کریستوف ایاد
شیمون پرز، رییس جمهور اسراییل، روز جمعه ۸ مارس به پاریس سفر کرد تا در جلسه سخنرانی پارلمان اروپا در استراسبورگ شرکت کند. او در این جلسه تلاش خواهد کرد تا نام حزب الله لبنان را در لیست سازمان های تروریستی وارد کند. او که در ماه اوت ۹۰ ساله خواهد شد، همچنین بر تشدید تحریم ها علیه ایران پافشاری خواهد کرد. او در مصاحبه با لوموند به سؤالاتی درخصوص برنامه هسته ای ایران و احتمال ساخت بمب ازسوی این کشور پاسخ داده است. این مصاحبه را در زیر می خوانید.
به ندرت پیش می آید که روابط میان اسراییل و ایالات متحده تا این حد پرتنش باشد. شما چه انتظاری از رییس جمهور اوباما، که قرار است ۲۰ مارس به اسراییل سفر کند، دارید؟
من چنین اعتقادی ندارم که روابط ما پرتنش شده. رهبر یک کشور باید از روی اعمال اش مورد قضاوت قرار گیرد، نه از روی شایعات. اگر بیلانی از اقدامات رییس جمهور اوباما تهیه کنیم، بی شک بیلان مثبتی خواهد بود. او دوست اسراییل است و من احترام زیادی برای او قائلم.
درخصوص سفر او، دو موضوع مهم مورد بحث قرار خواهد گرفت. اولین موضوع این است که چطور می توانیم از ظهور یک ایران هسته ای جلوگیری کنیم. و دومین موضوع این است که مذاکرات صلح را ازسربگیریم. البته شاید در جریان این سفر به موضوع دوم نرسیم، ولی مقدمات آن را پیش خواهیم برد.
به نظر می رسد که اسراییل فکر می کند ایالات متحده چندان با جدیت در برابر ایران عمل نمی کند…
رییس جمهور اوباما موفق شد با اروپایی ها به ائتلاف برسد و با آنها به یک سیاست مشترک دست یابد. ابتدا باید تلاش کرد تا جریان تولید بمب اتمی ایران بوسیله تحریم های اقتصادی متوقف شود. باراک اوباما و اروپایی ها تصمیم گرفته اند که اگر تحریم ها به نتیجه نرسد، گزینه های دیگری که روی میز است را اتخاذ کنند.
تحریم ها به طور مرتب تشدید شده اند، ولی به نظر می رسد که تأثیری بر توقف فعالیت های غنی سازی ایران نداشته است. نخست وزیر بنیامین نتانیاهو در سپتامبر ۲۰۱۲ خط قرمزی را در مجمع عمومی سازمان ملل مشخص کرد. آیا ما داریم به این خط قرمز نزدیک می شویم؟
بله، داریم نزدیک می شویم. ولی من مطمئن نیستم که بتوان برآورد درستی از آن انجام داد. آیا موضوع با ماه قابل محاسبه است یا با سال قبل؟ خط قرمز باید مورد توافق کل ائتلاف باشد. زمانی می رسد که خواهیم گفت اکنون وقت آن رسیده تا به شیوه های دیگری متوسل شویم.
آیا از دید اسراییل این خط قرمز رد شده است؟
تحریم ها بیش از آنچه فکرش را می کردیم کارآمد ظاهر شده اند، ولی آن قدر کافی نیست که بتواند روند مسایل را تغییر دهد. اگر این تحریم ها تشدید شود، شاید کارآمدتر ظاهر شوند. ما همه ترجیح می دهیم که تا جای ممکن این موضوع ازطرق سیاسی و اقتصادی حل شود.
غنی سازی تنها مشکل نیست. برنامه موشک های دوربرد ساخت ایران نیز نگران کننده است. خامنه ای می گوید که ساخت بمب یا استفاده از آن ازسوی دین ممنوع شده. اگر اینطور است، پس چرا ساخت موشک های دوربرد به هدف حمل کلاهک هسته ای در دین ممنوع نشده؟ روس ها می توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. من با ولادیمیر پوتین و نخست وزیر روسیه ملاقات کردم. آنها به من گفتند که هرگز ظهور یک ایران اتمی را نخواهند پذیرفت. برای جلوگیری از وقوع این مسأله دو موضوع را باید تحت نظارت داشت: ساخت بمب و شیوه پرتاب آن.
منبع: لوموندhttp://www.lavie.fr/actualite/monde/israel-se-prepare-t-il-a-une-guerre-contre-l-iran-28-08-2012-30161_5.phphttp://www.slate.fr/story/47317/toxicomanie-came-drogue-iran-teheran، ۱۲ مارس