یک روز پس از اظهارات محسنی اژه ای درباره تغییر نکردن وضعیت رهبران جنبش سبز، وزیر دادگستری در دولت حسن روحانی نیز ضمن تکرار گفته های سخنگوی دستگاه قضایی مبنی بر لزوم توبه مهدی کروبی، میرحسن موسوی و زهرا رهنورد علت تداوم بازداشت غیرقانونی آنها را “جلوگیری از فتنه ای جدید” اعلام کرد.
مصطفی پورمحمدی طی یک نشست خبری به خبرنگاران رسانه ها گفت: “نظام برای کسی استثنا قائل نیست. اینکه کسانی که محکوم شدند بخواهند توبه کنند میتوانند به جامعه باز گردند و بگویند که ما قانونمند هستیم و به آرامش کشور پایبندیم و اگر چنین چیزی را اعلام کنند میتوانند مشمول عفو شوند.”
وی که پیش از این اعلام کرده بود دولت در موضوع رفع حصر دخالت نمی کند، درباره محاکمه نشدن رهبران جنبش سبز نیز اضافه کرد: “نسبت به محاکمه این افراد صحبتهای زیادی مطرح شده و نظام این موضوع را سبک و سنگین کرده است و تا الان نیز شاهد آثار آن هستیم. نظام هوشمندانه تلاش میکند تا از فتنه جدیدی جلوگیری کند.”
البته مصطفی پورمحمدی پیش از این هم درحالی که برخی اخبار و اظهارات نزدیکان دولت از تشکیل کمیته ای برای رفع حصر رهبران جنبش سبز حکایت داشت نیز این موضوع را رد کرده و گفته بود: “کمیته رفع حصر در دولت تشکیل نشده و اصلا دولت در این امور دخالت نمیکند.”
وی در واپسین روزهای دی ماه سال جاری هم در همایشی تحت عنوان “بزم اندیشه” گفته هایی شبیه اظهارات اخیرش را مطرح و ادعا کرده بود: “ما برای ایجاد ثبات و تداوم آن در فضای کشور نیازمند این هستیم تا امنیت را برقرار نماییم. با این حال باید دانست که برخی از تصمیمات محصول تفکر جمعی در حوزه تصمیمگیران اصلی نظام بوده و در هر زمینهای گزینههای مختلفی برای تصمیمگیری وجود دارد.با این حال بازتاب هر کدام از این تصمیمات مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت کمضررترین راه انتخاب میشود.”
وی که درباره علت عدم محاکمه رهبران جنبش سبز سخن می گفت همچنین افزوده بود: “مطمئنا اگر در این زمینه دادگاهی برگزار میشد دوباره شاهد کشمکشها، درگیریها و راهپیماییها میبودیم و در حال حاضر نظام تشخیص داده تا این افراد در محدودیت باشند.”
وزیر برکنار شده کشور در دولت احمدی نژاد با این ادعا که “ما از هیچ چیز نمیترسیم اما باید توجه داشت در جایی زندگی میکنیم که تمام قطبهای قدرت اعمال ما را نشانه گرفتهاند” تصریح کرده بود: “مصلحت کشور اقتضا نمیکرد که مجازات این افراد اعمال شود چرا که ممکن بود باعث زندانی و یا کشته شدن و همچنین راهپیماییها و کشمکشهای جدیدی میبودیم. مهم آن است که کشور ما توانست با تدبیری مناسب از این فتنهها عبور کند با این حال باید توجه داشت که تاریخ و مردم در این رابطه قضاوت خواهند کرد.”
اظهارات تازه مصطفی پورمحمدی نخستین اظهار نظر یک مقام دولتی پس از گفته های اخیر حسن روحانی درباره رفع حصر رهبران جنبش سبز و ابراز امیدواری وی نسبت به این مساله است.
حسن روحانی دو هفته پیش در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در گفت و گو با شبکه خبری سی ان ان درباره وضعیت رهبران بازداشتی جنش سبز از احتمال آزادی آنها در ماه های پیش رو خبرداده بود.
رییس دولت جمهوری اسلامی در این ارتباط گفته بود: “هیچکس برای همیشه در زندان و حصر نمیماند. معتقدم شرایطی که امروز در ایران بوجود آمده به گونهای است که در آن ملت صلح، نزدیکی بیشتر و عدم وجود شکاف در جامعه را میخواهند و بنده فکر میکنم شرایط ماههای آینده ایران به مراتب از آنچه که در گذشته بوده بهتر خواهد بود وصلح، برادری، اخوت و همزیستی بهتر از گذشته رادر ایران شاهد باشیم و من به آن روز امیدوارم.”
فرید زکریا روزنامه نگار و تحلیل گر مسایل خاورمیانه شبکه سی ان ان هم که این گفت و گو را با حسن روحانی انجام داد هفته گذشته طی مقاله ای در واشینگتن پست درباره مذاکرات در مناقشه هسته ای، ضمن میانه رو خواندن حسن روحانی و دولت جدید جمهوری اسلامی و تاکید بر اینکه این دولت در تلاش است تا روابطش را با جامعه بین الملل بهبود ببخشد نوشته بود حسن روحانی به وی گفته است در چندماه آینده رهبران جنبش سبز آزاد خواهند شد.
