خاتین اوغلو – عبدالله اف
اگر ایران بدون توجه به خواست جهانی به برنامه غنی سازی ادامه دهد، وقوع جنگ به عنوان راه حل نهایی، اجتناب ناپذیر خواهد بود. مهران بیاتی، یک سیاستمدار ایرانی در برلین، پیش بینی می کند: “در آن صورت، جنگ در آینده نزدیکی آغاز خواهد شد.”
بی بی سی در 4 آوریل گزارش کرد ایران دستگاه های سانتریفوژ جدیدی را در مرکز هسته ای نطنز مستقر کرده است. دیوید آلبرایت، کارشناس آمریکایی هم به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت ممکن است آنها با سانتریفوژهایشان تا یک سال دیگر به تسلیحات هسته ای دست پیدا کنند.
از سوی دیگر، براتی که جنگ را برای ماه های آینده پیش بینی می کند تاکید دارد که “ممکن است این حمله نه تنها از سوی ایالات متحده، بلکه با همراهی اسراییل انجام شود.” گرچه از نظرش توقف غنی سازی اورانیوم در دو هفته آینده منتفی نیست.
این کارشناس روابط بین المللی می گوید: “اظهارات اخیر رهبر مذهبی ایران – علی خامنه ای- در پیام نوروز را می توان اینطور توصیف کرد: لازم است ایران به نوعی سازش کند. ایران جدی بودن تهدیدات جنگی را احساس کرده و ایستادن در برابر نیروهای خارجی را غیرممکن می داند.”
او درباره اینکه چه کسی ممکن است جنگ را شروع کند، گفت ماهیت عملیات نظامی نیروهای ناتو بر پایه دفاع گذاشته شده، اما ایالات متحده آمریکا یا هر کشور دیگری ممکن است بدون اجازه جامعه جهانی دسته به حمله علیه ایران بزند. از نظر براتی “ایالات متحده طرح هایی را به طور فعال در این زمینه تدارک دیده است و نیروهای خود را در آمادگی برای یک نبرد، به حاشیه جنوبی ایران برده و به طور جدی ایران را تهدید کرده زیرا معتقدست از نظر جامعه جهانی، طرح های هسته ای ایران ماهیت منفی دارد.” به گفته وی، بعد از اینکه اسراییل به ایران حمله کند، ناتو و ایالات متحده و نیز سایر کشورها برای پشتیبانی به نبرد کشیده خواهند شد.
ولادمیر مسامد، یک کارشناس موسسه مطالعات آسیا و آفریقا از دانشگاه اروپایی در اورشلیم، گفت: “اگر تحریم های بین المللی به نتیجه نرسد و بخش نظامی برنامه هسته ای ایران را متوقف نسازد، دنیا لازم است به سیاست زور متوسل شود. واضح است که این راهی برای خروج از بحران نیست و می تواند منطقه را به نابودی بکشد. اما یافتن راه حل دیگر نیز مشکل است.” به گفته این کارشناس اسراییلی، پس از گزارش سرویس های امنیتی ایالات متحده درباره متوقف شدن برنامه تسلیحات هسته ای ایران حدود چهار سال پیش، مشکل ما با ایرانی که به دنبال سلاح هسته ای است، واردمرحله جدیدی شد. او گفت: “از نظر سیاسی، اسراییل در این مرحله با رژیم بنیادگرای احمدی نژاد رو در رو ایستاده است.”
به گفته این کارشناس، اگر دستگاه دیپلماسی بوش چندین سال پیش برای توقف برنامه هسته ای ایران تلاش کرده بود، حالا و امروز فقط به نظاره موضوع می نشست.
مسامد گفت بعد از تعطیلات نوروز، روزنامه دولتی ایران مقاله ای را درباره تلاش های ایالات متحده برای از سرگیری روابط با ایران به چاپ رساند. از نظر مسامد، اکنون زمان مناسبی برای پیش گویی درباره اقدام نظامی آمریکا علیه ایران نیست “در شرایطی که جامعه جهانی نسبت به برنامه هسته ای ایران بی تفاوت است، تهران و احمدی نژاد به تلاش های شدید خود برای ذخیره اورانیوم لازم در تولید کلاهک هسته ای، حمایت مالی از تشکل های بنیادگرایی و نیز سیاست تروریسم بین المللی ادامه می دهند.”
منبع: ترندز نیوز – 5 آوریل