پرتاب میمون به فضا شکست خورد

نویسنده

» گزارش لوموند از پروژه فضایی ایران

جمهوری اسلامی تاریخ پرتاب موشک فضایی را مخفی نگاه داشت و پس از چندین هفته تأخیر، روز چهارشنبه ۱۲ اکتبر شکست پروژه پرتاب میمون به فضا را پذیرفت. به گفته یکی از مقامات عالی رتبه و به نقل از خبرگزاری ایسنا، این پروژه در صورت موفقیت می توانست به سفر انسان به فضا منجر شود.

محمد مهدی نژاد نوری، معاون وزیر علوم، در این رابطه گفت: “موشک کاوشگر-۵ محفظه ای داشته که حامل یک میمون زنده بوده. این موشک در ماه شهریور پرتاب شد، ولی چون تمامی اهداف موردنظر حاصل نشد، خبر پرتاب این موشک نیز اعلام نگردید.” قرار بود محفظه حامل میمون پس از رسیدن به ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری، به مدت ۲۰ دقیقه در مدار زمین پرواز کند. 

تهران به جای قبول شکست این پرتاب، روز ۳ اکتبر بدون هیچ توضیحی اعلام کرد که تاریخ پرتاب کاوشگر-۵ و کپسول ۲۸۵ کیلویی حامل میمون به تعویق افتاده است. آقای مهدی نژاد نوری با اشاره به اینکه پرتاب موجود زنده “اولویت استراتژیک” ایران است در ادامه گفت: “ما امیدواریم که پس از اصلاح ایرادات، در پرتاب های بعدی موفقیت های بیشتری به دست آوریم.”

حمید فاضلی، سرپرست سازمان فضایی ایران نیز در این رابطه گفت: “برای تحقق این پروژه نمی توان تاریخ مشخصی را ذکر کرد.”

 

انسان در فضا تا سال ۲۰۲۰

سران جمهوری اسلامی در ماه ژوئن اعلام کردند که در ماه اوت قصد دارند یک میمون را با موشک کاوشگر-۵ به فضا پرتاب کنند. این موشک نسخه جدیدتر پرتابگری است که در سال ۲۰۱۰ کپسولی حامل یک موش، چند لاک پشت و چند حشره را به فضا برد. این پروژه در ماه فوریه با افتخار توسط محمود احمدی نژاد اعلام شد. در آن تاریخ حمید فاضلی خاطرنشان کرد “این اولین گام برای سفر انسان به فضاست” که محمود احمدی نژاد نیز آن را “تا سال ۲۰۲۰” عملی خواند. 

ایران جدا از پرواز اولین کپسول حاوی حیوانات زنده در مدار زمین که در سال ۲۰۱۰ توسط کاوشگر-۳ انجام شد، تاکنون توانسته دو ماهواره آزمایشی به نام “امید” و “رصد” را در مدار زمین قرار دهد. قبلاً پرواز کاوشگر-۱ منجر به شکست شده بود، ولی این شکست هرگز به صورت رسمی پذیرفته نشد. علی رغم اینکه مقامات جمهوری اسلامی همواره ماهیت نظامی برنامه هسته ای و همچنین تولید موشک های بالستیکی قادر به حمل کلاهک هسته ای را تکذیب کرده اند، ولی سیاست فضایی جمهوری اسلامی به شدت کشورهای غربی را نگران کرده است.

منبع: لوموند، ۱۲ اکتبر