در همین حال اما در ابتدای هفته جاری حسین کروبی فرزند مهدی کروبی از انتقال او ازمکان نامعلوم نهادهای امنیتی به منزل شخصی اش خبرداد و گفت: “شب گذشته آقای مهدی کروبی به همراه ماموران امنیتی به منزل خود در جماران منتقل شدند. کارهای مقدماتی برای انجام این انتقال از حدود ۱۰ روز پیش آغاز شده بود و شب گذشته این کار انجام شد. در حال حاضر ایشان در طبقه دوم مستقر هستند و ماموران در یک سوئیت مجزا در طبقه اول منزل حضور دارند.البته شرایط به لحاظ امنیتی نسبت به قبل عوض نشده و فقط محل اقامت ایشان به منزل خود انتقال یافته است.”
پس از این تغییر وضعیت با توجه به تاکید فرزند مهدی کروبی بر ادامه بازداشت و حضور ماموران امنیتی در منزل پدرش، زمزمه هایی در مورد احتمال رفع حصر مهدی کروبی و یا میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در سطح برخی رسانه ها و فضای مجازی مطرح شد.
اما روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه غلامحسن محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه در جریان نشست خبری هفتگی خود مدعی شد: “در سال ۸۸ فتنه عظیمی در کشور رخ داد و ظلمی بزرگی به مردم و نظام شد و عدهای از افراد بیگناه کشته شدند و دشمن از این فتنه حمایت کرد و کسانی که مرتکب این مسائل شدهاند باید تاوان خود را پس بدهند.”
وی با این ادعا که “مردم انتظار دارند با این افراد برخورد شود و نظام ارفاق بزرگی به آنها کرده است و رافت زیادی نسبت به سران فتنه خرج داده” تاکید کرد که “هیچ اتفاق خاصی در پرونده آقای کروبی پیش نیامده است. تغییر منزل کروبی از ابتدا تاکنون چندین بار اتفاق افتاده و موضوع جدیدی نیست. بنده دو سه بار تاکید کردم که هر کس مرتکب جرمی شده باشد چه دستگیر شده باشد یا خیر، اگر توبه کرده و جبران کند از لحاظ شرعی و قانونی برخورد با او متفاوت خواهد بود حتی اگر دستگیر شده باشد. “
مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد پس از درخواست مجوز از وزارت کشور برای راهپیمایی در حمایت از قیام مردم تونس و مصر در ۲۵ بهمن ماه ۸۹ با محاصره منازلشان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند و بیش از هزار روز است که بدون برگزاری دادگاه یا صدور حکم قضایی و قانونی در بازداشت به سر می برند.
حسن روحانی در جریان تبلیغات انتخاباتی خود نسبت به مساله رفع حصر رهبران جنبش سبز و بازداشت شدگان انتخابات گذشته ابراز امیدواری کرده و گفته بود در این مورد تلاش خواهد کرد؛موضوعی که با استقبال بسیاری از مردم از جمله طرفداران جنبش سبز مواجه شد.
وی در اردیبهشت ماه سال جاری هم در جریان یک سخنرانی در جمع دانشجویان گفته بود: “به نظر من مشکل نیست شرایطی را در یک سال آینده فراهم کرد که نه تنها آنها که در حصرند آزاد شوند بلکه حتی آنهایی که به خاطر سال ۸۸ در زندان هستند آنها هم آزاد شوند.”
هم اکنون با گذشت چندماه از آغاز به کار او و عدم تحقق این وعده انتخاباتی،درخواست های زیادی از سوی چهره های سیاسی مختلف از حسن روحانی برای آزادی رهبران جنبش سبز و بازداشت شدگان پس از انتخابات مطرح شده است.
در تازه ترین این درخواست ها هادی خامنه ای برادر رهبر جمهوری اسلامی طی اظهاراتی در ابتدای هفته جاری با اشاره به اظهارات حسن روحانی در اجلاس اخیر مجمع جهانی اقتصاد(داووس)گفت: “وقتی رئیسجمهور محترم در اجلاس داووس از دنیا دعوت به سرمایهگذاری اقتصادی در ایران میکند اما هنوز فضای امنیتی بصورت کامل در کشور برچیده نشده است، دنیا نمیتواند به این دعوت رئیسجمهور اعتماد کند.”
وی که در ۸ سال گذشته برخلاف برادر خود از منتقدان دولت محمود احمدی نژاد بوده تاکید کرد: “وقتی مسأله حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد حل نشده و نهادهای نظامی و شبه نظامی فرادستی دارند خارج از قانون در عرصههای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی جولان میدهند، نمیتوان انتظار داشت سرمایهگذار خارجی سرمایهاش را به کشور بیاورد. در نتیجه توسعه متوازن و همهجانبه راه حل برونرفت از مشکلات است و تکیه صرف بر روی حل مشکل هستهای و نیز تلاش برای کاهش تورم بدون ورود دولت به مسائل و معضلات سیاسی و فرهنگی کارگشا نیست.”