زیرا اوباما و ایران، هر دو، امیدوار بودند که مذاکرات هسته ای، اسرائیل را در این زمینه به انفعال بکشاند تا مگر “پیشرفت” در مذاکرات حاصل شود.
در همین حال آژانس هسته ای گزارش جدیدی را منتشر کرد. جالب ترین بخش آن پیدا شدن اورانیوم با درجه خلوص 27 درصد در سایت زیرزمینی فوردو بود که ایران بلافاصله اعلام کرد ناشی از مشکلات فنی بوده است. ممکن است که ایران درحال بررسی موثر ترین راه برای دست یابی به درجه خلوص مورد نیاز سلاح هسته ای بوده باشد.
علاوه بر این، گزارشات آژانس نشان داده است که اورانیوم غنی شده در حد 20 درصد در فوردو و نطز به نحو قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. انبار کردن اورانیوم با غلظت 20 درصد مدت زمان مورد نیاز ایران را برای دست یابی به بمب هسته ای کوتاه تر و کوتاه تر می کند.
آژانس گزارشی را در مورد فعالیت های انجام شده در سایت های شناخته شده ایران منتشر کرده است.
با توجه به اینکه ایران قبلا فعالیت هسته ای خود در فوردو را مخفی کرده بود تا توسط سرویس های اطلاعاتی خارجی کشف شد، احتمال وجود چنین مواردی باز هم وجود دارد.
مساله در اینجا بیشتر فیزیکی است تا سیاسی.
واقعیت ها باید بر سیاست آمریکا حاکم باشد. از آنجا که چنین چیزی نیست، مسلما این امر انگیزه ای برای اسرائیل است تا مانند گذشته علیه برنامه های هسته ای خصومت آمیز موجود در منطقه اقدام کند. ممکن است که ما به دنبال نتایج انتخابات آینده باشیم ولی آنچه بیت المقدس را به پیش می برد نه نمایش های سیاسی و دیپلماتیک، بلکه واقعیت های فیزیکی است.
کاخ سفید به شدت از هر گونه اتفاق غیر مترقبه ای پیش از انتخابات احتراز می کند. محاسبات اسرائیل با این موضع به کلی متفاوت است. به همین دلیل است که موضع باراک اوباما باز هم در رابطه با خلع سلاح هسته ای عقب تر از واقعیت هاست.Bottom of Form
منبع واشنگتن تایمز – 4 ژوئن