محمود احمدی نژاد خبر داد که در سال 92 با سیاست خداحافظی می کند. او این خبر را در مصاحبه با روزنامه “فرانکفورتر آلگماینه” چاپ آلمان اعلام کرد. احمدی نژاد به خبرنگار این روزنامه گفت که در پایان دوره ریاست جمهوری خود در سال آینده از دنیای سیاست خداحافظی می کند. گفت و گوی محمود احمدی نژاد با این روزنامه پرتیراژ آلمانی، روز شنبه 27 خرداد منتشر شد.
رئیس دولت دهم افزود که ”شاید من در دانشگاه از نظر سیاسی فعالیت هایی انجام دهم اما هیچ حزب یا گروه سیاسیای تاسیس نخواهم کرد.”
او همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا مانند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برگشت مجدد به مسئولیت ریاست جمهوری را در آینده مدنظر دارد؟ گفت: “نه، هشت سال کافی است.”
آن دسته از جناح حاکم اصولگرا که خود را منتقد دولت محمود احمدی نژاد می دانند بعضا مدعی شده اند که رئیس دولت قصد دارد با انجام اقداماتی، زمینه را برای ریاست جمهوری یک چهره نزدیک به خود به ویژه اسفندیار رحیم مشایی پس از پایان دولت دهم فراهم کند. آنها از این مدل به عنوان مدل پوتین ـ– مدودوف در روسیه نام می برند. احمدی نژاد و نزدیکانش همواره این اتهام را رد کرده اند.
احمدی نژاد که اکنون 56 سال دارد، در سال 1376 مدرک دکترای خود را در رشته مهندسی و برنامهریزی حمل و نقل ترافیک دریافت کرد. او در سال 1384 و با پیروزی در انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران انتخاب شد.
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، هر فرد تنها می تواند دو دوره پیاپی چهار ساله به عنوان رئیس جمهور فعالیت کند. اما پس از ریاست جمهوری چهار ساله فرد دیگری، باز هم می تواند خود را نامزد این مقام کند.
دوره کنونی ریاست جمهوری احمدی نژاد، مرداد ماه سال 1392 یعنی حدود یک سال دیگر به پایان می رسد. او بار نخست در یک انتخابات جنجالی و دو مرحله ای بر اکبر هاشمی رفسنجانی پیروز شد و به کاخ پاستور مقر ریاست جمهوری ایران رفت.
شعار احمدی نژاد در آن انتخابات “می شود و می توانیم” بود. انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری به این دلیل جنجالی خوانده می شود که احمدی نژاد بر خلاف اکثر نظرسنجی ها ناگهان بر رقبای قدرتمندی مانند مهدی کروبی، مصطفی معین، محمدباقر قالیباف و علی لاریجانی غلبه کرد و به دور دوم راه یافت و در آن مرحله توانست هاشمی رفسنجانی را که سال ها پیش از آن، دو دوره رئیس جمهور ایران شده بود را شکست دهد.
پس از آن انتخابات، کروبی در نامه ای به رهبر جمهوری اسلامی، پیروزی احمدی نژاد را ناشی از مهندسی انتخابات توسط سپاه، بسیج و فرزند او یعنی مجتبی خامنه ای عنوان کرد. مصطفی معین هم مدعی تقلب گسترده در انتخابات شد و هاشمی رفسنجانی هم تخلف ها در جریان برگزاری انتخابات را بی سابقه توصیف کرد.
با وجود این دولت محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت که به جناح سیاسی مقابل محمود احمدی نژاد تعلق داشت، شخص رئیس دولت و وزیر کشور او، انتخابات نهم را سالم ترین انتخابات در تاریخ جمهوری اسلامی توصیف کردند.
انتخابات دهم و حواشی آن
احمدی نژاد پیش از شرکت در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، شهردار تهران بود. اما او در سال 1377 در انتخابات نخستین دوره شورای شهر تهران شرکت کرد و رأی نیاورد. احمدی نژاد همچنین در سال 1378 در ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی زیر عنوان “فهرست 30 نفره ائتلاف خط امام و رهبری” و به عنوان چهره ای کمتر شناخته شده در کنار افرادی مانند هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی،علی لاریجانی و غلامعلی حدادعادل در انتخابات شرکت کرد ولی شکست خورد.
اگر دستیابی محمود احمدی نژاد به مقام ریاست جمهوری در سال 1384 جنجالی بود، تکرار این موفقیت در سال 1388 به یک بحران تمام عیار داخلی و بین المللی برای جمهوری اسلامی بدل شد.
پیروزی او در آن انتخابات در شرایطی اعلام شد که بسیاری از ناظران و افکار عمومی با توجه به فضای اجتماعی و سیاسی کشور، انتظار داشتند میرحسین موسوی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود. با وجود این وزارت کشور احمدی نژاد نام رئیس خود را به عنوان پیروز انتخابات با آرای 24 میلیونی و با فاصله 13 میلیون رای با موسوی اعلام کرد تا تهران و برخی دیگر از شهرهای ایران تا ماه ها به صحنه تظاهرات اعتراضی هواداران موسوی و دیگر معترضان تبدیل شود.
در جریان حوادث بعدی و سرکوب خشن اعتراضات توسط حکومت که تا بیش از یک سال ادامه داشت، صدها نفر کشته و زخمی و هزاران نفر بازداشت و زندانی شدند. در این مدت پایتخت ایران شاهد بزرگترین تظاهرات اعتراضی در تاریخ سی ساله جمهوری اسلامی بود.
محمود احمدی نژاد از آن پس تا اردیبهشت ماه سال 1389 حمایت جدی بخش های اصلی جمهوری اسلامی را در پشت سر خود داشت، اما در جریان تنش با سید علی خامنه ای بر سر برکناری حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات، بسیاری از ابزارهای قدرت و اعمال نفوذ خود را از دست داد و از آن زمان با شدیدترین حملات از سوی حامیان پیشین خود در جریان اصولگرا روبرو بوده است.
با وجود این حمایت رهبر جمهوری اسلامی از دولت احمدی نژاد لااقل در ظاهر حتی در برابر قوای دیگر نظام ادامه دارد. خامنه ای هفته پیش با انتقاد از مجلس شورای اسلامی گفت که “نباید به اسم استقلال مجلس، درباره هر مساله ای به دولت معترض شد.”
محمود احمدی نژاد در بخش دیگری از مصاحبه خود با روزنامه “فرانکفورتر آلگماینه” درباره وضعیت اقتصادی ایران در دوران ریاست جمهوری خود هم گفت که “مردم حق دارند که از برخی مسائل اقتصادی کشور اظهار تاسف کنند. اما تنها در ایران مسائل اقتصادی وجود ندارد بلکه در همه جای دنیا این مشکلات وجود دارد.”