به دنبال جنجال های اخیر سایت های محافظه کاران مبنی بردیدار سیدمحمد خاتمی با جورج سوروس، مترجم رییس جمهور سابق که وی را درسفر سال ۲۰۰۶ به امریکا همراهی می کرد خبرهای مربوط به این دیدار را تکذیب کرد.
وی که کتاب خاطراتش به عنوان منبع خبرسازی کیهان و ایرنا مورد استناد قرار گرفته بود به رادیو فردا گفت: من در تمام سفر آقای خاتمی به واشینگتن، بوستون و شیکاگو همراه وی بودم؛ نه دیداری با آقای جورج سوروس صورت گرفت و نه بحثی علیه دولت جمهوری اسلامی شد؛ فقط و فقط مسئله آقای خاتمی مؤسسه گفتوگوی تمدنها بود و جالب آنکه در تمام مدت در هر جلسهای که برگزار شد، آقای خاتمی از ایران و دولت ایران و برنامه هستهای ایران دفاع میکرد.
هومن مجد که در کتاب خود با عنوان” پارادوکس ایران مدرن” به شرح سفر خاتمی به آمریکا پرداخته بود تاکید کرد: من در کتابم نوشتهام که شمار زیادی از آمریکاییهای شناخته شده مایل بودند با آقای خاتمی ملاقات کنند؛ مثلا آقای جورج سوروس که چهره معروفی است و آمریکاییها وی را میشناسند؛ من در کتابم نوشتهام که از میان این افراد سرشناس آقای بلوم توانست با آقای خاتمی ملاقات کند.
پیش از این سایت الف ودیگر رسانه های محافظه کار بخشی از کتاب هومن مجد را به عنوان شاهد دیدار خاتمی با سوروس انتشارداده بودند.
شهادت هومن مجد
مجد در مصاحبه با رادیو فردا درخصوص دیدار ریچاردبلوم با خاتمی گفته است: ریچارد بلوم، یک سرمایهدار آمریکایی و همسر سناتور دموکرات دایان فاینستاین، است. ریچارد بلوم سابقه آشنایی دوستی با جیمی کارتر، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، دارد؛ وی با هواپیمای شخصی خود و به تنهایی به بوستون آمد تا آقای خاتمی رو ببیند. هنگامی که ریچارد بلوم به هتل آقای خاتمی آمد، من هم در آنجا بودم و بحث بر سر این بود که اگر امکان داشته باشد، وی میتواند کمک کند که آقای خاتمی و آقای کارتر با یکدیگر ملاقات کنند؛ آقای خاتمی هم گفتند این امکان وجود ندارد و از وی تشکر کردند. جیمی کارتر پیش از این فکسی به دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل فرستاده بود و خطاب بهآقای خاتمی نوشته بود اگر امکان دارد مایل است در این سفر با وی دیدار داشته باشد. آقای خاتمی هم از طریق همین دفتر پاسخ داد که سپاسگزارم اما این امکان وجود ندارد و هیچ تماس دیگری صورت نگرفت.
هومان مجد درشرح زمینه های این دیدارچنین توضیح داده:از سوی دیگر ریچاد بلوم از مخالفان دولت بوش و مخالف نحوه رفتار وی با ایران بود و شنیدن نظرات آقای خاتمی در مورد اینکه ایران و آمریکا چگونه میتوانند از تنشها کم کنند، برای شخص وی جالب بود. دیدار آقای بلوم و خاتمی نزدیک به ۲۰ تا ۲۵ به طول انجامید؛ ریچارد بلوم آمده بود تا بگوید این امکان وجود دارد تا آقای خاتمی با هواپیمای شخصی وی برای ملاقات با جیمی کارتر به آتلانتا برود؛ چراکه جیمی کارتر پیشتر از آقای خاتمی دعوت کرده بود، اما وی دعوت را قبول نکرده بود. اما ظاهراً به نظر میرسد چون من در کتابم از جورج سوروس به عنوان یکی از آمریکاییهای شناختهشده که علاقهمند بود با آقای خاتمی دیدار کند، نام بردهام، این سوء تفاهم به وجود آمده است که آقای جورج سوروس و ریچارد بلوم با یکدیگر در بوستون با آقای خاتمی ملاقات داشتهاند.
