هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
P.O.Box 94000 creteil cedex
France10014
هستی و زمان
نویسنده: مارتین هایدگر
ترجمه: سیاوش جمادی
942 ص، تهران: انتشارات ققنوس، 1386، چاپ اول
گفته اند که «هستی و زمان»، مهم ترین شاهکار فلسفی قرن بیستم است. آن را به بمبی در عالم فلسفه مانند کرده اند. گفته اند که حتی منتقدانش از تاثیرش در امان نمانده اند. گفته اند که این کتاب استوارترین ستون های سنت متافیزیک غرب را به لرزه در آورده است… مرجع اصلی ترجمه حاضر از این اثر دوران ساز فلسفی، چاپ هجدهم متن آلمانی «هستی و زمان» است که در سال 2001 میلادی به وسیله انتشارات Max Niemeyer در شهر توبینگن آلمان منتشر شده است. چه در پانوشت ها و چه در واژه نامه، در برابر اصل آلمانی واژه ها، معادل انگلیسی آن ها نیز آمده است. ترجمه«هستی و زمان» از متن آلمانی، با دو ترجمه انگلیسی آن مقابله شده است: یکی ترجمه مشترک «جان مک کواری» و «ادوارد رابینسون» و دیگری ترجمه «جون استمبو». این دو ترجمه هر دو بر اساس چاپ هفتم «هستی و زمان» انجام گرفته اند.
شمس فرهنگستان
نقاشی های هنرمندان ایرانی با الهام از دیوان شمس
برگردان فارسی به انگلیسی و فرانسه: کلود کرباسی
144 ص، تهران: انتشارات فرهنگستان هنر، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از نقاشی های هنرمندان برجسته ایرانی است که به مناسبت هشتصدمین سال تولد «مولانا» و با الهام از غزلیات «دیوان شمس» شکل گرفته اند. غزلیات این دیوان، همانند سایر غزلیات فارسی و حتی بیش از آنها، دارای ویژگی تخیلی و خارج از روایت های خطی است؛ به گونه ای که می توان آنها را در قالب تصویر نیز به نمایش گذاشت. در «شمس فرهنگستان»، پنجاه غزل از «دیوان شمس» مصور سازی شده است. خوش نویسی غزلیات نیز، در قالب خط نستعلیق سنتی، در کنار آفرینش هنری نقاشان نوین معاصر به چشم می خورد. یکی از زیباترین نقاشی های این مجموعه، اثری است از«آیدین آغداشلو» که با الهام از غزلی با مطلع «ما زبالاییم و بالا می رویم» در «دیوان شمس»، بوجود آمده است.
حاتم نامه
مجموعه دو جلدی
به اهتمام: دکتر حسین اسماعیلی
906 ص، تهران: انتشارات معین، 1386، چاپ اول
یکی از شخصیت هایی که در ادبیات فارسی به سخاوتمندی و بخشندگی مشهور است، «حاتم طایی» است. «حاتم بن عبدالله بن سعد طایی» از جمله فصحا و شعرای عرب پیش از اسلام است که در سده ششم میلادی می زیسته و در میان اعراب دوره جاهلیت، برای کرم و سخاوت ذاتی اش مورد تکریم و تحسین قرار گرفته است. او در جوانمردی و بخشندگی، ضرب المثل خاص و عام گردید و آوازه اش به ادبیات فارسی راه یافت. ایرانیان بیش از اعراب، افسانه های «حاتم» را پراکندند و برایش داستان های مفصل ساختند. نام «حاتم» در نثر کهن فارسی مترادف است با بخشش و کرم. در حوزه داستان های سنتی و مکتوب فارسی، روایت های بلندی پیرامون سرگذشت و ماجراجویی های خیالی «حاتم» روایت گردیده که به «حاتم نامه» مشهور است. موضوع اصلی این داستان ها، برجسته کردن سخاوت بی حد و اندازه «حاتم» است، به نحوی که او زندگی بی دغدغه شخصی را رها می کند و جان خود را در معرض خطر قرار می دهد و به شگفت انگیزترین کارها دست می زند. شواهد متعددی نشان می دهد که «حاتم نامه» نباید داستانی چندان پرسابقه باشد و احتمالا پیدایش آن از سده ده و یازده هجری فراتر نمی رود. مجموعه حاضر، شامل دو روایت رایج از این داستان عامیانه است. روایت اول با عنوان «هفت سیر حاتم» و روایت دوم با عنوان «هفت انصاف حاتم» مشهور است. این مجموعه با مقدمه مفصل مصحح درباره «حاتم نامه»، منابع و روش تصحیح آن آغاز می شود.
