نادر کرمی
درحالی که سید محمد خاتمی و مهدی کروبی آماده انجام سفرهای انتخاباتی خود به استانهای مختلف کشور می شوند، شواهد حاکی از عزم جدی میرحسین موسوی برای کاندیداتوری در انتخابات آتی ریاست جمهوری است.
انجام سخنرانی های هفتگی، شرکت در جلسات هم اندیشی، ایجاد و گسترش رسانه های همسو و نیز دیدارهای سیاسی به ویژه با مراجع در قم فعالیتهایی است که وقتی از سوی یک فعال سیاسی بیست سال ساکت مانده در آستانه انتخابات صورت می گیرد، حکایت از مهیا شدن او برای یک مبارزه انتخاباتی دارد. خصوصا آن هنگام که در آخرین اظهار نظر خود گفته باشد: “ از عرصه انتخابات کنار نیستم و فعلا درحال کار و بررسی هستم” و در اظهارات بی سابقه ای به تجلیل از رهبر جمهوری اسلامی پرداخته باشد.
مجوز روزنامه در یک هفته
در پایان هفته گذشته یکی از نزدیکان میرحسین موسوی خبر از انتشار روزنامه ای با نام “کلمه” تحت مدیریت وی داد و زمان تحقق خبر را “آینده ای نزدیک” اعلام کرد. علیرضا بهشتی، که با سایت انتخاباتی میرحسین موسوی “کلمه” گفتگو می کرد از تولد “کلمه ای” دیگر خبر داد و گفت: “روزنامه کلمه به صاحب امتیازی مهندس میرحسین موسوی در انتظار کسب مجوز از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات است”. وی همچنین افزود: ” با توجه به نظر مثبت اعضای هیأت نظارت بر مطبوعات مجوز این روزنامه در هفته جاری صادر شود”.
با توجه به روند چندساله صدور مجوز روزنامه در ایران، اظهارنظر آقای بهشتی از دید برخی به این صورت تعبیر شد که میرحسین موسوی از چند سال پیش چنین درخواستی را مطرح کرده است. برخی دیگر نیزصدور سریع این مجوز را به فعالیت های انتخاباتی ربط دادند؛ احتمالاتی که هرکدام از آنها صادق باشد از دیدکارشناسان به عنوان نشانه دیگری از عزم “جدی” میرحسین موسوی برای حضور در عرصه انتخابات ریاست جمهوری تعبیر شد.
سخنرانی در دانشگاه تهران
از سوی دیگر”انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران” اعلام کرده است که به مناسبت شصتوششمین سالگرد تاسیس این انجمن میرحسین موسوی با حضور در دانشگاه تهران به ایراد سخنرانی خواهد پرداخت. بر اساس گزارش ها این سخنرانی در روز سهشنبه 13 اسفند در تالار شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار میشود.
حضور در دانشگاه تهران و به ویژه سخنرانی در تالار شهید چمران دانشکده فنی طی سالهای اخیر به عنوان اقدامی در جهت جلب نظر دانشجویان و جریانات سیاسی - دانشجویی تعبیر شده است و به نظر امری الزامی برای هر کاندیدای ریاست جمهوری می آید، چنانکه غلامحسین محمدی، دبیر این انجمن اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری برنا تاکید کرده است: “همانند حضور محمد خاتمی در دانشگاه تهران، میرحسین موسوی هم برای دانشحویان حاضر در سالن شهید چمران صحبت میکند”.
میرحسین موسوی در عین حال از انجام سخنرانی نیز غافل نبوده و در حالی که به اعتقاد برخی فعالان سیاسی عدم شناخت نسل جوان از او یکی از موانع پیروزی وی به حساب می آید، آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی روز گذشته در جمع تعدادی از فارغ التحصیلان دانشگاهی حاضر شد و به آنها در مورد احتمال کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری به بحث نشست. اوبا بیان اینکه «از این عرصه کنار نیستم و فعلا درحال کار و بررسی هستم»، گفت: “حداقل این بحثها این است که برای یک تصمیمگیری درست، صدایی به صداها اضافه شده است”.
میرحسین موسوی همچنین افزود: “تصمیم نهایی خود را دربارهی کاندیداتوری بعدا خواهم گرفت و فکر میکنم مردم هم به درستی درک میکنند که وقتی فردی در برابر این مسئله قرار میگیرد باید به خوبی فکر کند و حق تصمیم هم با اوست”.
وی تصریح کرد: “من فعلا قصد دارم در قالب مشفقانه راجع به مسئلهی ریاست جمهوری و مسائل و مشکلات دولت صحبت کنم”.
به این ترتیب موسوی علاوه بر اینکه معتقد است باید مدت بیشتری تامل کند و “بعدا تصمیم گیری کند” از آمادگی خود برای نقد دولت نهم نیز سخن گفته است.
در همین ارتباط وی در سخنان مفصلی در همین جمع با بیان اینکه حدود 18 شورای معطل در کشور وجود دارد، گفت: “جای اینها را یک فرد نمیتواند پر کند. همانطور که یک فرد نمیتواند به همهی سوالات مطرح شده پاسخ دهد و اساسا قرار هم این نیست که یک فرد پاسخ دهد. چرا که یک جمع و رویه میتواند پاسخگوی سوالات باشد”.
گفتنی است که محمود احمدی نژاد سال گذشته دستور داد که این 18 شورای عالی در 3 یا 4 شورای عالی ادغام شوند.
مساله کسری بودجه، نگرانی از افزایش نقدینگی، الگوی مصرف مردم، آسیب های پیوستن به تجارت جهانی، انتقاد از جهانی شدن و خودکفایی اقتصادی از دیگر محورهای سخنرانی موسوی در جمع جوانان حامی بود.
رهبر؛ پاسدار ارزش های انقلاب
با این حال شاید جالب توجه ترین بخش سخنان میرحسین موسوی در روز گذشته اظهارات وی در مورد جایگاه آیت الله خامنه ای است؛ به ویژه آنکه در محافل سیاسی گفته می شود وی اختلافات عمده ای با رهبر جمهوری اسلامی داشته که ریشه در دهه 60 یعنی زمانی که آیت الله خامنه ای رییس جمهور و وی نخست وزیر بوده است دارد.
موسوی در ادامهی این جلسه به بحثهای مطرح شده پیرامون رابطهی خود با “مقام معظم رهبری” اشاره کرد و با بیان اینکه “ایشان محور وحدت ملت ماست”، اظهار داشت: “ایشان فردی است که پاسدار ارزشهای اصیل انقلاب ماست و وظایف سنگینی که برای پیشبرد نظام برعهدهی ایشان است نمایانگر همین مسئله است. کسی که به نظام علاقه داشته باشد و بخواهد برای این کشور و نظام و در درون آن کار کند نمیتواند خود را در این مسائل فریب بدهد”.
میرحسین موسوی که از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز به شمار می رود، با اشاره به رابطهی آیت الله خامنه ای و دولتهای مختلف نیز گفت: “رهبر انقلاب در هر شرایطی از دولتها حمایت کرده اند و این مسئلهی بسیار مهمی است. ولی اینکه تصور کنیم هر کاری که دولتها و دستگاههای مختلف میکنند کاری است که ایشان تایید میکنند دید درستی نیست، هر دولتی که با رای مردم میآید برای اینکه بتواند کار خود را انجام دهد نیاز دارد مورد حمایت واقع شود، این مسئلهی دیگری است”.