در ادامه روند بیکاری کارگران و به دنبال تعطیلی صدها کوره آجرپزی سنتی در استان کرمانشاه، بیش از پنج هزار کارگر فصلی بیکار شدهاند؛ وضعیتی که کورهداران و کارگران بیکارشده، آن را معلول آغاز طرح هدفمندسازی یارانهها و افزایش قیمت سوخت میدانند. فعالان کارگری در تاکستان هم گفتهاند کارگران بیکار شده در این شهرستان برای تامین معیشت خانوادههایشان به شغلهای کاذب از جمله دست فروشی روی آوردهاند.
وبسایت کرمانشاه پست با اعلام خبر بیکاری دست کم ۵ هزار کارگر فصلی و تعطیلی صدها کوره آجرپزی در این منطقه اعلام کرد: “یارانه سوخت به کورههای سنتی تعلق نمیگیرد و موج بیکاری روستاهای گودین، شورچه، قارلق، کوچه، طاهرآباد، حسین آباد را در منطقه فراگرفته است.”
کرمانشاه و سه استان کردنشین دیگر در غرب کشور در زمره محرومترین استانهای ایران هستند. نبود برنامههای توسعه اقتصادی، عدم سرمایهگذاری پایدار و کمبود مسکن و اشتغال از جمله علل و شاخص های این محرومیت به شمار می روند؛ محرومیتی که قبل از هرچیز به بحران بیکاری در این مناطق دامن زده است.
در سالهای گذشته کورههای آجر پزی با ایجاد شغلهای فصلی تاحدودی بحران بیکاری در این استانها به ویژه در استان کرمانشاه را کاهش می داد اما تعطیلی این کورههااین فرصت محدود را هم از اهالی این مناطق گرفته است.
به نوشته سایت کرمانشاه پست اهمیت اشتغال توسط کورههای آجر پزی آنجاست که از سایر استانها منجمله کردستان، خرم آباد و شهرستانهای تابعه برای یافتن شغل راهی این نقطه میشدند.
کارگران بیکار شده کورههای آجرپزی به این سایت گفتهاند که بارها به فرمانداری و استانداری نامه نگاری شده تا مشکل هزاران بیکار و تعطیلی صدها کوره آجرپزی حل شود “اما هر بار به در بسته خورده و جواب قانع کننده نیافتهاند”.
براساس گزارش این سایت وضعیت بیمه بیکاری این کارگردان: “هر چند مسئولین مربوطه از طرح گازکشی کورهها استقبال میکنند اما مردم و کوره داران اذعان دارند هر ایستگاه گازکشی هزینههای دهها میلیونی در بردارد که آنها از پرداخت آن عاجزند.”
این گزارش افزوده است که بیکاری کارگران فصلی موجب شدت گرفتن مهاجرت در میان بیکاران منطقه شده و برخی برای تامین زندگی خود ناچار شدهاند به سمت بنادر جنوبی کشور کوچ کنند.
یک فعال کارگری در تاکستان هم با بیان اینکه اکثر واحدهای تولیدی این شهرستان با اتمام قرارداد کارگران با آنان قرارداد جدید منعقد نمیکنند، به ایلنا، خبرگزاری کار ایران، گفته است: “بعضی از کارگران متخصص بیکار شده مجبور شدهاند در واحدهای کوچکتر بدون قرارداد و سایر مزایا با حداقل حقوق کار کنند.”
دبیر اجرایی خانهکارگر تاکستان با تاکید بر اینکه واردات بیرویه کالاهای مصرفی وضعیت واحدهای تولیدی را نابسامان کرده، افزوده است: “تعدادی دیگر از کارگران بیکار شده برای تامین معیشت خانوادههایشان به شغلهای کاذب از جمله دست فروشی روی آوردهاند.”
این فعال کارگری با اشاره به تاثیر افزایش تورم بر واحدهای تولیدی گفته است اکثر واحدهای دچار بحران برای ادامه روند تولید از کارگران بازنشسته که نیازمند پرداخت حق بیمه و سایر مطالبات قانونی نیستند استفاده میکنند.
از آغاز سال جدید این چندمین بار است که اخبار نگران کننده از بیکاری کارگران فصلی منتشر میشود.
در اردیبهشت ماه دو هزار کارگر فصلی “نیبر” کشت و صنعت کارون شوشتر در اعتراض به اخراج قبل از پایان فصل، در محوطه کار خود دست به تجمع زده بودند.
رحم خدا عباسی، عضو شورای اسلامی کار کارگران نیبر کشت و صنعت کارون به ایلنا گفته بود: “کارگران در ابتدای هر فصل برداشت تا پایان فصل مشغول بکار بودند اما امسال با وجود اینکه ۳۵۰۰ هکتار از نیها باقی مانده است از کارگران خواسته شده بر سر کار خود حاضر نشوند.”
آمارهائی که بعد از روز اول ماه مه منتشر شده نشان از وضعیت بحرانی کار و کارگران در ایران دارد.