امید معماریان
پیش از آنکه محمود احمدی نژاد دربرنامه ساعت 9 دیشب سیمای جمهوری اسلامی حاضرشود ودرخصوص مسائل مختلف اقتصادی و سیاست خارجی صحبت کند، قدرت الله علیخانی نماینده مجلس هفتم، درگفت وگوبا روز گفت که احمدی نژاد “ تا به حال سخنرانی زیاد کرده و وعده زیاد داده، اما مشکلی حل نشده است.” متن گفت و گو با وی را می خوانیم.
آقای علیخانی شما درنطق پیش از دستورخود، با اشاره به مساله گرانی وابعادفراگیر آن به انتقاد از سیاست های دولت پرداخته اید. به نظر شما مشکل کجاست که میلیاردها دلار درآمد نفتی مازاد دراختیار مسئولان قراردارد اما همزمان شاهد وخیم ترشدن وضعیت اقتصادی هستیم که تقریبا حتی روزنامه های محافظه کار و نزدیکان رییس جمهوری هم وجود آن را منکر نیستند؟
متاسفانه با پول عظیمی که ما از درآمد نفتی می گیریم - که در هیچ دولتی سابقه نداشته - به خاطر اینکه دولت برنامه ریزی درستی ندارد مردم دچار مشکل شده اند. الان بین 9 تا 11 میلیون نفر از هموطنان مان زیر شرایط فقرهستند واین درشرایطی است که دراین دو سال واندی دولت بیش از 150 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته است. دولت به جای اینکه به معیشت مردم توجه داشته باشد وبه اجناسی که مورد نیازمردم کشور ماست، بخصوص قشرمستضعف، بیشتر ازآن به مسائل شعاری می پردازد. مسائلی که اکثرا همراه با تبعات برای کشوربوده است.
گفتید مسائل شعاری که رییس جمهوری به آنها پرداخته، تبعاتی برای کشوربه همراه داشته است. این مسائل وتبعات آنها چیستند؟
به قول ما طلبه ها، ضمیر مرجع خودش را پیدا می کند.
به نظر شما چنین روندی چه سمت وسویی خواهد داشت وبه کجا خواهد رفت؟
فکر می کنم درآینده مسائل معیشتی و وضع مسکن بدتر از امروز بشود. من درنطقم توصیه کردم که به جای مسائل شعاری ویا مسائلی که مربوط به خارج می شود به مسائل داخل بپردازند ومردم خودمان را مورد توجه قراردهند. مردم از وضعیت گرانی رنج ومسکن برده اند ومی برند.
اما این مجلس است که بودجه را تصویب می کند وبرچگونگی هزینه شدن چنین درآمدهایی نظارت دارد وبه نوعی چنین بودجه ای با نظر مجلس خرج می شود.
در زمان دولت آقای احمدی نژاد، مجلس خیلی برکارهای دولت وخرج هایی که می کند نظارت ندارد ودست دولت باز است. متاسفانه مجلس نظارت قوی ندارد و دولت نوعا هرجوری بخواهد خرج می کند و (آقای رییس جمهور) هرجوری بخواهد درسفرهایش وعده می دهد. بله، قانون این را می گوید که باید با نظارت وتصویب مجلس باشد اما درزمان دولت احمدی نژاد اینطور نیست.
آقای احمدی نژاد وروزنامه های هواداربه سفرهای استانی او به عنوان یک نقطه عطف درفعالیت های مدیریتی ایشان نگاه می کنند. آیا این سفرها درحل مسائل مردم موثربوده است؟
ما ازاصل سفرهای استانی هرمسئول ودولتی استقبال می کنیم اما بحث در این است که اکثریت وعده ها و مصوباتی که دولت آقای احمدی نژاد درسفرها مصوب واعلام کرده اند اجرایی نشده وتحقق پیدا نکرده است. لذا مسائل وام ازدواج و دیگر مسائل هم ممکن است به عده قلیلی داده شده وعده ای استفاده کرده باشند اما بالاخره همه جوانان دراین زمینه حق دارند.
به نظرشما مردم چگونه می توانند درخصوص وضعیت موجود نظر خود را بیان کنند به گونه ای که صدایشان درخصوص وضعیت نامناسب اقتصادی به نوعی به گوش برسد؟
چون انتخابات داریم این مسائلی است که باید خودش را نشان بدهد که مردم دراین زمینه چه پاسخی دارند. بالاخره مردم خودشان تصمیم گرفتند؛ باز هم رای مردم است که سرنوشت سازاست.
مساله گرانی آیادر حوزه نمایندگی شما، آوج وبویین زهرا، وضعیت حادتری دارد که درنطق پیش از دستور خود آن را به صورت محوری مورد توجه قراردادید؟
مسائل گرانی، بحث بویین زهرا وآوج نیست بحث سراسری است وخاصه همه مردم است. بحث گرانی بحثی نیست که مربوط به یک حوزه باشد. الان مساله معیشت مردم دراولویت قراردارد وباید به این مساله توجه شود.
شما درنطق پیش ازدستورتان اشاره کردید که رییس جمهوری دیگر ازمافیای اقتصادی و دست های پنهان ـ که همیشه به عنوان دلایل وضعیت نابسامان اقتصادی از آن یاد می کند ـ اشاره نکند. به نظر شما رییس جمهوری باید درخصوص آنچه ازنظر اقتصادی برمردم می گذرد چه بگوید؟
رییس جمهوری باید راه حل نشان بدهد ومردم را قانع کند. ما خواسته مردم برایمان دراولویت مان است. حال باید دید که وی می تواند مردم را قانع کند یانه.اما من فکر نمی کنم بتواند قانع کند چون تا به حال سخنرانی زیاد کرده ووعده زیاد داده، اما مشکلی حل نشده است.
نکته قابل ذکر اینکه علیخانی درنطق پیش ازدستور خود خطاب به محمود احمدی نژاد تصریح کرده بود: “در طی 5⁄2 سال گذشته دولت شما حدود 150 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته که از کل درآمدهای دو دورهای دولت آقای هاشمی بیشتر و تقریبا معادل درآمد 8 سال ریاست جمهوری آقای خاتمی بوده است؛ پس مردم حق داشتند که بخشی از این پول نفت را بر سر سفرههای خود ببینند و بخشی از آن را بر سر احداث پروژههای بزرگی مشاهده کنند که در زمان دولتهای گذشته دهها نمونه از آنها احداث شد اما نه از احداث آن پروژههای بزرگ خبری هست و نه پول نفتی بر سر سفرههای مردم آمد گوشت و مرغ از سفره عدهای قهر کرد و هم اکنون عدهای در حسرت چند عدد تخم مرغ هستند که اگر روند افزایش هفتههای اخیر ادامه یابد، شاید دیده شدن تخم مرغ بر سر سفرهها نیز آرزویی دست نیافتنی برای شریفترین اقشار مردم تبدیل خواهد شد.