اسناد اتحادیه کمونیست های ایران در واقعه آمل
تدوین: علی کردی
388 ص، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1386، چاپ اول
سازمان «اتحادیه کمونیست های ایران»، در سال 1355، از ادغام دو گروه «انقلابیون کمونیست» و «پویا» تشکیل شد. اکثر اعضای آن، دانشجویان مقیم خارج از کشور بودند. آنان در اندیشه های خود به جمهوری خلق چین و نظریه های «مائو» تمایل داشتند. در جریان حوادثی که منجر به عزل «بنی صدر» از ریاست جمهوری شد، «اتحادیه کمونیست ها» به طرفداری از او برخاست و در نیمه سال 1360 به این نتیجه رسید که انقلاب دچار انحراف شده است و باید برای نجات آن به اقدام عاجل دست زد. از این رو، تز «قیام فوری» از جانب این سازمان مطرح شد که بر اساس آن، جامعه ایران در آن دوره کاملا در شرایط انقلابی بود و یکی از گروه ها باید در این فرصت دست به یک قیام مسلحانه می زد و با همراهی مردم، حکومت را سرنگون می کرد. در اوایل بهمن 1360، «اتحادیه کمونیست ها» به شهر آمل حمله کرد و مناطقی از این شهر را به تصرف خود درآورد. روز ششم بهمن، به علت مقابله گسترده نیروهای بسیج، سپاه پاسداران و ارتش و عدم حمایت مردم، حمله آنان با شکست قطعی روبرو شد. کتاب حاضر، مجموعه ای از اسناد و مدارک مربوط به این واقعه است که با تاریخچه مختصری درباره«اتحادیه کمونیست ها»، مواضع و فعالیت های آن در دوران قبل و بعد از انقلاب آغاز می شود.
بی نظیر بوتو، دختر شرق
خاطرات بی نظیر بوتو، نخست وزیر فقید پاکستان
ترجمه: علیرضا عیاری
575 ص، تهران: انتشارات اطلاعات، 1386، چاپ اول
این کتاب، خاطرات رئیس فقید «حزب مردم پاکستان» و دختر «ذوالفقار علی بوتو» است. «بی نظیر بوتو» در این کتاب، زندگی پرماجرای خود را که شامل تجربیات و خاطرات تلخ و شیرین بسیاری است، با نثری روان به تصویر می کشد. کتاب با پیشگفتار کوتاهی از مترجم درباره وضعیت پاکستان و زندگینامه «بی نظیر بوتو» آغاز می شود. او در مقدمه کتاب که در آوریل 2007، یعنی چند ماه قبل از ترورش نوشته شده است اشاره می کند: [در حالی مشغول نوشتن این کتاب در لندن هستم که زندگی ام در وضعیت عادی قرار ندارد… امیدوارم بتوانم یک بار دیگر فرصت یافته به سرزمین مادری برگشته و در مبارزات انتخاباتی علیه دیکتاتورها، ژنرال های ارتش و افراطیون پیروز شوم. این سرنوشت من است…]
حماسه های مردم بلوچ
نویسنده: عبدالحسین یادگاری
388 ص، تهران: نشر افکار، 1386، چاپ اول
