وضعیت ائتلاف ها در سازمان ملل، زمانی که سخن از مجازات اعدام به میان می آید، به کلی تغییر می کند. چنان که در بحث پیرامون حقوق بشر در سازمان ملل اتحادیه اروپا، استرالیا، برزیل و فیلیپین در مقابل چین، ایران وسودان قرار گرفتند. حدس بزنید آمریکا در کجا قرار گرفت؟
وقتی نوبت به مجازات اعدام رسید، تقابل سنتی در سازمان ملل، میان دموکراسی های سکولار که حقوق بشر و آزادی های فردی را تشویق می کنند در مقابل رژیم های دیکتاتوری و مذهبی که مخالف آن هستند، فرپاشید. دلیل آن این است که ایالات متحده، که سعی دارد مبارزه برای ارزش های دموکراتیک را حمایت کند، هنوز از رژیم هایی نظیر میانمار(برمه) و ساحل عاج، پشتیبانی می کند.
حداقل 87 کشوردنیا پیش نویس قطعنامه ای را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه دادند که بر اساس آن مهلت قانونی برای الغای مجازات اعدام تعیین شده است. مجمع عمومی سازمان ملل نمی تواند قطعنامه ای را برای کشور ها لازم الاجرا نماید ولی می تواند مهلت قانونی را به طور داوطلبانه به مورد اجرا گذارد. دلایل این تصمیم آن چیزی است که مدتهاست در آمریکا از آن سخن گفته می شود و آن این است که مجازات مرگ با “شان بشر” همخوانی ندارد و ”هیچ شاهدی” هم مبنی بر تاثیر قاطع آن وجود ندارد؛ ضمن آنکه “در صورت هر گونه خطای احتمالی دستگاه های قضایی، دیگر امکان بازگرداندن حکم، در صورت اجرای مجازات مرگ وجود ندارد.”
نمایندگان آمریکا در دور اول مذاکرات ساکت بودند ولی موضع این کشور بر همگان آشکار است. دو کوشش دیگر در این زمینه در دهه 90 با مخالفت آمریکا و تعداد دیگری از کشور ها روبرو شد. مجازات اعدام در تعدادی از کشور ها به اجرا در می آید ولی تنها شش کشور چین، ایران، عراق، آمریکا، پاکستان و سودان در بردانده 90 درصد اعدام ها هستند.
البته ایالات متحده در این زمینه اقداماتی کرده است. در ایالاتی که مجازات اعدام وجود دارد - که کالیفرنیا نیز از آن جمله است – قرار است از استفاده از تزریق های مرگ باربرای اجرای مجازات اعدام جلوگیری شود ، که البته اقدامی موقت به حساب می آید.
واقعا زمان آن رسیده که از خود بپرسیم چرا کشوری که ادعای “پیشرفته” بودن دارد هنوز به شیوه عقب مانده وغیر انسانی در این زمینه عمل می کند؟ مجازات اعدام از گذشته ای تاریک بر جای مانده و ایالات متحده، یا حداقل ایالت کالیفرنیا، باید به تعداد زیاد کشور هایی که این اقدام را متوقف کرده اند بپیوندد.
منبع : لس آنجلس تایمز 17 نوامبر