بلز دو شابالیه
آیا این ایده خوبی است که تعطیلاتمان را در جمهوری اسلامی ایران بگذرانیم؟ از نظر مقامات فرانسوی که این مقصد را به توریستها توصیه نمی کنند، پاسخ منفی است. با این حال، ایران از زمان انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور در ژوئن ۲۰۱۳، درهای خود را به روی توریستهای غربی گشوده و درهمین راستا روز به روز به تعداد توریستهای فرانسوی افزوده می شود: کشف سرزمینی که پر از تناقضات و درعین حال زیبایی است.
چند روز پیش گزارشی در همین زمینه از شبکه “France Ô” پخش شد. ویژگی خاص این گزارش این بود که ایران را از دید چندین فرانسوی که به این کشور سفر کرده اند نشان می داد؛ گروهی توریست که تمایل بسیاری به دیدن گنجینه های باستان شناسی سرزمین پارس دارند و درعین حال می خواهند با مردمی که شناخت کمی از آنها وجود دارد آشنا و همکلام شوند. این مسافران می خواهند ایران را به عنوان کشوری که مظنون به دستیابی به سلاح اتمی است و از هشت سال پیش ازسوی سازمان ملل و کشورهای غربی متحمل تحریم های شدید اقتصادی شده، از نگاه خودشان ببینند. ایران علی رغم تلاشهایش برای گشایش، همچنان یک حکومت دین سالار خودکامه باقی مانده. به همین دلیل، توریستهای خارجی مجبورند پس از پیاده شدن از هواپیما به مانند تمامی زنان ایرانی، حجاب اسلامی بر سر کنند. و یک راهنما نیز ازسوی حکومت برای نظارت بر گروه توریستها گمارده شده و قرار است که گزارشی نیز از اقامت خود با آنان تهیه کند. مترجمی که همراه با گروه فیلمبرداری است نیز مسؤولیت نظارت بر آنها را برعهده دارد.
افزایش ۴۰ درصدی تعداد توریستها
جدا از این محدودیت های سنگین، مسافران از مهمان نوازی گرم مردم ایران متعجب شده اند. زنان ایرانی روسریهای رنگی به سر دارند، به طوری که بخشی از موهایشان نیز نمایان است. در میان زنان هیچ روبندهای دیده نمی شود. شهر باستانی تخت جمشید که در قرن ششم قبل از میلاد ساخته و توسط اسکندر به آتش کشیده شد، تحسین بازدیدکنندگان را برمیانگیزد. عظمت این بنا نه تنها هموطنان ما، بلکه توریستهای انگلیسی، ایتالیایی، و چینی را نیز شگفتزده کرده. تعجبی ندارد که از دو سال پیش تاکنون تعداد توریستهای خارجی ۴۰ درصد افزایش نشان می دهد.
دو فرانسوی دیگری که در این رپرتاژ حضور داشتند، خود به تنهایی از ایران دیدن میکردند. آنها در سفر گروهی حضور ندارند، ولی نمی توان گفت که تحت نظارت نیستند؛ آنها نیز به نوبه خود کم و بیش به صورت پنهانی تحت کنترل قرار دارند. البته این مسأله باعث نشده که آنها با ایرانیان وارد صحبت نشوند. این هم کلام شدن گاهی تا بدانجا پیش میرود که فرد ایرانی آنها را به منزل خود دعوت میکند. آن دو میگویند که مردم ایران بسیار تحصیلکردهاند و نسبت به جهانیان با روی باز برخورد میکنند.
دیدار بعدی با دو مسؤول فرانسوی یک آژانس مسافرتی است که تلاش می کنند بهترین مراکز دیدنی این کشور را بیابند و به مشتریان خود پیشنهاد دهند. این کارشناسان صنعت توریسم میگویند که از کیفیت زیرساختهای هتلهای ایران متعجب گشتهاند. آنها شیفته کاروانسرایی شدهاند که به یک هتل بسیار زیبا تبدیل شده. همچنین در نزدیکی شیراز، روستایی درحال بازسازی است که قرار است پذیرای توریست های خارجی در نزد ساکنان روستا باشد؛ مقصدی بکر در بطن سرزمین پارس که می تواند توریستهای علاقه مند به این سرزمین را باز هم شگفتزدهتر سازد.
منبع: فیگارو، ۱۰ ژوئن ۲۰۱۵