حماسه های مردم بلوچ، داستان های منظوم این قوم ایرانی را که سینه به سینه روایت شده است، دربردارد. روایت های حماسی قوم بلوچ، از دوره ها و سال های دیر و دور گذشته و با تجربه های تلخ و شیرین آمیخته گردیده است. این روایت ها حکایت از تاریخ پرفراز و نشیب مردم بلوچ و پیوستگی آن با سرزمین ایران دارد. افسانه های بلوچ، چشم اندازی از حماسه هایی پرشکوه را به تصویر می کشد. داستان های حماسی بلوچستان را که به صورت نظم باقی مانده، شاعرانی سروده اند که خود شاهد و ناظر رخدادهای زمان خویش بوده اند. این سرایندگان معمولا یا روحانی بودند و یا به طبقه اشراف و حکومتگر محلی تعلق داشتند. بیشتر این حوادث جنگی و حماسه های عاشقانه، در زمان حکومت «میر چاکر رند»، یعنی در حدود چهارصد و اندی سال پیش در بلوچستان شرقی (پاکستان امروزی) رخ داده اند. این حماسه ها به وسیله خوانندگان خوش صدا که معمولا از طبقه «پهلوان» یا به عبارت دیگر نوازندگان و مطربان حرفه ای بودند، با همراهی سازهای پهلوانان در مجالس شادی اجرا می شده است. مجموعه حاضر، بر اساس پژوهش های «پژوهشکده مردم شناسی» وابسته به «سازمان میراث فرهنگی و گردشگری»، به کوشش پژوهشگر برجسته و فقید تاریخ و فرهنگ مردم بلوچ، یعنی «عبدالحسین یادگاری»، تدوین شده است.
زبان، فرهنگ، اسطوره
نویسنده: ژاله آموزگار
621 ص، جلد تهران: انتشارات معین، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از نوشته ها و مقالات خانم «ژاله آموزگار»، پژوهشگر برجسته فرهنگ و ادبیات ایران باستان است. این نوشته ها که در سال های گذشته در نشریات مختلف فارسی، چاپ و منتشر شده، اکنون در شش بخش با عناوین «زبان، خط و ادبیات»، «تاریخ و فرهنگ»، «اسطوره ها»، «ترجمه سنگ نوشته ها و متون فلسفی و کلامی»، «بزرگداشت بزرگان» و «نقد کتاب ها»، گردآوری و تدوین گردیده است. عناوین بعضی از مقالات این مجموعه عبارتنداز: «ادبیات باستان ایران»، «پهلوی، زبان و ادبیات»، «گزارشی از پازند»، «ادبیات زردشتی به زبان فارسی»، «کتاب پنجم دینکرد از چه سخن می گوید؟»، «دو ارداویراف نامه»، «تاثیر آیین زردشت بر یونان قدیم»، «خردورزی در دین زردشتی»، «زن در خانواده ایران باستان»، «سنت شفاهی در ایران باستان»، «ازدواج های اساطیری و آیین ازدواج در ایران باستان»، «دیوها در آغاز دیو نبودند»، «فره، این نیروی جادویی و آسمانی»، «تکوین عالم و پایان جهان» و «احمد تفضلی، انسانی والا، دانشمندی به نام».
دستبافته های سوادکوه
نویسنده: مصطفی رستمی
100 ص، مصور، رنگی، تهران: انتشارات فرهنگستان هنر، 1386، چاپ اول
دستبافته های سنتی «سواد کوه» که از زیباترین و سرسبزترین مناطق استان مازندران است، پیشینه و قدمتی طولانی دارد. در این منطقه انواع دستبافته های سنتی نظیر جاجیم، چادرشب، سفره، جوراب، شال و پتو به وسیله زنان روستایی تولید می شود که از زیبایی و اصالت ویژه ای برخوردار است. در کتاب حاضر، پس از گشتی کوتاه در تاریخ و جغرافیای «سوادکوه»، با انواع دستبافته های سنتی این منطقه، و مواد اولیه و ابزارهای ریسندگی و بافندگی و رنگرزی لازم برای تولید آن ها آشنا می شویم. بخشی از این پژوهش نیز به «مشکلات فنی در روند تولید» و «مردم شناسی دستبافته های سنتی» می پردازد.