مترجم سیدمحمدخاتمی درخصوص استفاده رسانه های تندرو از کتایش برای اثبات دیدار خاتمی با سوروس گفته است: من تنها از این رو از جورج سوروس نام بردم که برای مردم آمریکا شناخته شده است و آن زمان هم علیه جورج بوش و برای دموکراتها فعالیت میکرد؛ مردم آمریکا کمتر ریچارد بلوم را میشناسند و همسر وی سناتور فاینستاین برای آمریکاییها شناختهشدهتر است. اگر کسی از متن من این نتیجه را بگیرد که آقای سوروس و آقای بولوم به همراه یکدیگر به دیدن آقای خاتمی رفتهاند، این نتیجه غلط است؛ اگر به زبان اصلی کتاب خوانده شود، متن چنین مفهومی نمیدهد و منظور جمله آن چیزی نیست که سایت الف آورده است.
وی تاکید کرده است: متأسفانه این روزها مرتب در ایران میگویند، آقای خاتمی در سال ۲۰۰۶ برای راه انداختن انقلاب مخملی با آقای سوروس دیدار کرده است؛ من در تمام سفر آقای خاتمی به واشینگتن، بوستون و شیکاگو همراه وی بودم؛ نه دیداری با آقای جورج سوروس صورت گرفت و نه بحثی علیه دولت جمهوری اسلامی شد؛ فقط و فقط مسئله آقای خاتمی مؤسسه گفتوگوی تمدنها بود و جالب آنکه در تمام مدت در هر جلسهای که برگزار شد، آقای خاتمی از ایران و دولت ایران و برنامه هستهای ایران دفاع میکرد.
گزارش مستند سایت تابناک
طی روزهای گذشته از جمله منابعی که به صورت حرفه ای موضوع پیگیری این خبر را دنبال کرده بود سایت تابناک بود. در حالی که روزنامه کیهان در شماره های اخیر خود با آب و تاب خبر از ذوق زدگی سوروس در دیدار با خاتمی داده بود و به نقل ایرنا گزارش مفصلی از سخنان سوروس به مناسبت 11 سپتامبر نقل کرده بود، خبرنگار تابناک در گزارش مستند خود از امریکا تمام مفاد خبر کیهان و ایرنا را کذب محض خواند.
خبرنگار”تابناک” در واشنگتن، با “جی آستین” مدیر ارتباط عمومی و رسانه ای ساختمان شماره 545 خیابان پنجم نیویورک (یعنی پرومت اینترنشنال هتل که به ادعای رسانه های دولتی محل ملاقات خاتمی و سوروس به مناسبت 11 سپتامبر بوده) تماس گرفت و درستی این واقعه را جویا شد، که مصابه شونده در پاسخ انجام هرگونه مراسم به مناسبت سالگرد 11 سپتامبر توسط آقای سوروس، در چهار سالن کنفرانس و میتینگ هتل “ترومپ اینترنشنال” نیویورک را از اساس کذب و بی اساس خواند.
پیش از آن نیز ایمی ویل، مسئول ارتباطات رسانه ای موسسه جامعه آزاد هم در پاسخ به پرسش بی بی سی در این مورد گفته بود:” آقای سوروس با آقای خاتمی آشنایی شخصی ندارد و تماسی با او نداشته است.” او همچنین ایراد سخنرانی مورد اشاره رسانه های مذکور ایران را توسط سوروس رد کرده بود.
دفترسیدمحمد خاتمی نیز درجوابیه ای به خبر ایرنا و کیهان در مورد ملاقات با سوروس تصریح کرده بود: “ سید محمد خاتمی نه این شخص را میشناسد و نه طبعاً در داووس یا جای دیگری با ایشان دیدار و گفتوگوی شخصی یا مشخصی داشته است. البته در مجامع فراوان بین المللی که ایشان شرکت یا سخنرانی کردهاند شنوندگان فراوان حضور داشته است و مطالب بیان شده توسط ایشان کاملاً روشن است و مسؤولان عالیرتبه نیز مرتباً چه به صورت مکتوب و چه شفاهاً در جریان قرار گرفتهاند.”
درجوابیه دفتر خاتمی همچنین آمده بود: “همچنین متن سخنان و مصاحبهها و مطالب ایشان نیز در رسانههای جهانی و ایرانی به موقع منعکس شده است. گرچه این دروغ پردازیها و تهمت زنیها در وجدان بیدار مردم شریفی که اسلام و ایران و آزادی و پیشرفت و حرمت انسان را میخواهند، بی اثر بلکه دارای اثر معکوس است، ولی از بداخلاقی در جامعه و نظامی که باید مهمترین شاخصه آن راستی و اخلاق باشد به خدا پناه می بریم!”